BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi2023 ekonomik kriz yılı mı olacak?----

2023 ekonomik kriz yılı mı olacak?

2023 ekonomik kriz yılı mı olacak?
16 Aralık 2022 - 16:05 www.finansgundem.com

Dünya ekonomilerinin neredeyse tamamı yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyümeyle boğuşuyor. Bu durum, 2023’ün bir ekonomik kriz yılı olma olasılığını artırıyor olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya birçok sorunla boğuşuyor. Yılbaşından bu yana yaşananlar gerek ekonomik gerek jeopolitik yönden dünya ekonomilerine hata yapma şansı tanımıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu zorluklar arasında Ukrayna Savaşı’nı, Çin ve İran’daki protestoları, Avrupa’da yaşanan enerji sıkıntısı, ABD ekonomi politikalarında artan korumacılık rüzgarları, gelişmekte olan ülkelerin borç batağında olması, her yerde yükselen enflasyon, yavaşlayan büyüme ve daha birçok sorunu göstermek mümkün. Peki bu zorlukları, dünya ekonomisini 2023 yılında bir krizin beklediğinin işaretleri olarak kabul etmek ne derece mümkün? Project Syndicate, bu soruyu üç önemli isme yöneltiyor…

Ekonomist Anat Admati

Birden fazla makul senaryo, 2023'te bir ‘ekonomik kriz’ olarak nitelendirilebilecek şeyi tetikleyebilir. Ukrayna'daki savaş daha da tırmanırsa veya örneğin Çin ile Tayvan üzerindeki gerilim artarsa, bundan tedarik zincirleri de etkilenebilir ve tüm bunlar kıtlıklara ve fiyat artışlarına neden olabilir. Siber saldırılar, herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerdeki kilit altyapıyı bozabilir ve bu da potansiyel olarak önemli sonuçlar doğurabilir. Ve finansal sistem hiç olmadığı kadar kırılgan, tehlikeli ve çarpık olduğundan, en çok bu alanda bir kriz yaşanma olasılığı mümkün olabilir. Düzenleyiciler, 2007-2009 krizinden bu yana sistemde reform yapma fırsatlarını defalarca kaçırdılar ve bu, ‘yeni krizlerin geleceğini’ açıkça ortaya koydu.

2000 yılından bu yana, dünyanın en fakir ülkeleri ihracat gelirlerinin en büyük kısmını zengin ülkelere olan borç ödemelerine harcıyor ve düşük ve orta gelirli ekonomilerde de borçla ilgili riskler artıyor.

Finansal sistem genelinde, genellikle düzenleyiciler ve yatırımcılar tarafından görmezden gelinen, ancak aniden ortaya çıkan muazzam bir risk birikimi endişe verici boyutta. Birçok Avrupa bankası zaten oldukça zayıf görünüyor. 2018'de yapılan bir araştırmaya göre, ‘bilanço dışı borç' seviyeleri 2007'den beri artıyor. Yakın tarihli bir rapor, döviz piyasalarında 65 trilyon dolarlık gizli ABD doları borcu olduğunu gösteriyor. Bu, 2008 yılı öncesine göre çok daha büyük bir meblağ ve başka birçok farklı riske işaret edebilir.

Dünya Bankası'na göre, 2000 yılından bu yana, dünyanın en fakir ülkeleri ihracat gelirlerinin en büyük kısmını zengin ülkelere olan borç ödemelerine harcıyor ve düşük ve orta gelirli ekonomilerde de borçla ilgili riskler artıyor. İngiltere Merkez Bankası'nın son zamanlarda devlet tahvili piyasasını desteklemek ve emeklilik fonlarını korumak için yaptığı gibi, merkez bankaları çalkantılı piyasaları sakinleştirmek için artık rutin olarak müdahale ediyor. Ancak, birden fazla yetki alanını ve sürdürülemez taahhütlere sahip kilit kurumları içeren bir kriz kolayca kontrol altına alınamayabilir.

Herhangi bir ‘yeni’ krizin kökleri, eninde sonunda, kapitalizm ve demokrasinin süregiden, iç içe geçmiş krizlerinden kaynaklanacaktır. Ekonomik sistemimiz hileli ve adaletsiz görünüyor ve birçok kişi haklı olarak buna kızgın. Geçenlerde ‘kapitalizmde neyin yanlış gittiği ve nasıl düzeltileceği’ üzerine kısa bir makale yazmam istendiğinde, ‘finansallaştırılmış kapitalizmin’ demokratik hükümetleri baltaladığını, bunalttığını ve yozlaştırdığını ve kusurlu anlatıların kafa karışıklığı yarattığını ve reformları engellediğini savundum. Yakında çıkacak ‘Demokratik Kapitalizmin Krizi’ (The Crisis of Democratic Capitalism) başlıklı kitabında Martin Wolf da benzer endişeleri dile getiriyor. Sorunları düzgün bir şekilde teşhis edip oyunun kurallarını düzeltmediğimiz sürece dünyamız tehlikede olacak.

Ekonomist Jim O'Neill

Açıkçası hiç emin değilim. O kadar çok bilinmeyen var ki, kimsenin tahmin edemeyeceği olası yeni gelişmelerden bahsetmiyorum bile. Aynı zamanda, üç yıl süren salgın, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve enflasyondaki beklenmedik yükselişin ardından hepimiz o kadar yaralıyız ki, muhtemelen olumlu sürprizlere hazır değiliz.

