BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem46 ülke borçların ötelenmesini istedi----

46 ülke borçların ötelenmesini istedi

46 ülke borçların ötelenmesini istedi
27 Eylül 2020 - 14:09 www.finansgundem.com

G20 ülkeleri ve Paris Kulübü tarafından kabul edilen Borç Geri Ödeme Erteleme Girişimi (DSSI), 30’u Afrika’dan olmak üzere 46 ülkeden başvuru aldı.

G20 Uluslararası Finansal Mimari Çalışma Grubu’nun bu ay düzenlediği toplantılar dün (Cuma) sona erdi. Toplantılarda, Borç Geri Ödeme Erteleme Girişimi’nin uygulanmasındaki gelişmelerin yanı sıra, başta salgının etkileri olmak üzere çeşitli bağlamlarda mali gücün ve istikrarın güçlendirilmesine ilişkin gündemin uygulanmasında kaydedilen ilerlemeler ele alındı. Toplantıların gündemini iki temel konu oluşturdu: Kovid-19’un etkileri ve ekonomik iyileşmenin sağlanması.

G20 Çalışma Grubu'nun Suudi Politikaları Ekibi Başkanı Bender el-Humali yaptığı açıklamada, “İçinde bulunduğumuz bu zor zamanlar nedeniyle alacaklı ülkeler, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve bölgesel kalkınma bankaları tarafından sağlanan desteğe ek olarak, düşük gelirli ülkelerin borç ödemelerinin askıya alınmasına yönelik taahhütlerini sürdürüyorlar” dedi.

Söz konusu girişimin başlatılmasıyla, 2020 yılında ikili borç verenlerden en yoksul ülkelere yardım olarak yaklaşık 14 milyar dolar hızlı likidite sağlanabilecek. Bu amaçla G20, girişimden yararlanmaya uygun ülkeler için Nisan ayından Aralık ayına kadar 75 milyar dolar sunmayı amaçlayan çok taraflı kalkınma bankaları da dahil olmak üzere, bu çabaları tamamlamak için uluslararası finans kurumlarıyla birlikte çalışıyor. Bu bankalar, gelişmekte olan ülkelere pandemiden kaynaklanan zorlukların üstesinden gelmelerine destek olmak için 230 milyar dolar sağlama taahhütlerinin bir parçası olarak girişime destek olacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Mart ayının sonundan bu yana girişimden yararlanma hakkı olan 28 ülkenin borç yükünün hafifletilmesine katkıda bulundu. Bunun yanı sıra, 53’ü girişimden yararlanabilen, Kovid-19 salgınının ekonomik sonuçlarından mustarip 81 ülkeye 88 milyar doları aşan mali yardımda bulundu.

Uluslararası Finansal Mimari Çalışma Grubu'nun gündemi, ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan kalkınma ortakları arasındaki işbirliğini artırmaya ve özel sektöre, özellikle düşük gelirli ülkeler olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmaya teşvik etmek için daha fazla garanti ve teşvik sağlamaya odaklandı. Toplantıda aynı zamanda, salgın sonrası gelişmekte olan piyasalarda harici sermaye akışlarının tarihsel seviyeleri, dengeli sermaye akışlarının yeniden sağlanması ve yerel finansal piyasaları geliştirmenin olası yolları dahil olmak üzere finansal istikrar ve dayanıklılıkla ilgili konular ele alındı.

Bender el-Humali, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“G20, daha güçlü ve daha sağlam bir toparlanma arayışına girdiğimizden bu yana, yerel finans piyasalarını geliştirmek ve gelişmekte olan ülkelerde özel sektör yatırımını teşvik etmek de dahil olmak üzere çeşitli yollarla uzun vadede sürdürülebilir finansman desteği sağlamak için sistematik bir yöntem üzerinde çalışıyor. Aynı zamanda, ülkeler arasındaki sermaye akışlarındaki dalgalanma risklerini azaltmayı ve ülkeler ile uluslararası Finans kuruluşları arasındaki işbirliği araçlarını geliştirmeyi amaçlıyor.”

G20 Finans Grubu’nun, G20 Dönem Başkanı Suudi Arabistan'ın liderliğinde ek toplantılar yapması planlanıyor. Toplantıların sonuçları ve sunulan tavsiyeler, 14 Ekim'de yapılacak toplantıda G20 ülkelerinin maliye bakanlarına ve merkez bankası yöneticilerine takdim edilecek. Aynı zamanda toplantıda, DSSI girişiminin uzatılmasına ilişkin tavsiyeler de ele alınacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)