BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem29 yaş üstüne kışla yolu göründü----

29 yaş üstüne kışla yolu göründü

29 yaş üstüne kışla yolu göründü
19 Kasım 2013 - 10:44 www.finansgundem.com

GBT sorgusunda kaçak görünen üniversite öğrencilerine 1187 lira da ceza kesiliyor

Milli Savunma Bakanlığı, ders kayıtları yapmalarına rağmen 29 yaş sınırını aştıkları için askerlikleri tecil edilemeyen, kaçak durumuna düşen öğrencileri yakalamak için harekete geçti. Öğrencilere askerlik tebligatı gönderilmeye başlanınca, birçok öğrenci eğitimlerine ara vererek askere gitmek zorunda kaldı. Bakanlık, öğrencilere bir darbe de Genel Bilgi Toplama sorgusuyla vurdu. İdris Emen’in Radikal’deki haberine göre Uzun dönem askerlik süresinin kısaltılması ile doğacak boşluğu asker kaçaklarını silah altına alarak doldurmaya karar veren Milli Savunma Bakanlığı, yoklama kaçağı ve bakayaların silah altına alınması için İçişleri Bakanlığı ile protokol imzaladı. Protokolle, 2008 yılında Genel Bilgi Toplama’dan (GBT) aramaları düşürülen asker kaçağı ve bakayaların yeniden GBT’ye girmelerini sağladı. Bu uygulamayla GBT sorgusunda asker kaçağı olarak görünen birçok üniversite öğrencisi de yakalandığı yerde askere alınmaya başladı.
Milli Savunma Bakanlığı 18 Ocak 2012’de YÖK’e yolladığı yazıda, 29 yaşından büyük yükümlülerin askerliklerinin ertelenmesine imkân olmadığını belirterek bu kişilerin eğitime, askerliği tamamladıktan sonra devam edebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti.
İdare mahkemeleri ise öğrencilerin eğitim haklarının sadece kanunla sınırlandırılabileceğini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurdu. Mahkeme kararına karşılık YÖK, ağustos ayında üniversitelere bir yazı yollayarak 29 yaş sınırını aşan öğrencilerin ders kaydının yapılmasını, ancak askerlik tecillerine karışılmamasını isteyince üniversitelerde asker kaçağı öğrencilik dönemi resmen başlamıştı.
GBT sorguları sırasında asker kaçağı olarak göründükleri için askerliğe alınma işlemleri başlatıldı. Öğrenciler, asker kaçağı oldukları için 1187 lira da para cezası ödeyecek. Öte yandan 29 yaş sınırını doldurdukları için üniversiteye kaydı yapılan ancak askerliği tecil edilmeyen binlerce üniversite öğrencisi üniversite eğitimine kaçak devam ediyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)