Çin'in sıfır Koivd'den çıkışı, daha olumsuz sağlık sonuçlarına yol açarak ekonomik iyileşmeyi tehlikeye atabilir ve siyasi liderleri bir ikilem içinde bırakabilir.

Ukrayna Savaşı’nda bir çözüme varılırsa ne olur? Peki ya Çin'in sıfır Kovid politikasından çıkışı sorunsuz bir şekilde ilerleyerek keskin bir ekonomik toparlanma sağlarsa? Ya bu gelişmelere ek olarak, dünya ticareti aniden keskin bir şekilde yükselirse? Hatta para politikası yapıcılarının enflasyonu dizginlemek için daha etkili adımlar atmasını sağlarsanız, bu, en son Merkez Bankası tahminlerine uygun olası bir senaryo olur ve küresel hisse senedi piyasalarında büyük bir ralli hayal etmek bile zor olmayabilir. Bunların olma ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini düşünüyorum.

Tabii ki, daha az iyimser senaryolar da olasıdır. Çin'in sıfır Koivd'den çıkışı, daha olumsuz sağlık sonuçlarına yol açarak ekonomik iyileşmeyi tehlikeye atabilir ve siyasi liderleri bir ikilem içinde bırakabilir. Mülkiyetle ilgili sektörlerdeki yüksek borç kaldıracından kaynaklanan ekonominin bazı temel ve kalıcı sorunları göz önüne alındığında, Çin hisse senetlerinin ayıların saldırısıyla karşı karşıya olduğu söylenebilir.

Aynı şekilde, enflasyon, merkez bankalarının beklentileri doğrultusunda düşmeyebilir ve iş gücü piyasalarında, ücret artışı şeklinde mütevazı bir zincirleme etkinin işaretleri genel davranış kalıplarına yerleşmeye başlayabilir. Bu koşullarda, kısa vadeli faiz oranlarının şu anda beklenenden çok daha fazla artacağı neredeyse kesindir. Bu, 2022'nin tekrarına zemin hazırlar ve tam anlamıyla devasa bir finansal krize yol açabilir.

Bununla birlikte, kendimi iyimser senaryoya biraz daha eğilimli buluyorum. Bu, geçen yıl, Ukrayna savaşı başlamadan önce bile, 2022'nin zorlu geçeceğinin oldukça açık göründüğü bu zamanlarla kesinlikle keskin bir tezat oluşturuyor.

Ekonomist Eswar Prasad

Gelecek yıl, küresel ekonomi için çetin bir yıl olacak gibi gözüküyor. Genel olarak zayıflayan büyüme ivmesi, kendi kendine açılan bir dizi politika yarasının sonuçları ve politika yapıcıların manevra alanı üzerindeki ciddi kısıtlamalar, 2023'te daha fazla ekonomik acı ve finansal kargaşa riskini artırıyor.

Büyük ekonomilerin herhangi birindeki politika yapıcılar kaprisli hareket etmedikçe veya büyük bir jeopolitik alevlenme düzenlemedikçe, dünya çapında patlayıcı bir ekonomik veya finansal kriz olası görünmüyor.

Olumlu bir kayda göre, dünya ekonomisi geçen yıl Ukrayna'da uzun süreli bir savaş, dalgalı enerji fiyatları ve Çin'in acımasız sıfır-Kovid politikasından kaynaklanan aksamalar dahil olmak üzere bir dizi olumsuz şoka uyum sağlamış görünüyor. Büyük ekonomilerdeki enflasyon istikrar kazanmış gibi görünüyor ve hatta düşüş sinyalleri veriyor.

Elbette, Çin'in sıfır Kovid'den çıkış girişiminden kaynaklanan kaosun gösterdiği gibi, politika yapıcılar çok az hata payı ile bıçak sırtında çalışıyor. Bununla birlikte, büyük ekonomilerin herhangi birindeki politika yapıcılar kaprisli hareket etmedikçe veya büyük bir jeopolitik alevlenme düzenlemedikçe, dünya çapında patlayıcı bir ekonomik veya finansal kriz olası görünmüyor.

Bununla birlikte, dünyanın bazı bölgeleri tartışmalı bir şekilde zaten krizde. Düşük gelirli ülkeler, gıda ve emtia fiyatlarındaki artışlardan, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden ve dış finansmana sınırlı erişimden sert bir şekilde etkilendi. Orta ve yüksek gelirli ekonomilerde bile, bir dizi faktör yoksul insanların yaşam standartlarını vuruyor.

2023'te büyük bir kriz olsun ya da olmasın, politika yapıcılar tüketici ve iş güvenini yeniden inşa etmek için kararlı ve yapıcı adımlar atmadıkça, hem ülkeler içinde hem de ülkeler arasında ekonomik eşitsizliğin daha da derinleşmesi muhtemel gözüküyor.

Küresel ekonomi için 'alarm zilleri' çalıyor

 

Citigroup: Küresel ekonomi yüzde 2'nin altında büyüyecek

 

Küresel ekonomi için 'fırtına' uyarısı

 

Ray Dalio: ABD-Çin krizi küresel ekonomiyi felç ediyor

 

IMF: Küresel ekonomik görünüm “iç karartıcı”

 

Nabiullina: Küresel ekonomideki riskler arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)