BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi FED’e rağmen aşırı ısınıyor----

ABD ekonomisi FED’e rağmen aşırı ısınıyor

ABD ekonomisi FED’e rağmen aşırı ısınıyor
23 Aralık 2021 - 16:04 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası’nın enflasyon karşısında aldığı önlemlere rağmen ülkede finansal koşullar gevşek kalmayı sürdürüyor. Uzmanlarsa FED’in 2022 için öngördüğü üç faiz artırımını gerçekleştiremeyeceğini savunuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’deki finansal koşullar, ABD Merkez Bankası (FED) teşvik önlemlerinden çıkışını hızlandırmaya başlamasına rağmen, tarih boyunca piyasayla en uzlaşmacı konumunda.

ABD’nin en büyük bankalarından olan Goldman Sachs’in ABD borsaları, şirketlerin borçlanma maliyetleri, dolardaki hareketlilik ve ABD hükümetinin fonlama maliyetleri üzerinden ABD’deki finansal koşulları değerlendiren bir endeksi bulunuyor. Financial Times’ın haberine göre Goldman Sachs ekonomistleri, geçen haftaki FED toplantısından bu yana ülkedeki finansal koşulların marjinal bir seviyede sıkılaştığını belirtiyor.

Ekonomiye ilişkin şahin görünüme rağmen ABD hisseleri rekor seviyelerine yakın bir noktada işlem görürken ABD Hazinesi tahvil getirileri de tarihsel normlara kıyasla düşük seviyede kalmaya devam ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre haberde bu durumun en önemli göstergesi olarak şirketlerin halka arz olmakta veya yeni krediler için bankalara başvurmakta çok az sorun yaşaması gösteriliyor. Zira bu durum küresel finansal sistemde olağanüstü düzeydeki nakit seviyelerini gösteriyor ve ekonomiyi soğutmak ve enflasyonu ehlileştirmek isteyen FED yöneticileri için de yeni bir sorun oluşturuyor.

Araştırma şirketi MacroPolicy Perspectives’in Kıdemli Ekonomisti Laura Rosner-Warburton konuyla ilgili açıklamasında, “Asıl amaç ekonomiyi yavaşlatmak ve enflasyonun daha düşük hareket etmesini ummaktır. Bunu yapabilmek için finansal koşulların biraz daha sıkı olması gerekir" ifadelerine yer verdi.

ABD Merkez Bankası’nın politikalarındaki ve küresel ekonomik görünümlerdeki değişimlerin gerçek dünyaya nasıl etki ettiğine dair sunduğu göstergeler göz önüne alındığında, FED’in finansal koşullara karşı oldukça hassas olduğu. FED Başkanı Jay Powell da geçen haftaki açıklamasında bunu kabul etti. Powell açıklamasında ekonominin artık bu derece büyük bir acil yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ancak merkez bankasının varlık alım programını daha hızlı azaltma planlarına rağmen, mali koşullar yine de "uzlaşmacı" olmaya devam edecek.

Korona virüs krizi sırasında finansal piyasaları ve ekonomiyi desteklemek için bilançosunun boyutunu iki katından fazla artıran FED için teşvikler bir kilometre taşı olan Mart ayı sonuna kadar devam edecek.

Taper olarak adlandırılan bu planın daha erken sonra ermesi FED’in faiz oranlarını daha erken yükseltmesi ihtimalini de hazırlıyor. ABD’de enflasyonun yaklaşık kırk yıldır en yüksek seviyesine tırmanmasına karşı FED’in noktasal grafikleri önümüzdeki yıl üç kez faiz artırımı yapılacağını gösteriyor. Bu yaklaşım ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin ve diğer bölgesel FED başkanlarının 2022'de sadece bir kur artışı yapılacağı öngörüsünde eşit olarak bölündüğü üç ay öncesine göre çok daha agresif gözüküyor.

FED’in 2023’te üç kez 2024’te ise iki kez çeyrek puanlık Faiz artışı yapacağı öngörülüyor. Bu faiz artışları beklentilerinin normal şartlarda daha sıkı finansal koşullara yol açması ve mortgage, kurumsal kredi veya kredi kartı faiz maliyetlerini artırarak ekonomideki aşırı ısınmayı engellemesi gerekirdi.

Aynı zamanda New York FED’in eski bir personeli olan, finansal planlama firması Nuveen’ın Baş Yatırım Stratejisti Brian Nick finansal koşulların bu derece gevşek olmasının bir önemli nedeni olarak yatırımcıların ekonomik büyümenin beklenenden daha fazla yavaşlayacağı öngörüsünü gösteriyor. Nick’e göre yatırımcılar FED faiz oranlarını öngörülen derecede artıramayacağına dair bahse giriyor.

Bu beklenti, Biden yönetiminin 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama tasarısının Batı Virginia'dan Demokrat senatör Joe Manchin tarafından ablukaya alınmasının ardından bu hafta yeniden gündeme geldi. Hızlı bir şekilde artan Omikron varyantı ile bağlantılı Kovid-19 vakaları da ekonomik büyüme beklentilerinin düşmesine neden oldu.

Nick konuyla ilgili açıklamasında, “Harcama tasarısının halka açık bir şekilde erimesiyle ve büyüme görünümünün Omikron nedeniyle ilk çeyrek için biraz daha zayıflamasıyla, FED düşündüğü kadar sıkılaştırmaya gidemeyebilir. FED’in istemesi durumunda sabırlı olması için önünde bir sürü sebep olacak” ifadelerine yer verdi.

Faiz oranı beklentilerine ilişkin piyasa önlemleri, FED’in ileriye dönük öngörülen yoluna ilişkin derin şüpheciliği halihazırda gösteriyor. Yatırımcılar tarafından faiz artırımı hamlelerine karşı korunmak için kullanılan güvenli gecelik finansman oranı vadeli kontratları FED’in 2024'teki politika faizini yaklaşık yüzde 1,4 olarak öngörüyor. Bu rakam FED'in bu ay yayınladığı noktasal grafikte önerilen yüzde 2,1 seviyesinin çok altında.

Bazı yatırımcılar, FED'in politika faizini sıkılaştırma hamlesine rağmen hisse senetlerinin rekor bölgeye yakın seyretmesiyle, önümüzdeki aylarda daha yüksek enflasyon okumalarının finansal piyasaları sarsabileceği konusunda uyardı. Hazine verimlerinin düşüklüğü ve kısa vadeli fonlama piyasalarının nispeten sabit bir seyirde fiyatlanması göz önüne alındığında, bu bazı yatırımcılar için ayrı bir endişe kaynağıdır. Eğer her ikisinde de kurlar yükselirse kredi ve pay piyasasında dalgalanmalar görülebilir.

TCW Sabit Gelir Yatırımları Eş Başkanı Steve Kane, "Enflasyon yüksek kalırsa, FED’in daha hızlı hareket etmesi gitmesi gerekecek. Finansal koşulların çok hızlı bir şekilde sıkılaşabileceği ve tüm planların gerçek anlamda bozulabileceği yer burası" açıklamasında bulundu.

FED’in hamleleri banka hisselerini yükseltecek

 

Noel Baba rallisi yatırımcıları cezbediyor

 

İngiltere'de işletmelere 1 milyar sterlinlik salgın desteği

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)