BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi2023'te Rus ekonomisini zorluklar bekliyor----

2023'te Rus ekonomisini zorluklar bekliyor

2023'te Rus ekonomisini zorluklar bekliyor
16 Ocak 2023 - 17:23 www.finansgundem.com

2023’te Rus ekonomisinin karşılaşacağı zorluklar sıralandı. Uzmanlar yaptırımlar nedeniyle teknoloji, ekipman, hammadde ve bileşenlerin Rusya’ya ithalatıyla ilgili birçok zorluğun yaşanacağını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası uygulanan yaptırımlar sebebiyle 2023 yılında da Rus ekonomisini zor bir süreç bekliyor. Rusya’da faaliyet gösteren finansal danışmanlık şirketi TeleTrade’in baş analisti Mark Goykhman, bu konuya açıklık getirerek 2023 yılında Rusya ekonomisinin önündeki zorlukları sıraladı.

Rossiyskaya Gazeta’ya konuşan Goykhman, geçen yılın sonlarına doğru piyasalarda gelişen zor durumun Rusya ekonomisini etkilemeye devam edeceğini vurgularken, “Avrupa Birliği’ne (AB) deniz yoluyla petrol arzı ve ardından petrol ürünlerine ambargo uygulanması ile bağlantılı olarak Rusya’nın petrol üretim ve ihracatında düşüş beklenecek” diye konuştu.

Gazetemru'nun haberine göre, 2023 yılında yaptırımlar nedeniyle teknoloji, ekipman, hammadde ve bileşenlerin Rusya’ya ithalatıyla ilgili birçok zorluğun yaşanacağını söyleyen uzman, bu durumun yerli üreticiler için belirli zorluklar yarattığını, yeni yılda da bu durumun süreceğini kaydetti.

Goykhman, aynı zamanda devlet bütçesinde gider-gelir dengesinin sağlanması için büyük olasılıkla vergilerde artış yapılacağının altını çizerken, “Kamu kuruluşlarının temettü ödemelerinde artış ve iç piyasada borçlanmalarda artış söz konusu olabilir. Ancak ciddi zorluklara rağmen ülke ekonomisi çökmeyecek. Rusya, özellikle yaptırımların ciddi etkilerini azaltmak için yeterli rezerv ve fırsata sahip olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülkenin Batı tarafından belirlenen tavan fiyatta kimseye petrol satmayacağını belirtirken, bu nedenle önümüzdeki yıl itibariyle petrol üretim hacmini sınırlamak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Suudi Arabistan TV kanalı Asharg’a verdiği röportajda konuşan Siluanov, Rusya’nın petrolü Batı tarafından belirlenen fiyatlarla tedarik etmeme kararının ülke için bir ilke meselesi olduğunu vurguladı.

Siluanov, açıklamasında, “Rusya Batılı ülkelerin teklif ettiği fiyat limitlerinde sunulacak sözleşmeler kapsamında petrol tedarik etmeyecek. Bu söz konusu değil. Bu kararımız ekonomiyi, bütçeyi ve üretim hacmini etkiler mi? Tabii ki etkiler. Üretimi bir yerde sınırlamak gerekebilir. Ama artık petrol şirketlerimizin ikmal hatlarını batıdan doğuya ve güneye çevirdiğini görüyoruz. Diğer ülkelere giderek yeni petrol tüketicileri arıyoruz ve tahminlere göre küresel petrol talebinin artacağı için bu durum büyük ölçüde dünya ekonomisinin dinamiklerine bağlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yaptırımlar Rus ekonomisine darbe vurdu

 

Rus ekonomisi resesyona girdi

 

IMF'den Rus ekonomisine dair rapor

 

'Rus ekonomisi savaş öncesine 2030'a kadar dönemeyecek'

 

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bırr16 Ocak 2023 17:54

    Sen rusu bırak kendi ülkene bak adamlarda savaş var sendeki fahis sahte enflansyondan çok çok daha düşük rusları zorluklar beklerken seninki mazallah çok vahim