BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem5 milyon memura kötü sürpriz!----

5 milyon memura kötü sürpriz!

5 milyon memura kötü sürpriz!
28 Haziran 2014 - 15:20 www.finansgundem.com

Temmuzda enflasyon farkı alamayacak olan yaklaşık 5 milyon memur ve memur emeklisini 2015’te de kötü bir sürpriz bekliyor

Ge­çen yıl Me­mur-Se­n’­in ma­sa­da im­za­la­ya­rak ka­bul et­ti­ği top­lu söz­leş­me­ye gö­re 2.8 mil­yon me­mur ile 1.9 mil­yon me­mur emek­li­si­ne bu yıl enf­las­yon far­kı öden­me­ye­cek. 2015'te ise enf­las­yon far­kı geç­miş yıl­lar­dan fark­lı ola­rak, is­te­nir­se 6’şar ay­lık dö­nem­ler­le is­te­nir­se de yı­lın so­nun­da bir de­fa­da ve­ri­le­cek.

He­sap­la­ma de­ği­şi­yor

2014 ön­ce­si­nde me­mu­ra ilk 6 ay­lık enf­las­yon far­kı tem­muz, ikin­ci 6 ay­da olu­şan enf­las­yon far­kı da ocak ayı maa­şıy­la bir­lik­te öde­ni­yor­du. 2015'te ise ye­ni he­sap­la­ma yön­te­mi ne­de­niy­le ilk 6 ay­lık dö­nem­de 6 ay­lık enf­las­yon, ikin­ci 6 ay­lık dö­nem­de ise yıl­lık kü­mü­la­tif enf­las­yon dik­ka­te alı­na­cak. Do­la­yı­sıy­la es­ki he­sap­la­may­la ikin­ci 6 ay­lık dö­nem için enf­las­yon far­kı çık­sa da ye­ni he­sap­la­ma yön­te­mi enf­las­yon far­kı öden­me­si­ne izin ver­me­ye­cek.

1 pu­an bu­har ola­cak

Ör­ne­ğin me­mu­ra yüz­de 3 ar­tı 3 zammın ve­ri­le­ce­ği 2015’in ilk 6 ayın­da enf­las­yon yüz­de 2, ikin­ci 6 ayın­da yüz­de 4 ger­çek­leş­ti­ğin­de, ye­ni yön­tem ne­de­niy­le me­mur ve me­mur emek­li­le­ri hiç­bir şe­kil­de enf­las­yon far­kı ala­ma­ya­cak. Oy­sa bu­gü­ne ka­dar kul­la­nı­lan es­ki he­sap­la­ma sis­te­mi kal­say­dı, me­mur ilk 6 ay­da fark ala­ma­ya­cak, an­cak ikin­ci 6 ay­da 1 pu­an enf­las­yon far­kı­nı hak ede­cek­ti.

Kur­tul­ma im­ka­nı var

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, 2015’te uy­gu­la­na­cak top­lu söz­leş­me­de, enf­las­yo­nun yüz­de 3 ar­tı 3’lük zam­mı aş­ma­sı ha­lin­de ma­aş­la­rın, “6 ay­lık ve­ya 12 ay­lık dö­nem­le­re iliş­kin enf­las­yon ra­ka­mı­nın ilan edil­di­ği ayın 1’in­den ge­çer­li ol­mak üze­re­” artı­rı­la­ca­ğı ifa­de­si ko­nul­du.Söz­leş­me­de “ve­” ye­ri­ne “ve­ya­” ke­li­me­si­nin kul­la­nıl­ma­sı ne­de­niy­le hü­kü­me­tin enf­las­yon far­kı­nı ilk 6 ay­da öde­me zo­run­lu­lu­ğun­dan kur­tul­du­ğu be­lir­ti­li­yor.

Tem­muz­da­ki ka­yıp en az 2 mil­yar li­ra

Bu yıl enf­las­yon far­kı uy­gu­lan­ma­ya­ca­ğı için önü­müz­de­ki haf­ta açık­la­na­cak ilk 6 ay­lık enf­las­yon ne­de­niy­le olu­şa­cak zam far­kı me­mu­ra öden­me­ye­cek. TÜ­İK ilk 5 ay­lık enf­las­yo­nu yüz­de 5,38 ola­rak açık­la­dı. 6 ay­lık enf­las­yo­nun da bu dü­zey­ler­de ger­çek­leş­me­si ha­lin­de yüz­de 3 ar­tı 3’lük zam­da bi­le yak­la­şık 2 pu­an­lık fark olu­şa­cak, bu yol­la me­mur ve emek­li­le­rin ce­bi­ne 2 mil­yar li­ra ci­va­rın­da ila­ve zam gi­re­cek­ti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)