BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlak2023’te konut piyasasını neler bekliyor?----

2023’te konut piyasasını neler bekliyor?

2023’te konut piyasasını neler bekliyor?
30 Kasım 2022 - 17:40 www.finansgundem.com

ABD konut piyasasında 2023 yılının sancılı geçmesi öngörülüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de emlak piyasası benzeri görülmemiş fiyatlarda seyrediyor. Ancak uzmanlar 2023’te konut piyasasında fiyatların düşeceğini, bunun da alıcılar ve satıcılar için büyük değişikliklere yol açacağını belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, olası bir alıcı refahı ya da finansal kriz noktasına ulaşılması durumunda, piyasaya dahil olan herkesin bilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

Yüzde 5’lik düşüş

Appraisal Buzz’dan Rose Morrison’ın haberine göre, uzmanlar fiyatların gelecek yıl sonuna kadar en az yüzde 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Çoğu finansal kurum, piyasa fiyatlarının 2023'ün sonuna kadar yaklaşık yüzde 5 düşeceğini tahmin ediyor. Wells Fargo düşüşün yüzde 5'in üzerinde olacağını tahmin ediyor. Analist Ivy Zelman, fiyatların 2023'te yüzde 4 ve 2024'te yüzde 5 daha düşeceğini öngörüyor. Moody’s’in tahmini ise yüzde 5-10 arası bir düşüş şeklinde. Capital Economics biraz daha karamsar bir tavır sergiliyor ve gelecek yıl için en az yüzde 8'lik bir düşüş öngörüyor.

Mortgage oranları düşmeye başladığında, mal sahipleri yeni mülk satın alıp evlerini listelemeye başladığında, bunun arz ve talep arasında daha büyük bir denge yaratması bekleniyor.

Fiyatlar yaklaşık yüzde 20 düşebilir

Bazı uzmanlar, önümüzdeki yıl fiyatların yaklaşık yüzde 20 oranında düşmesiyle daha sert bir değişimin gerçekleşeceğini düşünüyor.

Online emlak devi Zillow, Şubat 2023'e kadar fiyatların 2022'nin aynı dönemine göre neredeyse yüzde 18 oranında düşeceğine inanıyor. Pantheon Macroeconomics, düşüşün 2023'ün ortalarında yüzde 20'nin üzerine çıkacağını tahmin ediyor.

Fiyatların, son birkaç yılda fiyatlandırmanın ne kadar sert hale geldiğini gösterecek şekilde 2020'nin başına göre hala daha yüksek olacaği tahmin ediliyor. Fiyatlar bu oranda düşerse, düzeltme konut balonunu patlatabilir ve bir durgunluk başlatabilir. Bu da piyasanın gidişatını değiştirme potansiyeli taşıyor.

Fiyatlar bu oranda düşerse, düzeltme konut balonunu patlatabilir ve bir durgunluk başlatabilir.

Daha düşük fiyatlarla daha fazla ev piyasaya çıkabilir

Bazı mülk sahipleri, son yıllarda artan piyasa değerinden yararlanarak yüksek bir liste fiyatı elde etti. Ancak bu durum piyasadaki konut sayısını da sınırlandırmışa benziyor.

Fiyatlar yavaş yavaş düştükçe, daha fazla alıcı kendi evlerini piyasaya sürmeye istekli olacak gibi görünüyor çünkü artık başka bir ev satın alabilecek durumda bulunuyorlar. Bu fiyat düşüşlerinin farklı toplulukları da etkilemesi bekleniyor çünkü düşüşün muhtemelen ailelerin banliyölerde daha düşük fiyatlar aramasına neden olacağı öngörülüyor.

İyileşmeden önce daha kötü senaryo gerçekleşebilir

2023'ün sonunda fiyatların daha yüksek olması pek olası gözükmüyor ancak işlerin muhtemelen düzelmeden önce daha da kötüye gitmesi yüksek ihtimal görünüyor.

Birçok uzman, önemli bir düşüş başlamadan önce, 2022'nin sonu ve 2023'ün başına kadar mortgage oranlarında bir artış öngörüyor. Bunun gerçekleşmesi, mülklerin piyasaya çıkma ihtimalinin de düşmesi anlamına geliyor.

Faiz oranları ise hala sorun olmaya devam ediyor. Fiyatlar düşse bile, artan oranların piyasanın alıcıların umduğu kadar düşmesini engelleyebileceği düşünülüyor.

