BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD, Çin'deki ihlalleri araştırmayan BM'yi suçladı----

ABD, Çin'deki ihlalleri araştırmayan BM'yi suçladı

ABD, Çin'deki ihlalleri araştırmayan BM'yi suçladı
29 Ekim 2020 - 13:15 www.finansgundem.com

ABD, Birleşmiş Milletleri Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini araştırmadığı için suçladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları ihlallerini yeteri kadar araştırmadığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletleri (BM) suçladı.

Euronews'te yer alan habere göre, ABD’nin Kadın Haklarından Sorumlu Özel Temsilcisi Büyükelçisi Kelley Currie, Sincan bölgesindeki toplama kamplarında kadınlara yönelik cinsel şiddet ve zorunlu doğum kontrolü uygulandığı yolundaki haberlere dikkati çekti ve BM’nin kadınları hedef alan bu şikayetleri yeteri kadar araştırmadığı suçlamasında bulundu.

Kelley Currie, “BM’yi bilen birisi olarak, gerçekten bu ciddi iddiaların, çok yaygın ve oldukça rahatsız edici insan hakları ihlallerinin neler olduğu konusunda BM'nin merak veya endişe duymaması benim için gerçekten dikkate değer” ifadesini kullandı. Aynı zamanda BM Kadın Statüsü Komisyonu’nda ülkesini temsil eden Currie, BM’nin Sincan’daki duruma karşı sesini çıkartmakta, bölgeye gidip ciddi ve inandırıcı bu suçlamaları etkili bir şekilde araştırma konusunda başarısız olduğunu söyledi.

The Associated Press, daha önce Çin’in, Sincan bölgesindeki Uygur Müslümanlar arasında doğum oranını düşürmek için kısırlaştırma ve zorunlu aile planlaması yöntemleriyle “acımasız bir kampanya” yürütüldüğünü duyurmuştu.

TARTIŞMALI KAMPLAR

Çin'de son yıllardaki Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun "yeniden eğitim kampları" şeklinde tanımladığı yerlerde Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor. Çin'in, bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara, Çince dil eğitimi ile mesleki ve kültürel kurslar verdiğini öne sürdüğü kampların durumu hakkında net verileri paylaşmaması, uluslararası kamuoyunda derin kaygılara yol açıyor.

BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, Temmuz 2019'da, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı. BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şimdiye kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Türkiye'den BM'de Uygur Türkleri tepkisi

 

Trump'a 'Uygur Türkleri' çağrısı: Artık harekete geçme zamanı

 

Çin Uygurlara zorla doğum kontrol yöntemleri uygulatıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)