BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi ne zaman düzelecek----

ABD ekonomisi ne zaman düzelecek

ABD ekonomisi ne zaman düzelecek
06 Kasım 2020 - 05:56 www.finansgundem.com

ABD'de korona virüs salgını yeniden hız kazanırken teşvikler de durdu. Salgının üstüne bir de seçim sonuçlarındaki belirsizlik, "Amerikan ekonomisi ne zaman düzelecek" sorusunu gündeme getirdi

İşsizlik yardımları için başvuruda bulunan Amerikalılar’ın sayısında geçen hafta çok az düşüş yaşandı. Bu durum, korona virüs salgını yeniden yoğunlaşıp mali teşvik sona ererken, ekonomik toparlanmanın güç kaybettiği şeklinde yorumlanıyor.

Başkanlık seçimlerindeki belirsizliğin ekonomiye de yansıması endişe yaratıyor. Ekonomik belirsizlik, ticari yatırım olasılıklarını baltalayabilir ve yönetimden talep edilen ikinci bir korona virüs yardım paketini erteleyebilir.

Japonya’daki Bankacılık ve Finans Şirketi MUFG’un New York’taki baş ekonomisti Chris Rupkey, "Vaka sayısının artması nedeniyle ekonomiyi ikinci bir işten çıkarma dalgası vuruyor gibi görünüyor, ancak bu aynı zamanda birçok işletmenin yeniden açılamayacağı ve iflasla karşı karşıya kalacağı anlamına da gelebilir, bu yüzden çalışanlarını işten çıkarmak zorundalar’’ dedi.

Çalışma Bakanlığı, eyalete işsizlik yardımlarına başvuruların 31 Ekim'de sona eren hafta için 7 bin düşüşle mevsimsel olarak ayarlanmış 751,000'e indiğini açıkladı. Önceki haftaya ait veriler de ilk bildirilenden 7,000 daha fazla başvuru alındığını gösterecek şekilde güncellendi.

Başvurular 2007 ile 2009 yılları arasındaki Büyük Durgunluk döneminde 665.000 zirvesinin üzerinde kaldı, ancak geçen Mart ayındaki rekor 6 milyon 867 bin seviyesinden düştü.

Ekonominin durumu ile ilgili en güncel verileri içeren haftalık işsizlik yardımı başvuruları raporu, özel maaş bordrolarının Ekim ayında beklenenden daha az arttığını ve hizmet sektöründeki hareketliliğin azaldığını gösteren Çarşamba günkü raporları izledi.

Ana sahnede siyaset olduğundan hızlı bir mali paket geçirilmesi olasılığı düşük. Bu nedenle odak, ekonomiye daha fazla para pompalamak için Merkez Bankası’na (FED) kayacak. FED’in, bugün iki günlük bir politika toplantısını sonuçlandırmasının ardından, faiz oranlarını değiştirmeyerek, sıfıra yakın tutmaya devam etti.

Düzenlenmemiş başvurular geçen hafta 543 düşüşle 738 bin 166'ya geriledi. Ekonomistler, salgının neden olduğu ekonomik şok nedeniyle, başvuru verilerini mevsimsel dalgalanmalara göre ayarlamada daha önce yaşanan zorluklar nedeniyle düzenlenmemiş sayıyı tercih ediyorlar. Serbest meslek sahipleri, geçici ya da esnek çalışanlar ve normal eyalet işsizlik programlarına katılmaya hak kazanmayan diğerleri için devlet tarafından finanse edilen bir program dahil olmak üzere, geçen hafta 1 milyon 100 bin kişi işsizlik yardımı başvurusunda bulundu.

Hisse senetleri niçin yükseldi?

Yatırımcılar, olası bir Biden yönetiminin düzenlemeyi sıkılaştırmak ve vergileri arttırmak için herhangi bir hamlesini engelleyecek Cumhuriyetçi çoğunluklu bir Senato olasılığına fiyatlandırma yaptıkça, Wall Street'teki hisse senetleri yükseldi. Dolar, birçok döviz birimi karşısında düştü. ABD Hazine bonoları fiyatları daha düşüktü.

Devletin işletmeler ve işçiler için sağladığı salgın paketi kapsamındaki 3 trilyon dolardan fazla yardım, üçüncü çeyrekte yıllık % 33,1'lik tarihi bir ekonomik büyüme oranını ateşledi. Bunu, Nisan-Haziran çeyreğinde% 31,4 oranında rekor bir daralma izledi.

Mali teşvik eksikliği ve ülke çapında yeniden artışa geçen Corona virüsü enfeksiyonları, ekonomiyi dördüncü çeyreğe doğru keskin bir şekilde yavaşlayan bir büyüme yoluna soktu. Restoranlar ve spor salonları dışarıya taşındı, ancak daha soğuk hava ve vakaların patlaması birçok kişiyi zor duruma sokabilir.

ABD ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan hizmet sektörü, salgından en çok etkilenen sektör olduğundan, kriz sırasında kaybedilen 22,2 milyon işin tamamının telafisi zor.

Reuters'ın ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, hükümetin Cuma günü açıklayacağı istihdam raporunda, tarım dışı istihdamda Eylül ayındaki 661.000 artıştan sonra Ekim ayında 600.000 kişi arttığını göstermesi bekleniyor.

Perşembe günkü başka bir raporda Çalışma Bakanlığı, işçi başına saatlik üretimi ölçen tarım dışı verimliliğin geçen çeyrekte yıllık bazda % 4,9 arttığını açıkladı. Verimlilik, 1971'in ilk çeyreğinden bu yana en hızlı olan ikinci çeyrekte % 10,6 oranında arttı. 2019'un üçüncü çeyreğine göre % 4,1 oranında arttı.

Verimlilik salgın tarafından büyük olasılıkla bozulmuş olsa da, peş peşe iki çeyrekteki güçlü kazanımlar, ekonomik toparlanmaya güçlü istihdam artışının eşlik etmediği 2007-2009 resesyonunda görülen bir modeli yansıtıyor.

Ekonomi, korona virüs salgını sırasında kaybedilen üretimin üçte ikisini telafi ederken, istihdamın yarısından biraz fazlası kurtarılabildi.

Pennsylvania eyaletinin West Chester kentindeki Moody's Analytics'te kıdemli bir ekonomist olan Ryan Sweet, "GSYİH’de gelecek yıl, durgunluk sırasındaki düşüşün tamamını telafi etme yolunda ilerliyor olsak da, işgücü piyasasının toparlanması daha uzun sürecek" dedi. (amerikaninsesi.com)

ABD borsaları Fed'in faiz kararı sonrası yükselişi sürdürdü

 

Fed politika faizini sabit bıraktı

 

Powell: Ekonomik toparlanmada iyileşme hızı yavaşladı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)