BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem5G havayolu şirketlerinde neden karmaşa yarattı?----

5G havayolu şirketlerinde neden karmaşa yarattı?

5G havayolu şirketlerinde neden karmaşa yarattı?
19 Ocak 2022 - 15:15 www.finansgundem.com

Havayolu şirketleri 5G hizmetlerinin navigasyon sistemlerinde hatalara neden olabileceğini açıkladı. Ancak telekom grupları, 5G hizmetinin güvenlik sorunları yaratmayacağını iddia ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kablosuz teknoloji ve havacılık elektroniğinin oldukça teknik alanı, bu hafta ABD’de bir çılgınlık halini aldı. Havayolu şirketleri telekom gruplarının çarşamba günü planlandığı üzere yeni 5G hizmetlerini başlattığı takdirde kaos uyarısı yaptı. 5G teknolojisi cep telefonu kullanıcılarına oldukça hızlı bağlantı imkanı sağlayacak ve birçok sektörün dijitalleşmesini hızlandıracak. Ancak havayolu şirketleri bu hizmetin navigasyon ve diğer uçuş sistemlerini etkileyebileceği yönünde endişe bildirdi.

Telekom grupları AT&T ve Verizon salı günü bazı havaalanı bölgelerinde 5G hizmetlerini geri çekmeyi kabul etti. Hamleler havayolu şirketleri ile telekom grupları arasındaki anlaşmazlığı bir nebze hafifletse de sona erdirmedi. Financial Times’ın haberine göre salı günü ilerleyen saatlerde Delta Air Lines, “ABD’nin birçok havaalanının yakınında 5G hizmetlerinin uygulanmaya başlaması nedeniyle” muhtemel uçuş iptallerine hazırlandığını söyledi.

Peki ABD’nin havayolu şirketleri 5G’ye neden bu kadar tepkili? Havayolu şirketleri 5G teknolojisinin altimetre (irtifa ölçer) gibi hassas ekipmanların işleyişini etkileyebileceğini düşünüyor.

Bu ekipmanlar ölçüm için radyo dalgalarını kullanıyor ve bu şekilde otopilot da dahil olmak üzere kritik veriler sağlıyor. Bu ekipmanlar özellikle de zorlu hava koşullarında hayati önem taşıyor. ABD’de 5G ağları, aynı frekans aralığını kullanarak faaliyet gösteriyor. Havacılık sektörü ise bunun bir güvenlik sorunu olduğunu düşünüyor. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) 5G’nin uygulanacağı birçok havaalanında düşük görünürlüklü inişlerin yarısından azına izin verdi. 7 Ocak tarihinde düzenleyici kurum, 50 havaalanı etrafında ‘tampon’ alanların oluşturulması için harekete geçti.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu havaalanları arasında New York, Chicago, Dallas ve Los Angeles da bulunuyor ve tampon bölge uygulamasıyla altı ay boyunca 5G vericilerinin kapalı olması bekleniyor.

Havayolu şirketleri bu tampon alanların yeterli olmadığını iddia ederek, hükümetin bazı havaalanlarının etrafında 3 kilometrelik alanlarda 5G hizmetlerini engellemesini istedi. Pazartesi günü havaalanlarından yapılan açıklamada 5G’nin oluşturduğu sorunun, beklenenden çok daha büyük olduğu ve binlerce uçuşun iptal edilme tehdidini bulundurduğu söylendi. ABD’nin havayolu şirketlerinin yöneticileri FAA’ya yazdığı mektupta, “birçok modern güvenlik sistemi kullanılamayacak hale gelecek” dedi.

United Airlines özellikle 787, 777 ve 737 modeli üç Boeing uçağı konusunda endişeli. United ve American Airlines, çarşamba günü 5G hizmetinin planlandığı gibi devreye girmesiyle birlikte bazı uçuşları askıya almayı planladıklarını açıkladı. Bunun sonucunda AT&T, bazı havaalanlarının ve pistlerin yakınındaki 5G kulelerini geçici olarak kullanıma açmayacağını açıkladı. Verizon da havaalanlarının etrafında, 5G hizmetlerini sınırlı tutacağını söyledi.

ABD'de 5G'ye ikinci erteleme

 

Uzay gözlemciliğinde "uydu kirliliği" tehdidi

 

İstanbul-İzmir arası taşımacılık maliyetinde ciddi artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)