BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis25 milyar dolar geliyor----

25 milyar dolar geliyor

25 milyar dolar geliyor
03 Haziran 2013 - 08:11 www.finansgundem.com

Faiz düştü, not artışı tetikledi 25 milyar dolarlık yatırım kapıda

Türkiye’nin yatırım yapılabilir ortama sahip olduğunun uluslararası rating kuruluşları tarafından tescillenmesinin ardından gıda, içecek, sağlık ve enerji başta olmak üzere yeni yabancı yatırımlar kapıda bekliyor. Akşam'ın haberine göre, N+1 Daruma Kurumsal Finansman Yönetici Ortaklarından Özkan Yavaşal, not artışları ve Türkiye’nin istikrarlı giden ekonomisi nedeniyle artık neredeyse her sektörün yabancı yatırımcının radarına girdiğini vurgulayarak 2013 sonuna kadar birleşme ve satın almalar yoluyla 25 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi beklediğini ifade etti.
2013 HIZLANMA YILI OLACAK
Kurumsal finansman alanında hizmet veren Daruma Corporate Finance, Haziran 2012’de İspanya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’da hizmet veren yatırım bankası N+1 International’la birleşmişti. Not artışları sonrası Türkiye’nin yatırım potansiyelini değerlendiren N+ 1 Daruma Kurumsal Finansman Yönetici ortağı Özkan Yavaşal, Türkiye açısından 2012’nin hareketli geçtiğini hatırlattı, 2013’te yatırımların hızlanacağını anlattı.
TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ ÇOK
Dünyada ciddi bir sermaye likiditesinin bulunduğunu ve gidecek yer aradığını vurgulayan Özkan Yavaşal, “Faizler çok düştüğü için yatırımcı parasını değerlendirecek yer arıyor. Avrupa ve ABD’de çok düşük. Fonlar açısından baktığınızda yüzde 20-25 iç verim oranı getirecek bir yatırım fırsatınız varsa ki Türkiye’de bu potansiyel çok var. Öte tarafta döviz bazında yüzde 3-4 getiri ile kıyasladığınızda devasa bir fark var” diye konuştu.
JAPON YATIRIMLARI ARTAR
Özel sermaye fonlarının yanısıra stratejik yatırımcılarının da iştahının arttığına dikkat çeken Yavaşal, şunları söyledi: “Son dönemde Avrupa bölgesinden Almanya, Fransa ve İtalya’dan arayışlar arttı. Japonya’da yıllardır süren bir durgunluk sözkonusu. Hiçbir şekilde ekonomi büyümüyor. Faizler sıfır. Devasa milyar dolarlık şirketler Japonya’nın dışına çıkmamışlar. Şimdi artık Türkiye’yi de radarlarına aldılar.”
Gıda ve sağlık sektörleri gözde
Yabancı sermaye girişlerinde tüketim grubundaki sektörlerin başı çekeceğini belirten Yavaşal, “Nihai tüketiciye ulaşan her sektör yatırımcının radarında. Gıda, içecek, perakende birebir tüketici ile ilintili sektörler. Sağlık öne çıkacak. Enerji ve finans sektörleri de cazibesini koruyor” dedi.
İşlem hacimleri 100 milyon dolara yükseldi
Kurumsal finansmanda işlem hacimlerinin de arttığına işaret eden Özkan Yavaşal, “İşlem hacimlerimiz arttı. Eskiden yaptığımız işlemler genelde 20-50 milyon dolar bandındayken şimdi işlemler 20 ile 200 milyon dolar bandında, ortalaması da 50 milyon dolarıların üzerinde. Eskiden 20-30 milyon dolar aralığında iken, şimdi 50-100 milyon dolarlara çıktı” dedi. Yavaşal, geçen yıl şirket olarak 700 milyon euroluk M&A işlemine aracılık ettiklerini belirterek bu yıl 1 milyar euroluk bir hacme ulaşmayı beklediklerini dile getirdi.
Medicana yabancıya ‘sıcak’
ÖZKAN Yavaşal, sağlık sektöründe yabancı ortaklıkların artacağını ve bazı girişimlere şirket olarak kendilerinin aracılık edeceğini söyledi. Acıbadem ve Medical Park’tan sonra Medicana Sağlık Grubu’nun da yabancı ortaklığa sıcak baktığını anlatan Yavaşal, şunları söyledi: “Biz önce hazırlıklarımızı tamamlayacağız. Uygun gördüğümüz yatırımcıları davet edeceğiz. Teklifleri alacağız. Hoşumuza giden bir damat bulursak evlendireceğiz. Ayrıca Kartal Göz Hastanesi’ni de yurt dışına açacağız.”
Bir Türk firma 150 yıllık Avrupalı gıda devini satın alıyor
Türkiye’de sermaye birikiminin henüz yeterli düzeye ulaşmadığına işaret eden Özkan Yavaşal, “Türkiye’deki şirketler de cüsselenip sermaye birikimi belli bir seviyeye geldiği zaman Türk şirketleri de dışarıya açılmaya başlayacak. Şu anda yurt dışında yatırım yapan şirket sayısı çok sınırlı. Ancak bizim aracılık ettiğimiz bir Türk gıda firması, yurt dışında bir AB ülkesinde 150 yıllık bir firmayı satın almak üzere. Son aşamasındayız. Önümüzdeki ay bitirip müjdeli haberi veririz” dedi.
Çöpçatanlığa aracılık ettiği işlemler
Daruma Kurumsal Finansman, geçtiğimiz Haziran ayında İspanya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’da hizmet veren yatırım bankası N+1 International ile ortak fon kurmak üzere anlaştı. Daruma’nın gerçekleştirdiği işlemlerden bazı örnekler:
- Memorial Hastaneleri’nin, Qatar First Investment Bank-Argus Capital ortaklığına finansal aracılık yaptı.
- Medical Park ve ABD’li Carlyle ortaklığına aracılık etti.
- Memorial Hastaneler Grubu’nun Antalya merkezli Andeva Hastaneleri’nin yüzde 62.5 hissesini satın alınmasına da aracılık yaptı.
- Kılıç Deniz’in yüzde 20 hissesinin Kuveytli NBK Capital’a satışına danışmanlık yaptı.
- Sağlıkta en son en son Türkiye’nin en büyük sağlık kuruluşu olan, bünyesinde toplam 18 hastane barındıran Universal Sağlık Yatırımları’nın ortaklık yapılandırma ve finansal çalışmalarını yürüten, 140 milyon dolarlık hisse satışını gerçekleştirdi - Graniser Granit Seramik’in %75 hissesinin Londralı Bancroft’a satışını gerçekleştirdi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)