BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB ve İngiltere'den Taliban kararı----

AB ve İngiltere'den Taliban kararı

AB ve İngiltere'den Taliban kararı
04 Eylül 2021 - 10:41 www.finansgundem.com

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, AB ve İngiltere tarafından tanınmayacak.

Avrupa Birliği Dışişleri Sözcüsü Josep Borrell, Cuma günü Slovenya'da toplanan AB dışişleri bakanları toplantısında, Taliban'ı ülkenin meşru hükümeti kabul etmeyeceklerini ve bu hareketle her türlü ilişkinin sadece Afganistan halkını korumak amacıyla ve sıkı şartlara bağlı olarak kurulabileceğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'da, Pakistan'ı ziyareti sırasında, Kabil'deki yeni Taliban hükümetini tanımayacaklarını, ancak Afganistan'ın sosyal ve ekonomik dokusunun parçalandığını görmek istemediklerini belirtti.

RUSYA VE ÇİN'İN TALİBAN TUTUMU

Rusya ve Çin ise Taliban yönetimine karşı daha yumuşak bir tutum izliyor. Taliban bir açıklama yaparak, Çin'den Kabil'deki büyükelçiliğini açık tutacağı konusunda teminat aldığını bildirmişti.

Çin ise açıklamasında Kabil büyükelçiliğinin şu anda normal faaliyetini sürdürdüğünü bildirmekle yetinmişti.

AB İLİŞKİLERİ NASIL OLACAK?

Afganistan'da Taliban hükümetini tanımayacağını açıklayan AB, buna karşılık, mültecilerin tahliyesi konusunu takip etmek ve Taliban'ın güvenlik ve insan hakları gibi konularda vaatlerini yerine getirip getirmediğini izlemek amacıyla, Taliban ile teması, Kabil'de bulunduracağı AB temsilciliği üzerinden sağlamayı planlıyor.

Dışişleri Sözcüsü Josep Borell, Slovenya'da yapılan AB dışişleri bakanları toplantısında "Güvenlik konusundaki koşullar yerine getirilirse Taliban ile koordineli bir şekilde çalışmaya karar verdik" diye konuştu. Borell ayrıca AB'nin Afganistan konusunda ABD, G7 ve G20 grubu ülkeleri ve başka uluslararası örgütlerle sıkı bir koordinasyon içinde olacağını ve Afganistan'ın komşularıyle "bölgesel bir işbirliği platformu" oluşturma girişiminde bulunacağını söyledi.

İNGİLTERE'DEN NET YANIT

Bölge ülkelerini kapsayan gezisinin Pakistan durağında mevkidaşı ve diğer yetkililerle görüşen İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın gündeminde ise Afganistan'da mahsur kalan İngiltere vatandaşları ve diğer grupların tahliyesi vardı. Raab, İngiltere ve Pakistan'ın "Afganistan'ın istikrarlı ve barışçı bir geleceğe kavuşması" konusunda ortaklaştıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı "Hiç kimse Afganistan'ın ekonomik ve sosyal dokusunun parçalanmasını istemiyor" dedi, ancak bu konuda Taliban hükümetinden ziyade, insani yardım örgütleriyle çalışmak istediklerini kaydetti. Raab, "Doğrudan bir iletişim hattına sahip olmanın ve iletişim kurabilmenin önemini görüyoruz. Yaklaşımımız, Taliban'ı hükümet olarak tanımamak" dedi.

Taliban, Pençşir'de kontrolü sağladığını iddia etti

Avrupa Birliği'nden Taliban kararı

Dikkat çeken analiz: Taliban iki cephede savaşıyor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)