BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi için kritik hafta: GSYiH %33 düşebilir----

ABD ekonomisi için kritik hafta: GSYiH %33 düşebilir

ABD ekonomisi için kritik hafta: GSYiH %33 düşebilir
27 Temmuz 2020 - 14:50 www.finansgundem.com

Korona virüsün ABD’de tekrar yayılmasıyla birlikte ekonomiye ilişkin beklentiler azaldı. ABD’de Perşembe günü açıklanacak gayrisafi yurtiçi hasıla 62 yılın en büyük daralmasını gösterebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz süreçte ABD ekonomisinin ne durumda olduğuna ilişkin birçok gösterge borsalarda hareketliliğe yol açtı. Ekonominin geri dönüş sürecinde olduğu yorumlarla korona virüs salgınının tekrar yayılmasıyla birçok küçük işletmenin iflasına yol açtığı yorumları birbirini takip etti.

Tüm bu yorumların ötesinde geçtiğimiz dönemde ABD ekonomisine ait en önemli gösterge olan ikinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYiH) raporu Perşembe günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak. Rapora ilişkin beklentilerse hiç parlak değil.

Kanada merkezli yatırım bankacılığı şirketi BMO Capital Markets’in Kıdemli Ekonomisti Sal Guatieri rapora ilişkin, “Savaş sonrasında 62 yıllık en büyük ekonomik daralmayı bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Marketwatch’un anketine göre ekonomistler ikinci çeyreğin mevsimsel etkileri de göz önüne alınarak yıllık %33’lük bir daralma bekliyorlar. Bu, 1958'in ilk çeyreğinde görülen %10'luk en kötü üç aylık daralmadan çok daha derin.

Geri dönüş yavaş olacak

Ekonomistler, işletmelerde kapanma uygulamalarının sona ermesiyle ekonominin Mayıs ve Haziran aylarında toparlandığını ve 30 Eylül'de sona erecek olan üçüncü çeyrekte büyümenin yeniden toparlanacağını düşünüyor. Buna karşın Guatieri ekonominin korona virüs öncesi büyüme seviyesine gelebilmesi için 2022’nin ilk aylarının beklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Kıdemli ekonomist ekonomik geri dönüşe ilişkin, “Korona virüs öncesi seviyelere çok daha yavaş bir geri dönüş gerçekleşecek” ifadelerinde bulundu.

Kanada merkezli finans şirketi TD Securities’in Baş ABD Makro Stratejisti Jim O’Sullivan ise ekonominin bu yılın dördüncü çeyreğinde ikinci bir daralma yaşayabileceğinden endişe ediyor. O'Sullivan, "Aylık bazda değerlendirildiğinde tüm ekonomi tekrar durmaya başlamış gibi görünüyor" dedi.

Florida, Teksas ve Arizona'da korona virüsün yeni patlak vermesinin ardından kovid-19 vakalarının şu anda 40 ABD eyaletinde yükselmesi, iş faaliyetlerini azaltabilir ve tüketici duyarlılığına zarar verebilir.

GSYiH'ya ilişkin beklentiler FED toplantısına yansıyacak

Zayıf bir ikinci çeyrek GSYiH raporu için beklentiler Salı ve Çarşamba günü gerçekleşecek ABD Merkez Bankası (FED) toplantısında da kendini hissettirecek gibi gözüküyor. FED Başkanı Jerome Powell görüşmelerin ikinci gününün ardından Türkiye saati ile 21:30'da gazetecilerle görüşecek.

FED yetkilileri krizin ilk günlerinden itibaren agresif bir politika izledi. Politika faizlerini sıfıra indirdi, tahvil ve mortgage destekli tahvil satın aldı, ekonomide kredi akışını sürdürmek için tasarlanmış kredi programları oluşturdu. Yetkililer ekonomi düzelene kadar faiz oranlarının yükselmesini bekleme niyetinde olmadıklarını açıkça belirtiyorlar.

FED yetkililerinin başka agresif önlemleri de değerlendirmelerine karşın eylül ayında yapılacak toplantıya kadar herhangi bir program açıklanması beklenmiyor. Yetkililer ekonominin bu yıl içerisinde nasıl bir performans göstereceğini izlerken eylemlerini de bekletiyorlar.

O’Sullivan FED yetkililerinin bu stratejisine ilişkin, “Ekonominin nerede olduğuna ilişkin daha fazla netlik istiyorlar” dedi.

ABD'den korona aşısı için 472 milyon dolar ek yardım

 

Dolar ABD-Çin arasında silah mı, hedef mi?

 

Lübnan ekonomik krizden çıkamıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)