BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKazandıran Sohbetler2022'nin iş, finans, yatırım dünyası için yıldızlar ne diyor? Binnur Zaimler anlatıyor----

2022'nin iş, finans, yatırım dünyası için yıldızlar ne diyor? Binnur Zaimler anlatıyor

2022'nin iş, finans, yatırım dünyası için yıldızlar ne diyor? Binnur Zaimler anlatıyor
08 Aralık 2021 - 07:30 www.finansgundem.com

2021’e vedaya, yeni bir yıla az kaldı. Peki, 365 günde bizi nasıl bir hayat bekliyor? İş, finans, yatırım dünyası için yıldızlar ne diyor? 2022’nin astrolojisine İş Astrolojisi uzmanı Binnur Zaimler ile yakından bakıyoruz…

VOLKAN KARSAN – FINANSGUNDEM.COM / KAZANDIRAN SOHBETLER

Ünlü İş Astrolojisi Uzmanı ve iş insanı Binnur Zaimler dört ay sonra ikinci kez “Kazandıran Sohbetler”e konuk oluyor. Bu kez Zaimler ile 2022 yılı astroloji haritasına daha yakından bakıp, ekonomi ve iş dünyasındaki beklentileri irdeleyeceğiz.

“2022 NİSAN’DA ÖZELLİKLE NFT KONUSU ÇOK ÖN PLANA ÇIKACAK”

- Sayın Zaimler, geçen röportajımızın başlığı “2022 bereket yılı olacak” şeklindeydi. Bu saptamanızı, yıldızlar hala teyit ediyor mu? Genel olarak neler bekliyor ekonomiyi?

- 2022’nin bereket yılı tarafı da var. Bereketin az olduğu daha kısıtlı tarafı da var. Bir seneye baktığımız zaman o 365 gün yekpare, sadece hep aynı şeyi yaşadığımız bir durum olmuyor. Ay bazında çok farklılıklar var. Özellikle Mart ve Nisan aylarında gerçekten bolluk, bereketin daha önde olduğu, daha sezgisel olarak karar verdiğimiz işlerin projelerin kazanç olarak bize yansıyacağı bir dönem olarak görünüyor. Bütün seneye baktığımızda ise ekonomik anlamda biraz daralma söz konusu. Neden? Çünkü 2022’nin başında Venüs Oğlak burcunda geri harekette… Bu şu demek… İş dünyasını ve ekonomiyi temsil eden, parayı ve ciddiyeti de temsil eden Oğlak burcudur. Venüs’ün burada geri harekette olması demek, sermaye piyasalarının özellikle -bunların başında Borsa İstanbul geliyor, çünkü borsamız da Oğlak zamanı kurulmuş olduğu için- biraz küçüldüğünü, kısıtlandığını görüyoruz. Yılın sonunda ise Mars geri harekette olacak. Mars'ın geri harekette olduğunda sıkıntılı olabilecek sektörlere baktığımız zaman da, daha çok iletişim, ulaşım, lojistik, genel anlamda yerel tedarik zincirlerini görüyoruz. Zaten bütün dünyada, biraz karıştığının, zamanında teslim edilmediğinin şimdiden ayak seslerini duyuyoruz. Ama bu da bütün sene için geçerli değil. Fakat seneye girerken bir türbülans olacak, bu durum yeni yıla girmeden bu ayın (Aralık) 18’inden itibaren başlıyor.

Bütün seneyi irdelemek gerekirse, daha çok neler yukarıya doğru çıkıyor? Özellikle 2022 Nisan’da ciddi şekilde toprak, su, sıvılarla ilgili konular, aynı zamanda arsa, arazi, tarım işleri, toprakla uğraşmak ve sanatla ilgili konular çok olumlu görünüyor.  Özellikle NFT (dijital sertifikalı sanat ürünleri) konusu çok ön plana çıkacak. Önce Nisan ayında ve sonra da Ekim, Kasım aylarında bunu göreceğiz. Sanatın herkese yayılması bütün dünyaya yayılması, herkesin sanatla uğraşması, herkesin sanat eseri alabilmesi söz konusu olacak. Şimdi belli bir zümrenin elinde olan bu olgunun yayıldığını göreceğiz ve sanat daha çok teknolojiyle bağlantılı hale gelecek.

Bunun yanı sıra yeni yılda kripto paralarla ilgili ciddi düzenlemeler geliyor. Bu çabalar, insanların kripto paraları alıp satarken daha kontrollü olmasını sağlayacak, bu konuyu daha zapturapt altına alacak. O kadar herkes istediği gibi davranamayacak. Böyle bir düzenleme senesi olacak.

