BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD Boğazlar'dan ancak yardım gemisi geçirebilir----

ABD Boğazlar'dan ancak yardım gemisi geçirebilir

ABD Boğazlar'dan ancak yardım gemisi geçirebilir
04 Mart 2014 - 02:05 www.finansgundem.com

Montrö Anlaşması'nı hatırlatan yetkililer kıyı ülkesi olmayan ABD'nin savaş gemilerini Karadeniz'e geçiremeyeceği görüşünde

Rusya'nın Kırım'a asker yığarak kontrolü tamamen ele geçirmesine Batı dünyasından sert tepkiler gelirken, Ukrayna'nın NATO'dan yardım talep etmesi Türkiye açısından Montrö Anlaşması'nı da yeniden gündeme getirdi.

Uğur Ergan'ın Hürriyet'teki haberine göre ABD'nin 6’ncı Filo'ya bağlı bazı gemilerini Boğazlar’dan Karadeniz'e göndereceği iddiaları üzerine, Türkiye'nin Montrö Anlaşması'nın hangi durumunu devreye sokacağı merak konusu oldu.

Yetkililer, sıcak savaş ortamı henüz olmadığı için barış durumu koşullarının işleyeceğini, buna göre ABD kıyıdaş olmadığı için Karadeniz'e göndereceği geminin tonajının 8 binden fazla olamayacağı bildirildi. Bu durumda ABD en fazla insani amaçlı yardım adı altında bir destroyeri Karadeniz'e gönderebilir.

Tonajı 8 binin çok üzerinde olan, kimi zaman 50 bin tonajı aşan bir uçak gemisinin ise Boğazlar’dan geçerek Karadeniz'e geçmesi Montrö'ye göre uygun değil. Savaş halinde de Türkiye savaşan ülke olmadığında aynı durum geçerli. Türkiye savaşan taraf ise, savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk hükümeti Montrö'ye göre tümüyle dilediği gibi davranabilme hakkına sahip.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)