BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-Faktoring3 dernekten 50 milyarlık birlik doğdu----

3 dernekten 50 milyarlık birlik doğdu

3 dernekten 50 milyarlık birlik doğdu
23 Ekim 2013 - 14:41 www.finansgundem.com

Banka dışı finans kuruluşları (finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri) tek bir çatı altında toplandı…

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 13 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından kurulan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği’nin 1. Genel Kurulu, 22 Ekim 2013 Salı günü saat 14.00’te Grand Hyatt İstanbul’da yapıldı. Böylece bankacılık dışı finansal kuruluşlar, tek çatı altına toplanarak 50 milyar TL büyüklüğünde bir finansman gücü oluşturdu.
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği’nin I. Genel Kurul’u; Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği Geçici Yönetim Kurulu Eş Başkanları Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Başkanı Bülent Taşar, Faktoring Derneği Başkanı N. Zafer Ataman ve Finansman Şirketleri Derneği (TÜFİDER) Başkanı Nilüfer Günhan’ın yaptığı açılış konuşmaları ile başladı.
 
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Başkanı Bülent Taşar, kurulda yaptığı konuşmada, Türkiye’de hiçbir sektörde görülmeyen şekilde, farklı kurumların bir çatı altında toplanarak ortak güç oluşturduğu Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği’nin ilk genel kurulunun gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu heyecanı ifade etti. Taşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“6361 no’lu yasanın getirdiği birlik olmak sürecinde bu üç güzide sektörümüze bir birlik çatısı altında toplanma görevi verildi. Bunu çok başarılı bir şekilde yapacağımıza eminim. Bu süreç, aslında yaşanırken de öğrenilecek bir süreç; çünkü sektörlerimiz yıllarca ayrı çatılar altında, dernek çatısı altında bunu yaptı. Şimdi daha büyük bir çatı altında, daha kamusal olan birlik çatısı altında bir araya geleceğiz. Birbirinden farklı görünen bu tür kurumlar, aslında güven ve uyum müessesesi altında beraber çalışırsa çok büyük sinerji yaratabilirler ve ben bu birlikte bunun olacağından eminim.”
 
TÜRKİYE FİNANS SEKTÖRÜNÜ TEMSİL EDECEK
Faktoring Derneği Başkanı N. Zafer Ataman de üç sektörün 2012 Aralık ayında çıkan kanunla birlik çatısı altında bir araya geldiğini hatırlatarak “Yaklaşık 6 aylık süreçte birlik yapılanması amacıyla yürütülen çalışmalar neticesinde bugüne geldik. Bu birlik güç yaratmalı, Türkiye’de Bankalar Birliği’nden sonra finans sektörünü temsil eden önemli bir birlik olmalı” dedi.
Ataman ayrıca “Bu sürecin içerisinde, Sayın Taşar’ın da ifade ettiği gibi esasında bir ‘aktif fonlaması şirketler topluluğu’nu oluşturuyoruz, fonlama süresi ve yapısı çok geniş bir alana yayılıyoruz. Yan yana durarak ve beraber çalışarak birbirimizden çok şey öğreneceğimize inanıyorum.  Birliğin çok ciddi bir görevinin olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de ekonominin küçük ölçekli firmalarla yürüdüğünü de öngörürsek aktifleri fonlayan bu sektörlerin birleşmesiyle oluşacak bilgiyi, Birliğin Hükümet organlarına daha etkin aktarabileceğine inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.
SESİMİZİ TEK ELDEN, DAHA GÜÇLÜ VE DAHA ETKİN DUYURACAĞIZ
Genel kurulun tüm sektörler için hayırlı olmasını dileyerek açılış konuşmasına başlayan Finansman Şirketleri Derneği Başkanı Nilüfer Günhan ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Toplam 13 şirketten oluşan finansman şirketleri sektörü olarak böyle bir güç birliğine en çok biz ihtiyaç duyuyorduk. Biz aslında kendimizi tanıtmak, sesimizi duyurmak için 2002 yılında Finansman Şirketleri Derneği’ni kurduk. Bu dernek içinde de çok uyumlu, gerçekten demokratik, büyük küçük şirket ayrımı yapmadan, aktif boyutu vesairesine bakmadan çok medeni bir şekilde tartışarak, görüşerek kararlar aldık. Ancak gene sektör olarak bugüne kadar çok fazla tanınmadık; birçok kanunda unutulduk. Güç birliği oluşturan birlik yapısının hem sektörümüze, hem üyelerimize hem de finansal sisteme hayırlı olmasını diliyorum. Bu güç birliği, sesimizi tek elden ve daha güçlü, daha etkin bir sesle duyurmamızı sağlayacak.”

BİRLİK YÖNETİM VE TEMSİL KURULLARI SEÇİLDİ
Açılış konuşmalarının ardından Divan Kurulu’nun oluşturulduğu Genel Kurul’da gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından yönetim organlarının seçimine geçildi.
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği'nin Yönetim Kurulu oluşturuluncaya kadar sektör derneklerinin başkanları ile her bir sektör derneği yönetim kurulunun kendi arasından ayrı ayrı seçtiği 4 üye olmak üzere toplam 15 üyeden oluşan Geçici Yönetim Kurulu görev yapmıştı.
I. Genel Kurul’da, her sektörün ayrı ayrı seçtiği 5’er kişi toplam 15 üye Birlik Yönetim Kurulu’nu oluştururken aynı seçimde en yüksek oyu alan altıncı ve yedinci üyeler de ayrıca Sektör Temsil Kurulları’nı oluşturdu.
Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı ise yapılacak ilk Yönetim Kurulu toplantısında belirlenecek. Birlik statüsüne göre görev süresi, Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile sınırlı olacak.

2012 AKTİF TOPLAMI 50 MİLYAR 32 MİLYON TL
Serbest piyasa ekonomisi ve tam rekabet ilkeleri çerçevesinde, sektörlerin düzenleme ilke ve kuralları doğrultusunda şirketlerin hak ve menfaatlerini savunmak, sektörlerin büyümesi, sağlıklı olarak çalışması, ilgili mesleklerin gelişmesi ve rekabet gücünün artırılması amacıyla çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Finansal Kiralama, Faktoring ve Tüketici Finansmanı Birliği, Türkiye’de finans sektörü içerisinde önemli bir yere sahip banka dışı finansal şirketleri bir araya getiriyor.
2012’de yüzde 14 büyüyerek aktif toplamı 50 milyar 32 milyon liraya ulaşan banka dışı finansal şirketlerin yasayla tek çatı altında toplanmasının hem üç sektör için kaldıraç etkisi yaratmaya devam edeceğine hem de 2023 hedeflerinde ülke ekonomisinin gelişimine destekleyeceği düşünülüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)