BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB ve ABD'den Rusya'ya karşı 'IMF' hazırlığı!----

AB ve ABD'den Rusya'ya karşı 'IMF' hazırlığı!

AB ve ABD'den Rusya'ya karşı 'IMF' hazırlığı!
06 Mart 2022 - 19:42 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde varolan ağır baskıyı artırmak için Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) özel çekme haklarını (SDR) kısıtlamaya hazırlanıyor.


Yetkililerin verdiği bilgiye göre, AB’nin önünde iki opsiyon bulunuyor. İlki, Rusya’nın IMF’nin tamamen çıkartılması. Fakat bazıları bu olasılığın imkansız olmasa bile zor olduğunu belirtiyor.

“NİTELİKLİ OY ÇOĞUNLUĞUNDAN DOLAYI GERÇEKÇİ DEĞİL”

Reuters’ta yer alan habere göre, üst düzey AB yetkililerinden biri, Rusya’nın IMF’den çıkartılması için Çin’in de dahil olduğu devletlerden geniş bir desteğe ihtiyaç duyulacağını belirterek, “Değerlendirmeler var fakat Rusya’yı tamamen çıkartmak gerekli kotadan (nitelikli oy çoğunluğu) ötürü muhtemelen gerçekçi değil” dedi.

Yetkililere göre, AB’nin elindeki diğer opsiyon ise Rusya’nın IMF’deki oy haklarının askıya alınması ve özel çekme haklarına erişiminin engellenmesi.

RUSYA’YA AĞIR YAPTIRIMLAR

Rusya’nın bir önceki hafta Ukrayna’yı işgalinden sonra Rus ekonomisine ve finansal sistemine başta Batılı devletler olmak üzere pek çok devlet tarafından ağır yaptırımlar getirilmişti.

Rusya Merkez Bankası’nın yurt dışındaki rezervleri ve Rus oligarklarının yurt dışındaki mal varlıkları dondurulmuş; AB, ABD ve Kanada’nın hava sahaları Rusya’ya kapatılmış ve bazı Rus bankaları uluslararası ödeme iletişim sistemi SWIFT’ten çıkartılmıştı.

ABD ve AB, yurt dışındaki 630 milyar dolarlık rezervinin çoğunu dondurdukları Rusya’nın IMF’deki 17 milyar dolarlık rezervini kullanmasından kaygılanıyor. IMF, geçen yıl corona virüsü salgınıyla mücadele ederken üye devletlere ek fon sağlamıştı.

ABD YÖNETİMİ TÜM ÖNLEMLERİ ALACAK

Rusya geçen yıl IMF’deki 17 milyar dolarlık rezervini temin etmişti fakat Rusya’nın bu rezervi kullanabilmesi için diğer bir üye devletle anlaşarak bu fonu SDR’lerin dönüştürülebildiği bir para birimi üzerinden faizli kredi şeklinde alması gerekiyor.

ABD yönetimi, Rusya’nın IMF’deki özel çekme haklarından faydalanmaması için tüm tedbirleri alacağını açıkladı.

IMF’nin uluslararası rezerv para birimi olan SDR’ler dolar, euro, sterlin, yen ve yuana çevrilebiliyor. SDR’lerin tahsisi için oylamada IMF genel kurulunda hissedarların %85’inin onayı gerekiyor.

İsrail'den Rus milyarderlere yaptırım kararı

 

Putin: Yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)