BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi84 bin 232 kooperatifimiz var----

84 bin 232 kooperatifimiz var

84 bin 232 kooperatifimiz var
05 Temmuz 2013 - 10:42 www.finansgundem.com

Türkiye'de 30 farklı türde faaliyet gösteren 84 bin 232 kooperatif, 8 milyonu aşkın insanın katıldığı örnek bir girişim modeli oldu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 6 Temmuz Uluslararası Kooperatifler Günü için bir mesaj yayınladı. Yazıcı, "Dünyadaki kooperatiflerin yüzde 10'undan fazlası ülkemizde yer alıyor. Bu veriler, kooperatifçiliğin ülkemiz ekonomisinde önemli bir girişim modeli olmayı başardığını göstermektedir" dedi.
Kooperatiflerin toplumların işbirliği yaparak, zorlukları dayanışma içerisinde aşma ve başarıyı birlikte yakalama yeteneklerinin ürünü olduğunu ifade eden Yazıcı, zamanla dayanışma kuruluşu olmaktan çıkarak, ekonomik ve ticari hayatta kendine has özellikleri sayesinde başarılı girişim örnekleri haline geldiğine dikkat çekti. Yazıcı, kooperatiflere demokrasi, sorumluluk, eşitlik, yardımlaşma gibi değerlerin kılavuzluk ettiğini, merkezinde insan ve topluma hizmet anlayışı olduğunu belirtti.
8 MİLYONDAN FAZLA GÖNÜLLÜ GİRİŞİMCİ
Türkiye'de kooperatifçiliğin 150 yıllık geçmişi olduğunu ve temelini "imece ruhu"ndan aldığını ifade eden Yazıcı, kooperatiflerin 8 milyondan fazla insanın gönüllü olarak katıldığı ekonomik girişim modeli haline geldiğini kaydetti.
Türkiye'de 30 ayrı türde faaliyet gösteren 84 bin 232 kooperatif işletme bulunduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Yani sayı olarak dünyadaki kooperatiflerin yüzde 10'undan fazlası ülkemizde yer almaktadır. Bu veriler, kooperatifçiliğin ülkemiz ekonomisinde önemli bir girişim modeli olmayı başardığını göstermektedir. Kooperatifler Yılı olarak ilan edilen 2012'de, ülkemiz kooperatifçilik tarihinde bir ilke imza atarak Sayın Başbakanımız tarafından Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı  kamuoyuna açıklanmıştır. Strateji ile belirlenen eylemler, planlanan takvim çerçevesinde uygulanmaya başlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
"100 MİLYONU AŞKIN KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLIYOR"
Hayati Yazıcı, Birleşmiş Milletler'in (BM) her yıl temmuz ayının ilk cumartesi gününü Uluslararası Kooperatifler Günü olarak ilan ettiğini ve bu yılki ana temanın da "Kooperatif Girişimler Kriz Dönemlerinde Güçlü Kalır" olarak belirlendiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Sosyal devlet politikalarının hayata geçirilmesinde önemli ve yeni görevler üstlenen kooperatifler;  2008 yılında yaşanan küresel kriz sonrasında diğer sermaye şirketlerine kıyasla daha az etkilenerek güven tazelemiş, ekonomide yeni yapılanmaların anahtarı olarak kabul edilmiştir. Bunun en önemli göstergelerinden biri; Uluslararası Kooperatifler Birliği-ICA ile Avrupa Kooperatif ve Sosyal Girişimler Araştırma Enstitüsü’nün işbirliği ile hazırladığı Raporda, dünyanın en başarılı 300 kooperatifinin 2010 yılı ciro toplamlarının 1,9 trilyon dolar olmasıdır.
Birleşmiş Milletler’in tahminine göre dünya genelinde 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı bulunmaktadır. Ayrıca kooperatifler dünya çapında 100 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır. Sektörel olarak bakıldığında dünya çapında finansal kooperatifler; 857 milyon kişiye (dünya nüfusunun yüzde 13'üne) hizmet vererek, günlük 2 dolarlık yoksulluk sınırının altında yaşayan 78 milyon insana ulaşan en geniş mikro finansal destek sağlayıcı olmuştur."
KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK
Kadın girişimcilerin kurduğu kooperatiflere de büyük önem vererek desteklediklerini ifade eden Yazıcı, bu kooperatifleri, kadınların iş hayatında daha fazla söz sahibi olmalarının göstergesi olarak kabul ettiklerini vurguladı.
Kadın kooperatifçiliğinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın öncülüğünde kadın girişimciler tarafından başlatıldığına dikkati çeken Yazıcı, kadın girişimciler tarafından kurulan 126 kooperatif bulunduğunu, öte yandan 232 turizm geliştirme kooperatifinden bazılarını da yine kadın girişimcilerin kurduğunu belirtti.
Bakan Yazıcı, şöyle devam etti: "Yeni kooperatifçilik politikamız doğrultusunda mevcut kooperatiflerimizin geliştirilmesinin yanı sıra enerji, sağlık, sigorta gibi sektörlerde yeni kooperatif işletme modellerinin ülkemize kazandırılması amacıyla gerekli yasal altyapıyı oluşturmak üzere çalışmalar yürütmekteyiz. Böylece ekonominin farklı sektörlerinde kooperatif işletme modeli ile yeni açılımlar sağlamayı, bireysel tasarrufların uygun kooperatif girişimcilik modelleri ile ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)