BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem54 saat darbeyi planlamışlar----

54 saat darbeyi planlamışlar

54 saat darbeyi planlamışlar
29 Kasım 2016 - 07:04 www.finansgundem.com

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca askerlere yönelik hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ele geçirmeye çalışan askerlere yönelik yürüttüğü soruşturma tamamlandı. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından hazırlanan iddianamede, 28 rütbeli subay ve astsubay ile 34 erin, “Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede ayrıca bu şüphelilerin bir kısmının “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, bir kısmının da “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmail Uçar tarafından onaylanan iddianamede İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Adım adım 54 saat

Darbe toplantısı için 3 günlük bir program belirleyen FETÖ’nün rütbeli askerleri koridorda tokalaşırken görünüyor. Fotoğraflardan elde edilen izlenime göre halka ateş edilmesi talimatı veren Albay Muzaffer Düzenli’nin kışlaya yeni geldiği ve diğer rütbelilerin kendisini karşıladığı tespiti iddianamede yer aldı. Hazırlanan iddianamede yer alan aynı güne ait diğer bir fotoğrafta ise Albay Rıfkı Keser, Topçu Kışlası Komutanı Albay Sadık Cebeci, Yarbay Fatih Karakaya, Albay Mehmet Kapan, Albay Ömer Faruk Özköse, Albay Muzaffer Düzenli’nin de bulunduğu rütbeli askerler ayak üstü konuşma gerçekleştirdikleri toplantı için ön hazırlık yaptıkları belirlendi.İddianamede İstanbul’daki darbe girişiminin ne zaman ve nerede planlandığı anlatıldı. Buna göre 12 Temmuz saat 19.00’da General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda başlayan toplantının 14 Temmuz saat 01.30’a kadar sürdüğü kaydedildi.

‘Darbe saatini geriye çektiler’

Darbe girişiminin 15 Temmuz gecesi saat 03.00’te yapılmasının planlandığı, ancak daha sonradan gelişen talimat doğrultusunda öne alındığı, yönlendirmelerin, “Yurtta Sulh” konseyi adlı ‘Whatsapp’ grubundan yapıldığı anlatılan iddianamede, şüphelilerin bu grupta kod adları kullandıkları ifade edildi. Şüphelilerin ifadelerinde, darbe girişiminden 03.00’e kadar haberdar olmamalarının hayatın olağan akışına aykırı olduğuna vurgu yapılan iddianamede, ele geçirilen yüzlerce silah ve binlerce mermiye yer verildi.

Kaza olmasaydı Akıncı Üssünü o yönetecekmiş

İddianamede Giresun’da 5 Temmuz tarihinde yaşanan helikopter kazasında eşi ve kızını kaybeden, kendisi de yaralanan Giresun eski Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru ile ilgili ilginç bir bilgi de yer aldı. Doğru’nun darbenin komuta merkezi olduğu belirlenen Akıncılar Üssü’nü yönetecek isimlerden bir tanesi olarak belirlendiği ancak helikopter kazasında yaralandığı için Akıncılar üssüne gidemediği belirtildi.

‘Halka ateş edin’ diyen komutan

15 Temmuz Darbe Girişiminden önce 12, 13 ve 14 Temmuz tarihlerinde üst rütbeli askerlerin General Nurettin Baransel Kışlası 2’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda gizli darbe toplantısına ait görüntüler de iddianamede yer aldı. İlk fotoğrafta darbeden 2 gün önce yani 13 Temmuz tarihindeki görüntülerde halka ateş edilmesi talimatını veren Albay Muzaffer Düzenli’nin sivil kıyafetlerle kışlanın giriş bölümünde olduğu görünüyor.

‘Erdoğan’ın çağrısı sıkıntı yarattı’ ifadesi

İddianamede 23. Alay Komutanı Albay Ö.F’nin ifadeleri de yer aldı. Ö.F, darbe girişimi sırasında Boğaziçi Köprüsü’nde başlangıçta sorun yokken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı sokağa çağırmasından sonra sıkıntı yaşandığını dile getirirken, oluşturulan Whatsapp grubunda yer alan Albay M.D.’nin ‘Mukavemet olursa halka ateş edin’ dediği ifade edildi.

‘İlk eylem Dink cinayeti’

İddianame örgütün ‘vahim eylem’ iddiaları da yer aldı. Bu iddialar arasında ilk sırada ise gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi yer aldı. İddianamenin giriş bölümünde örgütün faaliyetleri ve ana şeması hatırlatılarak, örgütün eylemlerinin ilkinin Hrant Dink’in öldürülmesi olarak yer aldı. Dink cinayeti yanında iddianamede, Tahşiye Soruşturması, MİT TIR’larının durdurulması ve 17-25 Aralık soruşturmaları da bulunuyor. Vatan

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)