BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı----

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
19 Mayıs 2022 - 17:16 www.finansgundem.com

Wall Street endeksleri yoğun bir satış dalgasına uğradığı Çarşamba gününün ardından yeni güne karışık seyirle başladı. Piyasalardaki karamsar hava ise etkilerini hissettirmeyi sürdürüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Perşembe gününe karık seyirle başladı. S&P 500 Endeksi yeniden ayı piyasası sınırına kadar yaklaştı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için faiz artışlarına devam edeceği ve ekonomiyi resesyona sokacağı endişesini taşıyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,83 düşüşle 31.229,23 puanda, S&P 500 Endeksi %0,33 azalışla 3,910,56 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,32 yükselişle 11.454,23 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0710 düşüşle %2,819 seviyesinde değerleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi 3.923,68 puanda kapanmış ve ocak ayındaki rekor seviyesinden %18,6 oranında düşmüştü. Yeni güne de düşüşle başlayan endeksin son rekor kapanışından %20 oranında düşmesi borsa terminolojisinde ayı piyasasına girmesi anlamına geliyor. Endeks en son pandeminin küresel ekonomiyi savunmasız yakaladığı Mart 2020’de ayı piyasasına girmişti.

CNBC’nin haberine göre borsa araştırmaları firması Vital Knowledge’dan Adam Crisafulli piyasalara ilişkin açıklamasında, “Hisse senetlerinin gezegenin hemen her yerinde düşüşe geçtiği kasvetli bir sabahtayız. Walmart ve Target’ın düşüşleri Parşembe gününden Salı gününe kadar yakalanan sınırlı istikrarı tekmeleyerek endeks üzerinde son derece olumsuz bir etki bıraktı” ifadelerine yer verdi.

Çarşamba günü Dow Jones Endeksi 1100 puanın üzerinde düşerek neredeyse son iki yılın en kötü performansını gösterdi. S&P 500 Endeksi de %4’ün üzerinde düşerek Haziran 2020’den bu yana en kötü gününü geçirdi. Bugüne kısıtlı yükselişle başlayan Nasdaq Endeksi ise Çarşamba gününü %4,7’lik düşüşle tamamladı.

ABD borsalarındaki kayıplar kısmen dev perakende firmaları Target ve Walmart’ın ardı ardına paylaştığı zayıf bilançolardan kaynaklandı. Perakende firmalarının paylaştığı zayıf veriler enflasyonun ve yüksek yakıt maliyetlerinin tüketici talebine olan olumsuz etkilerini de gösterdi. Geçtiğimiz günü %24 düşüşle kapatan Target hisseleri yeni günde ise %4,65 düşüşle işlem görüyor.

Barclays Analisti Maneesh S. Deshpande Parşembe günkü piyasa notunda, “Bu şirketlerin sert satış dalgası ve aynı zamanda bu çeyrekte diğer mal ve tüketici şirketlerinin performansı enflasyon baskılarının sonunda bilançolar üzerinde etkilerini hissettirdiğini gösteriyor. Yılın büyük bir bölümünde artan enflasyona rağmen, SPX marjları ve ileriye dönük bilançolar esnek kalmayı başarmıştı, ki bu artık böyle görünmüyor” ifadelerine yer verdi.

ABD borsalarında hisse senetleri tüm yıl boyunca baskı altında kaldı. Yükselen enflasyonun teknoloji ve büyüme odaklı şirketlerin bilançolarındaki yüksek büyüme hedeflerini aşındırması sebebiyle düşüşler öncelikle daha az kâr eden bu şirketlere odaklandı. Ancak satış dalgası daha sonra başta banka ve perakende sektörleri dahil olmak üzere diğer sektörlere yayıldı. Zira resesyon korkusu yatırımcıların riskli yatırım tercihlerini olumsuz etkiledi.

BTIG Analisti Honathan Krinsky konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda asıl konu gerçekten de saklanacak hiçbir yerin kalmamış görünmesi. Yatırımcılar tüketici ürünleri sektörlerindeki isimler için geldiler. Ancak daha çok zarara uğrayan büyüme odaklı hisseleri sattılar. Başka bir deyişle, para farklı sektörler arasında değil, nakde dönüşüyor. Kesin bir çizgi olmasa da söz konusu piyasa ortamı dipten alım yerine ayı piyasasının rallisinde satış yapmanın daha kolay olduğunu onaylıyor ” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için uygulayacağı agresif eylemlerinin daha sert bir düşüşe yol açacağından endişe duyuyorlar. Pazartesi günü FED Başkanı Jerome Powell, enflasyonu düşürmek konusunda "herhangi bir tereddüt olmayacağı" yönündeki yorumlarını yinelemişti.

Wall Street stratejistleri, FED'in faiz artışlarının ekonomiyi resesyona sürüklemesi durumunda hisse senetleri için bazı korkunç tahminler yayınladı. ABD’de ilk çeyrekte GSYİH %1,4 oranında azalmıştı. Stratejistler daha derin bir küçülmenin yaklaşmakta olduğundan endişeleniyor.

Deutsche Bank, S&P 500 için hedef tahminlerini düşürdü ve olası bir resesyonda daha da büyük kayıpların gelebileceğini açıkladı.

Deutsche Bank'ın Küresel Baş Stratejisti Binky Chadha, "Yakında bir resesyona girmemiz durumunda, piyasa satışlarının ortalamanın çok ötesine geçeceğini, yani tarihsel aralığın üst yarısına doğru gittiğini ve ilk etaptaki yüksek aşırı değerleme nedeniyle S&P 500’ün %35 ila %40 arasında düşeceğini diğer bir deyişle endeksin 3000 puan bandına gerileyeceğini öngörüyoruz" diye yazdı.

ABD Çalışma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkede haftalık işsizlik başvurularının 14 Mayıs'ta sona eren hafta için 218.000'e yükseldiğini belirtti.

Küresel borsalarda büyük sarsıntı

 

Bitcoin'e enflasyon darbesi

 

Bireysel yatırımcıda iştah kaybı mı var?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)