BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB Türkiye ile alay mı ediyor?----

AB Türkiye ile alay mı ediyor?

AB Türkiye ile alay mı ediyor?
24 Haziran 2013 - 12:08 www.finansgundem.com

Financial Times gazetesi,Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yaşanan sıkıntılarla ilgili çarpıcı bir yorumda bulundu

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yaşanan sıkıntılar, AB ülkelerinde de kaygı yaratıyor. Türkiye’deki gösterilere sert müdahaleye rağmen üyelik müzakerelerinin sürmesini isteyen Financial Times gazetesi, Türkiye’nin katılım sürecini bloke eden ancak şimdi "Ankara'daki hükümet fazla otoriter" diye müzakere edemeyeceklerini savunan AB devletlerine “iki yüzlüklük” eleştirisini yöneltti.
İngiliz gazetesi başyazısında Fransa’nın Türkiye’nin AB müzakere sürecine itirazlarını yumuşattığı bir dönemde Almanya’nın Türkiye ile yeni bir başlık açılmasını bloke ettiğine dikkat çekti.
“Berlin itirazının ‘teknik’ olduğunu söylese de net bir izahı olmayınca atılan adım Türkiye’nin göstericilere sert müdahalesine bir yanıt olarak yorumlandı” diye yazan gazete, olaylar sırasında polisin İstanbul’daki Alman Hastanesine “saldırdığına”, göstericilerin sığındığı ve Alman politikacıların kaldığı bir otelin ise gazlandığına dikkat çekti.
Ekonomi gazetesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Eylül’de Almanya’da yapılacak genel seçim öncesi Türkiye ile katılım müzakerelerini “dondurucuya koymakta siyasi yararları görmüş olabileceğini”, Alman kamuyonunu da genel olarak Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin kuşkularının olduğunu kaydetti.
'GÖRÜŞMELERİ SÜREKLİ RAFA KALDIRMAK...'
Bunun ardından “Gerçekten, Recep Tayyip Erdoğan sert müdahale ederek ve özgürlükleri tehdit ederek ülkesinin davasını ilerletmedi. Büyük ölçüde barışçıl olan bir protestoya verdiği yanıt, otoritecilik havasını ortaya koyuyor ve Türkiye’nin laik ile dindar toplulumları arasındaki hassas dengeyi altüst etmekle tehdit ediyor” yorumunu yaptı.
Buna karşın FT, “Ancak sürekli görüşmeleri rafa kaldırmak, süreci ile alay etmektir. Tekrarlanan redleri nedeniyle küçük düşürülmüş Türk politikacıları, şimdi açık biçimde Avrupa’nın samimiyetini sorguluyor. Bazıları da Türkiye’nin sırtını Brüksel’e dönmesi gerektiği kanısına vardılar” diye yazdı.
Erdoğan ve partisinin “Avrupa’ya açılımdan en çok yararlananlar olmasının ironi oluşturduğunu” savunan gazete, AB’ye yasal çerçevedeki uyumun Türkiye’ye, “Otoriter Kemalist devleti silkeleyip demokratikleşme olanağını verdiğini” de yazdı.
Financial Times başyazısının son bölümünde de ise AB’ye şu eleştiri ve uyarıda bulundu:
“AB, protestolara verilen yanıta ilişkin düşüncelerini belli etmeli ancak Türkiye’nin katılım yolunu bloke eden ve daha fazla liberalleştirme baskısını gevşeten üye devletlerin şimdi Ankara’daki hükümetin fazla otoriter olduğu diye müzakere edemediklerini savunmaları, iki yüzlülüktür.
AB hükümetleri, çoğulcu bir Türk ortağını istedikleri konusunda söylediklerinde samimi ise eğer o zaman barikatların arkasından çıkıp konuşmalı.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)