BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem300 iş adamı nasıl dolandırıldı----

300 iş adamı nasıl dolandırıldı

300 iş adamı nasıl dolandırıldı
13 Mayıs 2019 - 11:21 www.finansgundem.com

Ulaştıkları iş insanlarına TBMM Kalkınma Başkanlığı adına çalıştıklarını belirterek ‘Ülke zorda, ‘milli iş insanları’na ihtiyaç var. Aylık yüzde 10 kar payı vereceğiz” diyen çetenin 300 kişiyi mağdur ettiği öğrenildi.

Kurdukları şebekeyle “Yurt dışından fon getireceğiz fakat mevduata ihtiyacımız var” diyerek 40 kişiyi “kar payı” vaadiyle 86 milyon lira dolandıran, aralarında siyasetçi ve bankacıların da bulunduğu bir şebeke çökertilmişti. 28 üyesi gözaltına alınan şebekenin mağdur ettiği bir iş insanının şikâyetle başlatılan soruşturmada 300’e yakın kişinin dolandırıldığı öğrenildi. Polis, şebekenin dolandırdığı milyonlarca liranın izine ise hâlâ ulaşamadı. 

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, şebekenin baş elebaşı olan Erol Özaylar, ulaştığı iş insanlarını, TBMM Kalkınma Başkanlığı adına çalıştıklarını belirterek “Ülke zorda. Yurda sıcak para gelmesi gerekiyor. Siyasilerin talimatı ve bilgisiyle AB fonlarını Türkiye’ye çekeceğiz. Bunun için PKK veya FETÖ’ye bulaşmamış ‘milli işadamları’na ihtiyaç var. Aylık yüzde 10 kar payı vereceğiz” gibi sözlerle ağına düşürüyordu.

İkna olanlar, mevduat hesabı açmak üzere şebekenin banka işlemleri ayağını yöneten C.Y.’ye yönlendiriliyordu. C.Y., kar payı verebilmek için iş insanlarına şebekeyle bağlantılı bir banka şubesinde hesap açtırmaları gerektiğini söylüyordu. 

Sahte belge ve numaralar

Biri yönetici pozisyonunda olan 5 Banka şubesi çalışanının gözetiminde açılan hesaplara yatırılan paralar için de, 2 ay süreyle yüzde 10 kar payı veriliyordu. Ancak 3. ayla birlikte şebeke sahte belge ve imzalarla paraları, kendi hesaplarına geçiriyordu. Sahtecilik işlemlerinde kullanılan belgeleri de D.A.Y isimli şebeke yöneticisi temin ediyordu. İş insanları dolandırıldıklarını 3. ay kar payı gelmeyince bankaya gittiklerinde anladı. 

Şebekenin mağdurları arasında 3 milyon 200 bin lira kaptıran Şükrü K., 1 milyon 250 bin lira kaptıran Sinan B., 1 milyon lira kaptıran Muhsin H. ile 18 milyon lira kaptıran isminin açıklanmasını istemeyen bir iş insanının bulunduğu belirlendi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şebekenin birçok üyesinin geçtiğimiz aylarda yine gözaltına alındığı da anlaşıldı.

Edinilen bilgiye göre, bir kafede buluştukları bir iş insanını ikna etmek için yurtdışı fonlarını anlatan şebeke üyelerinin söylemlerine kulak misafiri olan bir vatandaş, polise ihbarda buldu. 

Şikâyet üzerine harekete geçen polis, ilk etapta şebekenin 4 üyesini gözaltına aldı. Ancak dolandırılmaya çalışılan kişinin şikâyetçi olmadığını beyan etmesi üzerine şebeke üyeleri serbest bırakıldı.(Ferit Zengin/Milliyet)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)