BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin42 yıl sonra açılıyor!----

42 yıl sonra açılıyor!

42 yıl sonra açılıyor!
01 Ağustos 2013 - 09:08 www.finansgundem.com

Heybeliada Ruhban Okulu, 42 yıl sonra resmen açılıyor

Hükümetin yeni demokratikleşme paketine Ruhban Okulu'nun eğitim yapmasına olanak tanıyan bir madde konulması da benimsendi. Bu gelişme, Heybeliada Ruhban Okulu'nun 42 yıl sonra resmen açılmasını da beraberinde getiriyor.
Yeni tasarıda Ruhban Okulu'nun yüksekokul düzeyinde açılışına imkân verecek bir formül olacak. Böylelikle Patrikhane'nin YÖK'e bağlı vakıf üniversitesi ya da kendi ülkesinin mevzuatına bağlı yabancı üniversite olarak kurulmasına imkân tanınacak. Ancak Patrikhane, YÖK’e bağlı olmayı kabul etmiyor.
Bu yüzden bir şirket bünyesinde yabancı üniversite kurulacak ve kendi ülkesinin mevzuatına bağlı olacak. Patrikhane'nin, Yunanistan ya da başka bir ülkenin üniversitesi üzerinden Türkiye'de yüksekokul açması sağlanabilecek. Ruhban Okulu'nun 1971'de kapandığı dönemde, özel meslek okulu kapsamında ve dini statüde yeniden açılması içinse anayasa değişikliği gerekiyor.
169 YILLIK OKUL
Heybeliada Ruhban Okulu, adanın kuzeybatısında Ümit Tepesi'nde bulunuyor. Okul, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden sonra bu alandaki ilk akademik okul olma özelliğini taşıyor. 1844 yılında din adamı yetiştirmek için faaliyete geçen okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adıyla faaliyet gösterdi.
1971'yılında Türkiye'deki tüm özel yüksekokullar devlet denetimine girdi. Fener Rum Patrikhanesi de buna karşı çıkarak, okulda teoloji eğitimini kaldırdı. Okul, 1971-1972 eğitim döneminde Heybeliada Özel Rum Lisesi adıyla faaliyet gösterdi ve aynı yıl sonunda Patrikhane tarafından tamamen kapatıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)