Bütün seneyi irdelemek gerekirse, daha çok neler yukarıya doğru çıkıyor? Özellikle 2022 Nisan’da ciddi şekilde toprak, su, sıvılarla ilgili konular, aynı zamanda arsa, arazi, tarım işleri, toprakla uğraşmak ve sanatla ilgili konular çok olumlu görünüyor. Özellikle NFT (dijital sertifikalı sanat ürünleri) konusu çok ön plana çıkacak. Önce Nisan ayında ve sonra da Ekim, Kasım aylarında bunu göreceğiz.

“ASTROLOJİYE OLAN İLGİ ARTIŞI SOSYAL MEDYADA PUAN KAZANMAK İSTEYENLERİ DE HEVESLENDİRDİ”

- Geçtiğimiz günlerde “Astrolojiye olan ilginin artışı yozlaşmaya neden oluyor. Bilgi kirliliğine dikkat” şeklinde bir sosyal medya açıklamanız oldu. Bunu biraz açabilir miyiz?

- Pandemiden sonra astrolojiye olan ilgi çok arttı. Bu çok güzel bir gelişme. Astrolojiyi öğrenmek isteyen çok kişi var, kurslarda öğrenci sayısı artıyor. Bunlar çok sevindirici... Diğer taraftan da astrolojiye olan bu ilgi artışı sosyal medyada puan kazanmak isteyenleri de heveslendirdi. Bazı kişiler 20 tane öngörü dile getiriyorlar. Deprem olacak, salgın artacak, erken seçim olacak vs... Ama mesela 2021’de erken seçim olacak dediler ama olmadı. Bu iddialarından biri gerçekleşirse, “ben söylemiştim” diyebilmek için felaket tellallığı bile yapabiliyorlar.

Çünkü özellikle sosyal medyada olumlu öngörüler çok dikkat çekmiyor. Daha çok olumsuz şeyler söylendiği zaman ilgi odağı olabiliyorlar. Ama bu da çok sayıda kişide kaygı bozukluğu (anksiyete) yarattı ve herkes tüm olumsuzlukların sorumlusu gökyüzündeki olaylarmış gibi davranıyor. Olumlu bir transiti bile olumsuza yorma durumu ortaya çıkabiliyor. Mesela bu tutulmalar aslında genel anlamda olumlu gelişmelerdir. Eğer bir retro yoksa hayatı hızlandırır. Ama onu bile korku şeklinde algılamak söz konusu olabiliyor. Gökyüzünden korkmaya sebep oldu bu yaklaşımlar. Bu arada astroloji üzerine hiç eğitim almamış kişilerin de çok ciddi takipçisi olduğunu görüyorsunuz. Buna karşılık da çok üstat kişilerin de daha sınırlı, arka planda kaldığı bir durum ortaya çıkıyor. Birçok konuda olduğu gibi biraz bu da sosyal medyanın yan etkileri ve astroloji de bundan payını aldı.

BANKALAR, ARACI KURUMLAR, INSURETECH FİRMALARI, TARIMDA TEKNOLOJİ KULLANIMI, VERGİLER… NELER OLACAK NELER!!

- Biz olumlu öngörülere öncelik vererek biraz sektör sektör bakabilir miyiz? Neler olacak?

- Yeni yılın en güzel tarafı Mart ve Nisan ayları başta olmak üzere olumlu gelişmelerden söz edebileceğiz. Her şeyin başı olan ruhsal sağlığımız konusunda önemli iyileşmelerden başlayabiliriz. Ruhsal şifayla, psikolojiyle ilgili, koçlukla ilgili yeni akımlar ortaya çıkacak, bu yeniliklerin doğması önemli… Bir yandan da depresyonla mücadele ile ilgili yeniliklerin çoğalabilme olasılığı yüksek. Bu noktada müzikle tedavi, suyla tedavi, sanatla tedavi gibi değişik tedavi yöntemlerinin ortaya çıkmasını bekliyoruz.

Romantizmin tekrar daha önde olacağı öngörülüyor. Balık burcunda Jüpiter Neptün arasında 170 yıl öncekine benzer bir transit gerçekleşiyor... Bu da yine empresyonizm gibi, tamamen aslında flu olan, mesela Metaverse gibi, sanal ortamda olmak, fiziksel olarak o sanal ortamın içine girdiğini hissetmek gibi gelişmelere neden olacak… Kolektif bilincin artması, insanların daha fazla ruhsal tarafa yönelmesiyle ilgili bir eğilim güç kazanıyor. Burada da psikolojiyle bağlantılı sektörlerin çok yükseleceğini görüyoruz.

Önemli bir konu da sigortacılık, özellikle teknolojiyle bağlantılı yani Insuretech (sigortacılıkta teknoloji) firmaları önem kazanacaklar. Teknolojiyle sigortacılığın kavuştuğu bu arttırılmış gerçeklik uygulamalarının ve benzerlerinin hem emlak konusunda hem de sigortacılıkta 2022’de patlayacağını düşünüyoruz. Bu konuda yatırım yapmak çok doğru bir karar olabilir.