Faiz oranı artışları, teorik olarak balonun patlamasını önleyecek olan konut piyasasını yavaşlatmak anlamına geliyor. Bu oranlar, aylık ipotek ödemelerini daha pahalı hale getiriyor ve alıcılar erken bir anlaşmadan vazgeçmeye karar verebiliyor. Ulusal Emlakçılar Birliği verileri de bunu doğruluyor. Birliğin verilerine göre, ev satışları 2021 yılına göre yüzde 20'nin üzerinde düşüş kaydetmiş durumda.

Resesyon, piyasayı tamamen durdurabilir

Bir piyasa çöküşü, piyasayı etkilemeye devam edecek olan başka bir durgunluğa yol açabilir. Çok sayıda finansal neden, bir ev satarken engeller yaratacaktır. İş kaybı ve diğer ekonomik sıkıntıların, devam eden anlaşmaların başarısız olmasına neden olabileceği tahmin ediliyor.

Bu finansal kriz, ülke baskı altındayken piyasayı beklemeye alabilir. Şimdi ev aramaya başlayan herkes, ilk teklifini yapmadan önce piyasadan ayrılabilir. Satıcılar, finansal durumları mevcut evlerinde kalmalarını gerektirebileceğinden, resesyon vurmadan önce başlayan anlaşmalardan da geri adım atabilir.

Aracıların, değerleme uzmanlarının ve müfettişlerin işini kaybetmesiyle, resesyonun, emlak sektöründeki profesyoneller üzerinde dalga etkisi yaratması bekleniyor. Derin bir resesyon hala bazı diğer korkular kadar endişe verici olmasa da, 2023 yılı için hala masada olduğunu kabul etmek gerekiyor. Statista analizi, bu yılın Eylül ayına kadar 2023 yılı için yüzde 23'lük bir resesyon ihtimali veriyordu.

Güç, alıcıya iade edilmeli

2021'de piyasadaki evlerin yüzde 51'i liste fiyatının üzerinde satıldı. Bu, alıcıların rekabet edemedikleri için piyasadan çekilmesine yol açtı. Mortgage talebi 1997'den bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

Öte yandan, satıcılar, çeşitli alıcılardan en iyi teklifi seçme gücüne sahipti ve uzun müzakereler olmaksızın mümkün olduğu kadar çok parayı güvence altına almışlardı.

Fiyatlar düşmeye başladığında ve benzer durumda daha fazla ev mevcut olduğunda, bu gücün bir kısmı alıcıya geri dönecektir. Alıcılar daha fazla seçeneğe sahip olacak ve bu da satıcıların daha az yüksek fiyatlı teklifler almasına neden olacaktır. Alıcılar ayrıca, satıcının onarımlar ve gereksiz eşyaların kaldırılması gibi birden fazla olasılığı karşılamasını sağlamak için daha büyük pazarlık gücüne sahip olacaktır.

Satıcılar, piyasanın mevcut durumuyla elde edecekleri avantajları elde edemeyecek, ancak yine de evleri için 2020'nin başında alacaklarından daha iyi bir anlaşma yapacaklar. Yani, piyasanın pandemi öncesi normal haline dönmesi için alıcılar kendilerini yeniden güçlenmiş hissetmeleri gerekiyor.

Piyasa çöküşüne hazırlıklı olmalı

Manşetleri okuyan alıcılar veya satıcılar, nispeten hızlı bir şekilde sert bir fiyat değişikliği bekleyerek piyasaya girmeye hazırlanabilir. Ancak bu şimdilik, son derece olasılık dışı bir senaryo gibi duruyor.

Gayrimenkul profesyonellerinin, piyasanın mevcut durumu ve görünümü hakkında müşterilerine karşı açık sözlü olması gerekecektir. Yerel ve ulusal piyasalar önümüzdeki birkaç yıl içinde gelişecek ve herkesin hızlı değişimlere hazırlanması gerekiyor.

Fiyatlar 2022'nin sonlarından itibaren düşüyor, ancak 2024 yılında da önemli düşüşler görülmesi muhtemel gözüküyor. Bu nedenle tetikte ve hazırlıklı olmak, potansiyel alıcılar, satıcılar ve emlak profesyonelleri için yaklaşan pazar değişikliklerini yönetmenin en iyi yolu olarak öne çıkıyor. Konut piyasasına dahil olan herkesin inişli çıkışlı bir yolculuğa hazırlıklı olması gerekiyor.

ABD'de konut fiyatları 3 aydır düşüşte

 

İngiltere'de konut fiyatlarında artış yavaşladı

 

Düşük faizli yeni konut kredisi paketi geliyor

 

İngiltere'de konut fiyatlarda düşüş beklentisi

 

Çin'de konut fiyatlarında büyük düşüş

 

FED’in faiz inadını konut piyasası kıracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)