BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkABD bankaları Avrupa’ya kredi vermiyor----

ABD bankaları Avrupa’ya kredi vermiyor

ABD bankaları Avrupa’ya kredi vermiyor
24 Nisan 2020 - 16:04 www.finansgundem.com

Avrupalı şirketler büyük ABD bankalarının korona virüs süreci boyunca kendilerine kredi vermedikleri konusunda şikayet ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankaları korona virüs salgını süresince Avrupalı şirketlere kredi vermiyor. Bu durum bir önceki finansal krizde olduğu gibi Wall Street’in kendi iç pazarına çekilmekte olabileceği endişelerini körüklüyor.

Financial Times’ın haberine göre bankacılar, danışmanlar ve şirket yöneticileri Avrupa’daki büyük şirketlerin müşterilerine geçtiğimiz haftalarda ABD bankalarının sendikasyon kredileri ve karşılıklı kredi anlaşmaları konusunda daha ihtiyatlı davrandığını söylüyor.

Almanya’da JPMorgan dünyanın en büyük kimya şirketi olan BASF’e ek kredi vermeyi reddetti. Benzeri şekilde Bank of America, spor giyim devi Adidas'a devlet destekli 3 milyar euroluk krediyi üstlenen diğer altı uluslararası bankanın yarısı kadar kredi verdi.

ABD şirketine kredi var Alman şirketine yok

Bu ay içerisinde İtalyan ve Amerikan menşeili araba üreticisi Fiat Chrysler’a Goldman Sachs 3,5 milyar euro sendikasyon kredisi sağlamışken şirketin Alman rakibi ve Goldman Sachs’ın uzun süreli müşterisi olan Daimler’in 12 milyar dolarlık kredi isteğini karşılıksız bırakarak başka bankalara yönlendirdi.

Almanya'daki bankalar ve şirketler arasındaki müzakerelere doğrudan katılan bir danışman, "Büyük ABD bankaları arasında giderek artan bir şekilde 'Önce Amerika' tavrını gözlemliyoruz." dedi. "Bunlar sadece kendine özgü vakalar değil, açık bir düzen söz konusu."

Araştırma şirketi Refinitiv’in verilerine göre, ilk çeyrekte beş büyük ABD bankasının Almanya'daki sendikasyon kredilerinde toplam pazar payı üçte birden fazla azalarak yüzde 14,6'ya düştü. Bu dönem salgının başlangıcını ifade ediyor.

Frankfurt Üniversitesi Mali Araştırmalar Merkezi müdürü Jan Pieter Krahnen, "Her banka, kriz zamanlarında büyük bir `önce biz’ önyargısı gösteren ulusal kredi düzenleyicilerinin himayesi altındadır" dedi. "Bu ağır risk yönetimi ve bölgesel baskı, yurtdışındaki müşterilere yapılan harcamalara da olumsuz yansır."

ABD’deki bu eğilim Avrupalı düzenleyicilerin dikkatini çekiyor. Üst düzey bir denetleyici yetkili, "Yabancı kredi kuruluşlarının Alman pazarından çekilmeye başladıklarına dair pek çok işaret aldık" dedi. Denetleyici "Onları borç vermeye zorlayamayız" ifadelerinde bulunuyor.

Bankalar iddiaları reddetti

BofA, Goldman Sachs ve JPMorgan belirli müşteriler hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak son haftalarda küresel kredi artış olduğunu vurguladı. Veriler BofA'nın sendikasyon kredilerinden payının düştüğünü gösterirken, ABD bankası kredi piyasalarının ilk korona virüs şoku sonrasında yeniden açıldığı 18 Mart'tan bu yana euroya endeksli tahvil tablolarında ikinci sırada yer aldığına işaret etti.

JPMorgan ise konuyla ilgili "Sadece mart ayında müşterilerimize 25 milyar doların üzerinde yeni kredi verdik ve bunun neredeyse yarısı Avrupa'daydı. Bölgedeki şirketlere olan bağlılığımız sarsılmaz bir biçimde ediyor" ifadelerinde bulundu.

Dünyanın en büyük finans kurumları ofis kapatabilir

 

Virüs ABD’nin en büyük bankalarını daha da büyüttü

 

BDDK: Bankacılık sisteminde mevduat ve krediler arttı

 

Piyasalarda gün ortası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)