BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem91 bin öğrenci açıkta kaldı, LGS'nin mimarı gitti----

91 bin öğrenci açıkta kaldı, LGS'nin mimarı gitti

91 bin öğrenci açıkta kaldı, LGS'nin mimarı gitti
04 Ağustos 2018 - 03:38 www.finansgundem.com

Liseye giriş sınavında bu yıl ilk kez uygulanan sistem binlerce öğrenci ve veliyi şoke etti. 91 bin öğrencinin açıkta kalması Milli Eğitim Bakanlığı'nda da taşların yerinden oynamasına yol açtı

Milli Eğitim Bakanlığı’nda 91 bin öğrencinin açıkta kalmasıyla başlayan liselere yerleştirme krizi taşları yerinden oynattı. Yeni liseye giriş sisteminin mimarı, MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt görevden alındı ve hakkında soruşturma başlatıldi. Gamze Kolcu'nun Hürriyet'teki haberinin detayları şöyle:

GÖREVDEN ALINDI

Bu yıl ilk kez uygulanan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından ortaöğretim kurumları için oluşturulan 1 milyon 268 bin kontenjanın 342 bini boş olmasına rağmen yerelde 91 bin öğrenci açıkta kaldı. Bazı ortaokulların tüm öğrencileri hiçbir liseye yerleştirilemezken, tüm tercihlerini “kayıt alanından” yapan binlerce öğrenci hiçbir okula yerleşemedi. Adresine en yakın liseleri seçip okul başarı puanı yüksek olmasına rağmen birçok öğrenci açıkta kaldı. Sınav sonuçları açıklandığı günden bu yana tartışmaların odağındaki MEB, dün görevden almalar ve soruşturmalarla sarsıldı. Yeni sistemin mimarı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt görevden alındı ve hakkında soruşturma başlatıldı.

KURGUYU BOZMA CÜRETİ

Bakanlık bürokrasisindeki kriz, Kurt’un il milli eğitim müdür ve müdür yardımcılarının olduğu WhatsApp grubuna gönderdiği mesajlarla ortaya çıktı. Kurt, yerleştirme sonuçları açıklanmadan önce paylaştığı mesajında, “Son günlerde yerleştirme işlemlerinin hiçbir yerinde olmamış, bu konuda fikri zikri dahi olmayan ‘geçmişe küfrederek önünü aydınlatacağını zanneden’ birtakım zevat, gösteri yarışına girmiş ve sistemin (Müsteşar ve Bakan Beye arz edilmiş, test edilmiş, onay almış ve kılavuzla ilan edilmiş) kurgusunu bozma cüretini kendinde bulmuştur. Eğer sistem, pilotlanan kurgusu ve yerleştirme algoritmasıyla uygulanmazsa vahim sonuçlar doğuracaktır” ifadelerine yer verdiği ortaya çıktı.

SINAVLA İLGİMİZ YOK

Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürü Bayram Çetin ve YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı da görevden alınan isimler arasında. Çetin ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Bakanlığımızın takdiri” diyerek görevden alınmasını Twitter hesabından duyurdu. Tırnakçı’nın ise not olarak sınav işlemleriyle ilgilerinin bulunmadığını açıklaması dikkat çekti: “Kıymetli dostlar; iki yıldır onurla yürüttüğüm YEĞİTEK Genel Müdürlüğü emanetini bugün itibarıyla teslim etmiş bulunuyorum. Bu büyük ailenin bir ferdi olmaktan gurur duyuyor ve bayrağı devralacak arkadaşlara başarılar diliyorum. (Not: Sınav iş ve işlemleri ile YEĞİTEK’in ilgisi yoktur).”

MEB: İDDİALAR ASILSIZDIR

Bakanlık yetkilileri, algoritma değişikliği iddialarının tamamen asılsız olduğunu, çalışılan sistemin 11 ay boyunca Muhterem Kurt ve ekibi tarafından hazırlandığını aktardılar. Algoritma değişikliğinin hukuken de mümkün olmadığının altını çizen yetkililer, hataların eski ekipten kaynaklandığını vurgulayarak, sistemde yaşanan sorunlar nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un görevden alma ve soruşturma işlemlerini başlattığı belirtti.

PAZARTESİ AÇIKLANACAK

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü de sonuçlar açıklandığından bu yana kontenjan sorununu aşmak için çalışma yürütüyor. Edinilen bilgiye göre, yeni kontenjanlar pazartesi günü açıklanacak. Boş kalan liseler, Anadolu lisesine dönüştürülecek ve bazı okullarda ikili eğitime geçilecek. Ek yerleştirmelerle krizin aşılması bekleniyor. Bakanlığın, yerleştirme kılavuzunu önümüzdeki yıl değiştireceği de öğrenildi.

