BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB ile İtalya arasında ipler kopuyor----

AB ile İtalya arasında ipler kopuyor

AB ile İtalya arasında ipler kopuyor
21 Nisan 2020 - 17:39 www.finansgundem.com

İtalya’yla Avrupa Birliği arasında ayrılık rüzgarları esmeye devam ediyor. Perşembe günü tekrar konuşulacak olan ortak tahvil beklentisi birçok açıdan belirleyici olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği düşüncesinin temellerinin atıldığı Roma’da artık birliğin sonu konuşuluyor. Boris Johnson ve diğer Brexit destekçileri AB’nin dağılmasının engellenemez olduğunu ifade ederken Avrupa’dan İngiltere’nin bambaşka özellikleri olan bir ülke olduğu ve birliğe hiç aidiyet göstermediğini söylüyorlardı. AB’nin kurucu anlaşması olarak da bilinen Roma Anlaşması’nın imzalandığı ülke olan İtalya’nın birlikten kopma sinyalleri vermesi ise çok daha büyük bir anlam taşıyor.

Bloğun en büyük üçüncü ekonomisi, bütçe kurallarına karşı çıktığı veya Afrika'dan gelen mülteci dalgalarıyla başa çıkmakta zorlandığı için daha önce de AB şüpheciliğiyle yakınlaşmıştı. Fakat Kovid-19 Lombardiya'yı vurduğunda, İtalyanlar hâlâ Avrupa'nın hiç soru sormadan yardıma gelmesini bekliyorlardı. Fakat Avrupa Birliği bu süreç içerisinde hiç de iyi bir sınav vermedi.

Almanya ve Fransa kendileri için koruyucu giysiler istifledi ve Avrupa Merkez Bankası'ndan Christine Lagarde İtalya’nın mali sıkıntılarını savuşturdular. Daha sonrasında para vaat edilip özür dilense dahi süreç içerisinde yaşanan tereddüdün yaraları kaldı.

İtalya ihanete uğradı

Paris’teki Sciences Po Üniversitesi’nin Tarih Profesörü Marc Lazar konuyla ilgili, “İtalya Avrupa projesine aşıktı ve sevgisini kaybetti” diyor ve ekliyor, “Avrupa’nın bu güveni yeniden kazanıp kazanamayacağını bilmiyorum.”

Hükümetin dört bir yanından, merkez bankasından ve hatta Başbakan Giuseppe Conte'nin ofisindeki üst düzey isimlerden, haftalarca binlerce insanın ölümünü ve ekonomilerinin çökmesini sadece izleyen ülkeler olarak gördükleri AB'ye karşı eşi görülmemiş bir öfke dalgası hâkim. Hatta birkaç kişi bu duyguyu paylaştığını bile itiraf etti.

Bu ay yapılan bir ankette katılımcıların %59’u Avrupa Birliği’nin şu anki haliyle hiçbir şey ifade etmediğini belirtiyor. Bir diğer ankette ise birçok İtalyanın Çin’i dost olarak gördüğünü ve bu insanların neredeyse yarısının Almanya’yı düşman olarak tanımladığını gösteriyor.

Matteo Renzi gibi Avrupa yanlısı siyasetçiler bile hayal kırıklığına uğradı. Beş yıl önce eski başbakan Renzi, memleketi Floransa'da Michelangelo'nun David'i önünde Alman Angela Merkel'e kur yaparken şimdi Conte koalisyonunun küçük ve en önemli ortağı olarak dehşetini ifade ediyor.

Renzi İtalya’daki asıl sorunun koalisyonun hem sağındaki hem de solundaki tarafların ortak olarak her şeyin suçlusunun Avrupa olduğunu söylemesi olduğunu belirtti.

Kritik görüşme

Conte 4 Mayıs tarihinden itibaren ülkedeki korona virüs önlemlerini hafifletmeyi planlıyor. Perşembe günü video konferansla yapılacak AB liderler zirvesine katılacak olan İtalya Başbakanı, Kuzey Avrupa ülkelerinin reddettiği salgın konusundaki en büyük yardımı simgeleyen ortak tahvil verilmesi yönündeki çağrısını yineleyecek.

İtalya Maliye Bakanlığı Müsteşarı Pier Paolo Baretta, "İtalyanlar olumlu bir sonuç görmezlerse, Avrupa şüpheciliği ve ülkemizin derin psikolojik geçmişine kök salabilecek bir Almanya karşıtı politika da büyüyecektir." dedi. Baretta açıklamasında, "Tarihi hafızamızda bakıldığında, Almanya hep zor zamanlarda karşımıza çıkan bir düşman olmuştur" ifadelerine yer verdi.

 

Dünya genelinde vakası sayısı 2,5 milyonu aştı

 

İspanya'nın ünlü boğa festivaline Kovid-19 iptali

 

İtalya’nın notu düşürülebilir

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)