Tarımda teknoloji kullanımı için 2022 örnek yıl olacak. Çok yaygınlaşacak. Tarımda ‘App’ler, uzaktan kumandalar çok önemli yer alacak ve sadece belli bir kesim değil bunları herkes kullanabilecek.

Paranın biriktirilmesi ve koleksiyonerlik önem kazanacak, yani bit pazarına nur yağacak diyebiliriz. Antikalar değerleniyor. Eskiyi kullanmak tercih edilecek. Tüketim de o anlamda biraz daha düşecek. Bir de değerli taşlar, pırlanta, elmas, zümrüt, yakut vs. bunların normalden daha da değer kazandığını 2022’de göreceğiz.

Daha az olumlu ya da olumsuz bir konu bankalar ve aracı kurumlarla ilgili. Para alıp satanların, aracı olanların kısıtlandığını, dünya genelinde bazı bankaların devrolduğunu, kapandığını göreceğiz. ‘Private equity’ dediğimiz özel fonlar son dönemlerde çok iyi para kazandılar, çok öne çıktılar ancak onlar artık popülerliklerini yitirecek ya da çok azalacak...

Akrep burcu iki taraf arasında para alışverişini, komisyonculuğu da anlatır. Bu anlamda e-ticaret firmaları da -özellikle Pazar yeri olarak adlandırılanlar- tutulmalar ile birlikte hukuksal düzenlemelerle kısıtlanacak. Vergilendirilecekler ve denetimlere tabii olacaklar.

Buna karşılık, genel olarak dünyada vergiler düşecek. Bu iyi bir haber. Örneğin bizdeki elektrik faturalarından TRT payının kaldırılması gibi ki, bu da bir tutulma öncesi gerçekleşti. Tutulmalar, Akrep/Boğa aksında oluyor ve Akrep ile ilgili konuların kısıtlandığı, sadeleştiği bir dönem olacak, vergi de Akrep’in konusu…

Kurumsal yönetimlerdeki yönetim kurullarının, hissedarların gücü de daha çok uygulama yapanlara geçecek.

Paranın biriktirilmesi ve koleksiyonerlik önem kazanacak, yani bit pazarına nur yağacak diyebiliriz. Antikalar değerleniyor. Eskiyi kullanmak tercih edilecek. Tüketim de o anlamda biraz daha düşecek. Bir de değerli taşlar, pırlanta, elmas, zümrüt, yakut vs. bunların normalden daha da değer kazandığını 2022’de göreceğiz.

“KRİPTO PARALAR HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK VE HAYATIMIZA CİDDİ BİR GÜÇ OLARAK GİRECEK”

- Sanal varlıklar, kripto paralar konusunda 2022’de neler olacak?

- 2021 yılında bunların yıldızı ciddi parladı çünkü Jüpiter de Satürn ile beraber Kova burcundaydı, bu nedenle büyük bir artış, büyük bir iyimserlik söz konusu oldu. Kripto paralar hiçbir zaman bitmeyecek ve hayatımıza ciddi bir güç olarak girecek. Zaten 2022’de söz konusu olan sermaye piyasalarındaki ve bankalardaki sallantıların nedeni de kripto paralar olacak. Çünkü Satürn Kova burcunda ve apekste (dengesiz açıda) oluyor, bu tutulmaları zorluyor. Onun için de 2022’de ciddi düzenleme gelecek. Canı isteyen herkesin bu işleri yapması söz konusu olmayacak. Kullandıkları serverlarda, bulutlarda bu işleri daha düzenli yapmaları gerekecek. Bu konuyu garanti altına alma gibi bir dönem olacak. 2023’ten sonra 15 yıl boyunca kripto paralar hayatımızın çok daha fazla içine girecek ve onsuz işlem, onsuz ticaret yapmak neredeyse imkansız hale gelecek.

Biraz açarsak bu konuyu, Plüton Kova burcuna giriyor ve 2023’te uzun süre orada kalacak. Kova bir yerde kral yok anlamına geliyor. Tam karşısında Aslan var. Aslan kral, Kova ise halk demek, eşitlik demek, başsızlık demek…

Güya liderlerin olmadığı bir dünyaya doğru gidiyoruz ama bu bir manipülasyon çünkü Plüton geldiğinde manipüle eder, bir şeyleri dayatır ve mecburen ekonomik olarak sanal bir dünyanın içine giriyoruz.

Kime hesap sorulacağı belli değil aslında. Öncelikle devlet olarak vergi alınamayacak ve bütün devletlerin hazineleri kripto paraya uyarlandıktan sonra orada herhangi olumsuzlukta devletler kime hesap soracak? Bu noktada devletler çökebilir. Dolayısıyla devletlerin ortadan kalkma ihtimalini gündeme getiren bir düzenden bahsediyoruz.