20 GÜN BAS BAS BAĞIRDIM

Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, dün görevden alındı ve hakkında soruşturma başlatıldı. Algoritmanın son anda yerleştirme kılavuzu yayımlandıktan sonra değiştirildiğini iddia eden Kurt, şunları söyledi: “Yerleştirmeler yanlış yapıldı. Beni dinlemediler. İsmet Bey zamanında oluşturdu, Bursa’da pilotlandı ve başarılı oldu ancak uygulanmadı. Kamu zararı oluşmasın diye 20 gün bas bas bağırdım. Soruşturma açıldı. Neden, doğruları söylediğim için mi? Bir tane bile öğrencinin yerleşmediği okullar var. 342 bin boş kontenjan var ancak 91 bin öğrenci yerleşemedi. Anadolu lisesine yerleşmesi gerekirken mesleğe, meslek lisesine gitmesi gerekirken Anadolu lisesine gidenler var. Yerleşen 700 bini aşkın öğrenci de doğru yerleşmedi.

ALGORİTMAYI DEĞİŞTİRDİLER

Temmuz ayının 16’sında aradım ve ‘Yanlış yapıyorsunuz’ dedim. Yaptıkları simülasyonun, algoritmanın doğru olmadığını söyledim. Kimse beni dinlemedi, feryat ettim. Sistem olabileceğinin en doğrusuydu. 11 ay boyunca çalıştığımız sistemi uygulamayıp algoritmayı değiştirdiler. Doktorun yazdığı reçeteyi doğru kullanamadılar. Algoritmayı yapan bilgi işlemdir yani asıl sorumlu odur. O ölçme değerlendirmeye ne verirse sisteme o girilir. Hatalar buralarda yapıldı. 11 ay çalıştım beni 11 dakika dinlemediler. Söylediklerimin arkasındayım, avukatımla konuştum ve dava açacağım.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Balkış04 Ağustos 2018 13:48

    Allah bildiği gibi yapsın sizi, liyakat sistemini çökerttiniz tüm kurumları parti üyelerine peşkeş çektiniz yatacak yeriniz yok...

  • YAZIKLAR OLSUN 04 Ağustos 2018 12:35

    Eğitim uzmanları aylarca uyarıda bulundu. Kendi adamlarımı korumak kollamak ve Bir inat uğruna binlerce öğrencinin emeği ve geleceği ile oynandı.

  • vatandaş04 Ağustos 2018 11:52

    istinat duvarı 3 kere yıkılır terkar yapılır sorumlu yağmur olur.atamalarda problem olur algoritma değşikliği sorumlu olur.bunlara izin verenler niye sorumlu değil.

  • Mağdurlar04 Ağustos 2018 09:49

    Binlerce öğrencinin geleceği yok edildi. Sadece üç -dört kişi mi sorumlu? Hadi ordan be!!! Yazıklar olsun!!! Ek kontenjan falanla hiç birşey düzelmez! Resmen çocuklarımızın hayatını kararttınız!

  • Özer04 Ağustos 2018 09:31

    Tutturmuş muhterem "Algoritmayı değiştirdiler." diye. Hatanız anlaşılmasın diye yaygın kullanılmayan kelimelere mi sığınıyorsunuz. Sizin hepinizin algoritmaları çizerler

  • Maho04 Ağustos 2018 09:26

    İki tane bürokrat alırsin iş biter öyle mi. Ya siyaseten ona onay veren adama ceza vereceksin. Eski bilgisiz vahşi bir müsteşar vardı görevden alındı ona ceza vereceksin, eski bakana ceza vereceksin. Bu adam bence masum. Sistem değişikliğini bu bürokrat değil siyasiler istedi. Hatırlarsanız birileri gece uyuyup sabah uyanıp sistem değişsin demişti. Torunu sınava girecek bir siyasi muhtemelen.

  • Merdo04 Ağustos 2018 08:38

    98 ortalaması olan öğrencimi en kötü liseye yerleştirdiler.Helal olsun sizin gibi yöneticilere çocuğun geleceğiyle oynadılar.

  • Dürüst vatandaş04 Ağustos 2018 08:34

    Hakımızı helal etmiyorum zehir zıkkım oldun

  • mali 04 Ağustos 2018 07:58

    Bu tabloya göre başarılı bir yerleştirme yapılamamış. Fatura kesilmiş.

  • Hayri04 Ağustos 2018 07:22

    Tayyip 101. Proje olarak sınav sistemini duzeltsin

  • Ekolili04 Ağustos 2018 08:17

    Eskiden teog mu vardı kaldırın sınavı.... bak kalktı gördünmü

  • Vbb04 Ağustos 2018 07:08

    Ögrencisi yerlesmez biyere acıkta kalır..ögretmeni acıkta kalır yerlesmez.....laaa nasıl bır siste ml bu