BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi9 ayda 146 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi----

9 ayda 146 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi

9 ayda 146 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi
12 Ekim 2022 - 11:46 www.finansgundem.com

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye'den 2022'nin 9 ayında 100 ülkeye 145 milyon 958 bin dolarlık fıstık satıldı. 2021'de 110 ülkeye 209 milyon 686 bin dolarlık fıstık ihraç edilmişti.


Geçen yılın ocak-eylül döneminde 12 bin 319 ton ürün karşılığında 129 milyon 816 bin dolar sağlanırken, bu yılın aynı döneminde 100 ülkeye yapılan ihracat değer bazında yüzde 12 arttı ve 145 milyon 958 bin dolar gelir elde edildi.

Yılın üçüncü çeyreğinde Irak, Gürcistan, Hollanda, Cezayir, Malezya, Japonya, Fas, Fransa, Umman, Dubai, Belçika, İspanya, Avusturya ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu 100 ülkeye 15 bin 941 ton fıstık ihracatı yapıldı.

İtalya ilk sırada

Türkiye'nin fıstık ihracatında ilk sırayı İtalya aldı. İtalya'ya 31 milyon 400 bin dolarlık fıstık gönderildi. İtalya'yı 22 milyon 213 bin dolarla Almanya, 13 milyon 353 bin dolarla Kırgızistan izledi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'nin bu yılın ocak-eylül döneminde yaptığı fıstık ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artmasının ülke ekonomisi açısından sevindirici olduğunu söyledi. Tarımın her geçen gün daha da stratejik bir noktaya geldiğini kaydeden Kaya, şunları kaydetti:

Dünyanın bugün içinde bulunduğu durum bize gösteriyor ki ancak tarımın ihyasıyla güçlü bir ekonomiyi inşa edebiliriz. Bu bağlamda hem çiftçimiz hem de tüccarımız için fayda sağlayacak metotlar geliştirmeli, stratejik ürünlerimizi uygun tarım politikalarıyla muhafaza altına almalıyız. Böylece üretim ve ihracat rakamlarımız daha da yükseliş gösterecektir. Fıstığın ilk kez meyvesini verdiği bu topraklardan çok daha büyük rakamlar elde edilebilir. Şanlıurfa, en çok fıstık ağacına sahip şehir. Şimdi fıstığın anavatanında 'Urfa keten köyneği fıstığı' adıyla coğrafi işaretle tescili alındı. Şanlıurfa, rekolte açısından da her dönem birinciliği göğüslemektedir. Türkiye'nin dünya genelinde değişiklik gösteren iklim şartları ve küresel krizlere rağmen ihracat rakamlarında yakalamış olduğu başarı bizler için sevindiricidir. Bu dönemde elde edilen yeni mahsullerle yıl sonuna kadar ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkacağına inanıyoruz. Ülkemiz, fıstık açısından dünya pazarında daha fazla söz sahibi olacaktır.

Üretim ve geliştirme çalışmaları devam ediyor

Kaya, Borsa olarak fıstık alanında üretimi ve ticaretini geliştirme noktasında çalışmalar yaptıklarını aktararak, bunların başında da fıstık lisanslı deponun kurulması olduğunu bildirdi.

Bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Kaya, "Fıstık lisanslı depomuzun da faaliyete geçmesiyle çiftçi ve tüccarımız bu alana daha da ilgi gösterecekler ve buna bağlı olarak Türkiye ihracat noktasında daha büyük başarılar elde edecek" diye konuştu.

9 ayda 6,2 milyar dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı

Net tahvil ihraçlarının rekor kırması bekleniyor

Binek otomobil ihracatımız 6,5 milyar doları aştı

Suudi Arabistan'a ihracat yüzde 180 arttı

Çay ihracatımızın en çok gerçekleştiği ülke: Belçika

İhracat ve ithalat değer endeksleri arttı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)