BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem9 milyar euroyu kim verecek?----

9 milyar euroyu kim verecek?

9 milyar euroyu kim verecek?
02 Mayıs 2013 - 07:06 www.finansgundem.com

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "“Krizde 25 yıllığına 9 milyar Euro’luk yatırımı yapacak kimi bulabilirsiniz?" dedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de ticaretin son üç yılda Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarıyla 7 ile 22 kat arasında artış gösterdiğini belirterek, “Ulaşınca her şey oluyor” dedi. Türkiye’nin Latin Amerika ve Afrika’ya yönelik sivil havacılık rotası İzmir Swiss Otelde’de düzenlenen Türkiye Amerika ve Afrika Ülkeleri Sivil Havacılık Konferansı ‘nda çiziliyor. Üç gün sürecek konferansa, 26 ülkeden temsilci katılıyor. Konferansta imzalanacak anlaşmalarla dünya nüfusun yüzde 95’ine ulaşılmış olacak.
EN BÜYÜK İHALE
Hürriyet'in haberine göre, konferansta konuşan Binali Yıldırm, 3 Mayıs’ta İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanının ihalesinin gerçekleştirileceğini, yap-işlet- devret modeliyle gerçekleştirilecek yatırımın 9 milyar Euro’ya mal olacağını ifade ederek, “İç hatlarda her yıl yüzde 100 büyüme sağlamışız. Dış hatlarda hep iki rakamlı büyümüşüz. 13 milyon transfer yolcumuz var. Eğer bu büyümeye bir çare bulmazsak tıkanacak. Biz bu projeyi kamu özel sektör ortaklığı şeklide yapmaya karar verdik. Küresel krizin dünyada bu kadar etkin olduğu bir dönemde 25 yıllığına 9 milyar Euro’luk yatırımı yapacak kimi bulabilirsiniz? Bu işe nasıl cesaret edersiniz? Biz geçtiğimiz 10 yıl içinde havacılık sektöründe projelerin yüzde 80’inini bu modelle gerçekleştirdik. İspatlanmış bir başarı var. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleşmesinde bir sorun görmüyoruz. Bütçeden bir kuruş çıkmadan bu projeyi gerçekleştireceğiz. İlk etap yatırımı beş yıl sürecek. 25 yıl sonunda 150 milyon yolcuya kadar genişleyeceğiz. Altı pist, taksi yolu ve tamamı bittiğinde de 1.5 milyon metrekare kapalı alana sahip terminal tesisleri olacak. Toplam alan 90 milyon metrekare olacak” dedi.
KIRMIZI ÇOK GÜZEL RENK
Bakan Binali Yıldırım, THY’de hosteslere uygulandığı ileri sürülen ‘kırmızı ruj yasağı’na ilişkin bir soru üzerine de “Kırmızı güzel bir renk. Ay yıldızlı bayrağımızın rengi” dedi.
Bu konuda başka bir söz söylemeyen Bakan Yıldırım, küresel krizden en çok havayolu sektörünün etkilendiğini belirterek, büyürken kriz senaryosu da yaptıklarını dile getirdi. Yıldırım, “Bu büyüme bu kadar hızlı olurken acaba bir kriz senaryosu var mı? Bunu da ihmal etmiyoruz. Çünkü havacılık küresel olaylardan en fazla etkilenen sektör” dedi.
Avrupa’da birinci olacağız
THY CEO’su Temel Kotil ise Türkiye’nin havacılıkta yerel düzeyde bir oyuncu iken rekabetin başladığını ve Türkiye’de seyahatin patladığını anlattı. Kotil, hükümetin desteği ile havacılığın yüzde 20 büyüdüğünü, THY’nin dünyada en büyük ağa sahip dördüncü şirket olduğunu dile getirerek, “İlk üçte ABD şirketleri var. Türkiye’yi ziyaret ediyorsanız vize ihtiyacınız yok. Bunu elektronik ortamda sağlıyorsunuz. 270 tane hava aracımız var. 260 tane sipariş verdik. 2020 yılına geldiğimizde Avrupa’da en büyük uçak kapasitesine sahip havayollarından biri olacağız” dedi.
Somali ve Peru’dan yatırım çağırısı
Somali Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Abdullahi Elmoge Hersi, “Üç geçici hükümetten sonra uluslararası düzeyde tanınan bir hükümetimiz var. Ekonomide büyüyoruz. İç savaş sırasında altyapı tahrip olmuştu, sivil havacılık çok zarar görmüştü.
Kardeş Türkiye’den Somali sivil havacılık ve havayollarının desteklenmesi konusunda destek aldık. Şimdi havayolu ulaşım hizmetleriyle ilgili olarak gelişim yaşıyoruz” dedi. Peru Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Carlos Eduarde Parades, “İzmir’de çok güzel ağırlandık. Latin Amerika’da varlığınızı hissetmek istiyoruz. Kıtalararası ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Birbirimizi çok iyi tanıyan halklar değiliz ama daha iyi bağlanmamız gereken halklarız. Bu bağlantı da bu sektör sayesinde gerçekleşecek. Bu anlaşma sayesinde Lima-İstanbul arasında doğrudan uçuş olacak. Halklar yakınlaşabilsin ve iş yapabilsin. Peru’da limanlar, yollar, fiberoptik ağlar kuruyoruz. Altyapı anlamında Türk işadamlarına büyük fırsatlar var” diyle konuştu.
3. havalimanı ihalesi cuma günü Esenboğa’da
Yoğun ilgiyi dikkate alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Havameydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 3. havalimanı ihalesini Esenboğa Havalimanı’nda yapma kararı aldı. İhale, 3 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da yapılacak. İkisi yabancı 17 firmanın şartname aldığı ihale, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek. Havalimanı projesinin finansmanının sağlanması amacıyla belirli süre için yolcu ve tarife garantisi verilmesi öngörülüyor. İhalede istekliler, tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için DHMİ Genel Müdürlüğüne ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacak. Teknik değerlendirme sonucu, mali ve teknik yeterliliğe sahip teklifler geçerli kabul edilecek. İkinci aşamada fiyat zarfı açılacak. İşletme süresinde en fazla kira ödemeyi taahhüt eden ihaleyi kazanacak.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)