BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis685 milyon euro pul oldu!----

685 milyon euro pul oldu!

685 milyon euro pul oldu!
18 Eylül 2013 - 15:09 www.finansgundem.com

İflas eden Ora Alışveriş Merkezi ile ilgili korkunç fatura ortaya çıkmaya başladı...

İflas erteleme davası süren İstanbul Bayrampaşa’daki Ora AVM için mahkeme iflas kararı verdi. Ziraat Bankası’nın 270 milyon euro kredi alacağı bulunan şirketin toplam borç miktarı da ortaya çıkmaya başladı. Bilirkişi raporlarına göre dev AVM, 685 milyon euro borçla battı.
Hürriyet'in haberine göre, son yılların en büyük batığı olarak kayıtlara geçen dosyada, alacaklıların birçoğu paralarını alamayacak. İstanbul Bayrampaşa’da 70 dönüm üzerine kurulu "Ora AVM" isimli projenin sahibi Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş. hakkında yürütülen iflas erteleme davasında mahkeme, şirketin iflasına karar verdi. Davanın görüldüğü İstanbul 50. Asliye Ticaret Mahkemesi, ortaya çıkan bilirkişi raporlarına dayanarak verdiği kararında, şirketin kurtarılamayacağına hükmetti. Ancak, gerekçeli kararda daha ayrıntılı bilgilendirmenin yapılması bekleniyor.
685 MİLYON EUROLUK BATIK
Hurriyet.com.tr, son yılların en büyük batığı olarak kayıtlara geçen proje ilgili detaylara ulaştı. Dosyada en büyük alacaklının 270 milyon euroluk kredi alacağı ile Ziraat Bankası olduğu görülüyor. Ancak Ziraat’in yanı sıra başka finans kurumları da alacaklı olarak görünüyor. Onlarca alacaklının listelendiği dosyada toplam borç miktarı 685 milyon euro olarak hesaplanıyor.
KARAR TEMYİZ EDİLECEK
Akıllardaki soru, 'bundan sonra ne olacağı’na ilişkin. Öncelikle, karar temyiz edilecek. Hem Ora İstanbul’un, hem de bazı alacaklı şirket avukatlarının dosyayı Yargıtay’a taşımaları bekleniyor. Önümüzdeki 3-4 aylık süreçte Yargıtay süreci başlayabilir. Yargıtay, İstanbul Ticaret Mahkemesi'nin kararını onayabilir veya bozabilir. Onaması durumunda, şirketin dosyası iflas idaresine geçecek. Verilen kararın bozulması durumunda ise yeniden yargılama yapılabilir. Dosyada taraf olan bazı avukatların bir bölümü Yargıtay’ın bozma kararı verebileceğini, bir kısmı ise onayacağını ifade etti. Ağırlıklı görüş ise onama verileceği yönünde.
İLK SIRADA ZİRAAT OLACAK
Yargıtay’ın dosyada onama kararı vermesi durumunda, şirketin varlıkları iflas idaresine geçecek. En büyük varlık ise kapalı durumdaki 70 dönüm üzerine kurulu AVM. Ziraat Bankası ipotek alacaklısı olduğu için, AVM’nin satılması durumunda elde edilecek gelirde ilk pay Ziraat Bankası'na geçecek.
ALACAKLAR BATTI
Konuya yakın kaynaklar, Ziraat dışındaki diğer alacaklıların paralarını tahsil edemeyeceklerini ifade etti. Bir diğer görüşe göre Ziraat de alacağının tamamını tahsil edemeyebilir. Anılan tasfiye sürecinin ise 4-5 yıl sürebileceği kaydediliyor. Alacaklıların şirket sahiplerinin mal varlıklarına yönelmesi konusunda ise çelişkili yorumlar söz konusu.
'BATIK 270 MİLYON EURO' AÇIKLAMASI
Ora AVM’nin sahibi şirket hakkında verilen iflası  kararı sonrası Ziraat Bankası’nda da yazılı bir açıklama yapıldı. Banka açıklamasına göre, projeye ilk finansmanı başka bir banka sağladı. Söz konusu banka ilk etapta 10 yıl vadeli 160 milyon euro kredi sağladı. Ancak, şirket sahiplerinin taahhütlerini yerine getirmemeleri nedeniyle ilave kredi talebi geri çevrildiği gibi mevcut kredinin kullanımı da durduruldu. Bu noktadan sonra başka Banka arayışına girildi. Bu kez aranan kredi 2010’da Ziraat Bankası’nda bulundu. 3 yıl ödemesiz 12 yıl vadeli 270 milyon euro kredi sağlandı. Diğer bankanın kredileri de Ziraat’e transfer edildi.
Banka açıklamasında, şirket hakkında iflas kararı verildiği hatırlatılarak  “Bankamız bundan sonraki hukuki süreçte de aktif rol almaya devam edecektir" denildi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)