BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB ile göl ve suda ortaklık----

AB ile göl ve suda ortaklık

AB ile göl ve suda ortaklık
17 Eylül 2021 - 07:32 www.finansgundem.com

Kuraklık, orman yangınları, sel felaketleriyle boğuşan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Türkiye, iklim değişikliğine karşı mücadele, kuruyan göller ve su kaynaklarının korunması konusunda ortak hareket edecek.

Türkiye ve AB iklim değişikliğinden kaynaklanan faleketlerde yaraların sarılması konusunda birlikte çalışma iradesi gösterirken, geleceğe dönük iki yeni çalışmadan ilki göller ve sulak alanlarla ilgili olacak. “İklim Değişikliği’nin Pilot Göllere, Sulak Alanlara ve Kıyılara Etkisinin Araştırılması” projesi ile elde edilmesi beklenen sonuçlar şöyle:

“Akdeniz ve Ege’de yüzyıl sonuna kadar iklim değişikliği sonucu olması beklenen deniz yükselmelerinin modellemeleri çıkarılacak.

Deniz yükselmesi sonucu meydana gelebilecek muhtemel kıyı kaybı ve bu kayıpların etki analizleri yapılacak.

Türkiye genelinde seçilecek üç pliot göl ve sulak alanların hidrolojik seviye-kalite parametrelerinin modellemesi ve analiz edilmesi sağlanacak.

Risk analizleri tamamlanan iklim değişikliği etkileri ile ilgili su yönetimi planlamalarında kullanılmak üzere uyum faaliyetleri ve doğa temelli çözüm önerileri sunulacak.”

Yerel uyanış

Milliyet'in edindiği bilgiye göre, AB ile önümüzdeki dönemde yürütülecek iki proje ise yerel yönetimlerin iklim değişikliğine karşı aldığı tedbirler ve uyuma yönelik olacak. “İklim Değişikliğine Yerel Uyum; Pilot Belediyeler İçin İklimi Dirençli Su Yönetimi ve Farkandalığın Arttırılması Projesi” adlı çalışma da 2022 yılında başlayacak. Proje ile iklim değişikliğinin yerel yönetimlerce içme ve sulama suyunda kullanılan su kaynaklarına etkisi araştırılacak ve risk analizleri yapılacak. Projeden beklenen sonuçlar ise şöyle:

“Seçilecek olan pilot illerde iklim değişikliğinin, o illerin direkt su kaynaklarına(baraj, göl, yeraltı suyu vb.) olan etkisi alt havzalar ölçeğinde modelenerek kaynak bazlı projeksiyonlar ile illere özel iklim değişikliği risk analizleri yapılacak.

Belirlenen risklere göre her il özelinde hazırlanacak olan uyum stratejileri ve yerel yönetimlerle yapılacak olan ortak çalışmalar ile iklime dirençli yerel su yönetimi planlarının oluşturulmasına katkı sağlanacak.

İl genelinde su kullanıcı sektörlerin iklime dirençli su yönetimi oluşturmak adına farkındalık arttırılacak.”

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile AB arasında AB fonları ile yapılması planlanan diğer projeler ise şöyle sıralanıyor:

“Antalya, Batı Karadeniz, Doğu Akdeniz, Kızılırmak, Marmara ve Doğu Karadeniz Havzalarında Nehir Havza Yönetim Planı Hazırlanması.

Türkiye’de Yeraltı Suyu Yönetiminin Uygulanması.

Türkiye’de Ekolojik Değerlendirme Sistemine Dayalı Eko-Bölgelerin Oluşturulması.

Belediyelerin atık sularının tarımsal sulama amacıyla yeniden kullanılması

Türkiye’de Sedimentin kimyasal izlenmesi için Kkpasite Geliştirilmesi.

Meriç - Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması.

Belirlenmiş İklim Değişikliğine Uyum Faaliyetlerinin Detaylı Analizi ve Uygulamasının Desteklenmesi.

Türkiye’de Ekolojik Bölgelere Dayalı Su Kalitesi Ekolojik Değerlendirme Sistemi Kurulması.”

İki gölde daha kuraklık tehlikesi!

Kuraklık nedeniyle derin kuyularda su kalmadı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)