Bir diğer açıdan baktığımızda, Elon Musk 6- 7 bin uydu fırlattı bile. Toplamda bu sayının 60 bini bulacağından söz ediliyor. Gökyüzü uydularla dolacak. Plüton Kova burcunda, tamamen gökyüzündeki metal sistem, teknoloji, bunların dünyayı sarması gibi bir durum var. Hatta astronomlar, “gökyüzüne baktığımız zaman uydular nedeniyle doğru dürüst gözlem yapmamız mümkün değil artık” diyorlar. Nedeni de şu: Günümüzün normal uyduları üç bin kilometre öteye fırlatılıyor. Musk’ınkiler ise 500 kilometre uzakta. Bunlar oldukça küçükler ama ciddi yansımalar yapıyorlar. Bunların dünyanın ısısını da önemli ölçüde arttırabileceği iddia ediliyor. Bu da şunu getirebilir: “İnterneti devletten almayacağım. Eğer Elon Musk'tan alıyorsam da devlete vergi vermeyeceğim” denilebilecek. Ama her yerde çöllerde, Afganistan'da internet olacak. Bu halkçılık olarak lanse ediliyor şu anda. Çünkü, Plüton Kova’da çünkü ve Kova başkaldırmaktır. Arkasından daha farklı bir düzene doğru gidiş çıkıyor sanki.

Plüton Kova burcuna giriyor ve 2023’te uzun süre orada kalacak. Kova bir yerde kral yok anlamına geliyor. Tam karşısında Aslan var. Aslan kral, Kova ise halk demek, eşitlik demek, başsızlık demek... Güya liderlerin olmadığı bir dünyaya doğru gidiyoruz ama bu bir manipülasyon çünkü Plüton geldiğinde manipüle eder, bir şeyleri dayatır ve mecburen ekonomik olarak sanal bir dünyanın içine giriyoruz.



“2023’ÜN BAHAR AYLARINDA İNANILMAZ ŞEKİLDE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER OLACAK”

- Kısacası kripto parayla sınırlı değil, daha ilerisi de var bunun diyorsunuz. Biraz önce uyduların da dünyanın ısısına olumsuz etki yapabileceğini söylediniz. İklim değişimi ekonomi açısından da dünyanın en önemli konusu 2022 astroloji haritasında neler öngörülüyor?

- Jüpiter ve Neptün'ün Balık burcuna kavuşması çok önemli bir olay. Bu suyun sıvıların, gazın, okyanusların ciddi hareketlenmesi demek. Bu ısınmanın sonucu muhtemelen büyük su hareketleri var. Bunu çok olumsuz anlamda da söylemek istemiyorum. Bu hareketlerin avantajları da olabilir. Okyanustan gelen suyu yarara dönüştürmek gibi teknolojik gelişmeler de söz konusu olabilir.

Tarıma dikkat etmek ve önem vermek, sulama konularına önem vermek gerekiyor.

Yaz aylarında bütün dünyada otomotiv sektörü çok canlanıyor. Mayıs’tan itibaren Jüpiter Koç burcuna girecek. Daha sonra da 2023’te yine Jüpiter Koç'ta olacak. Özellikle 2023’ün bahar aylarında inanılmaz şekilde otomotiv sektöründe gelişmeler olacak.  Hızlı araçlar, hibritler, elektrikli araçlarda ama özellikle hızlı uçakların, hızlı otomatik tasarımlarının devreye gireceğini göreceğiz.

Ama bu sektörde bütün dünyada fiyatların da ciddi şekilde artacağına tanık olabiliriz. Tüm dünyada otomotiv sektöründe çok ciddi bir hareketlenme var.

 

Teknoloji ile ilgili işler yapanlar yine çok iyi kazanacaklar. Hatta yaz aylarında teknoloji çalışanlarının kendi işlerini yapma, startup başlatma imkanları çok yüksek. Beyaz yakadan girişimciliğe doğru geçebilecekler.

“TEKNOLOJİ İLE İLGİLİ İŞLER YAPANLAR YİNE ÇOK İYİ KAZANACAKLAR, BEYAZ YAKADAN GİRİŞİMCİLİĞE DOĞRU GEÇEBİLECEKLER”

- Son olarak insan kaynakları konusu… Yoğun deneyiminiz olan bir başka alan… 2022’de çalışanları neler bekliyor?

- Çalışanlarla ilgili olarak önemli konu, hibrit çalışma dönemi -biraz evden biraz da iş yerinden çalışma dönemi- başladı ve bu hiç bitmeyecek.

Hayatımızın bir parçası olacak. Ama istihdam biraz kısıtlanıyor. İş güvencesiyle ilgili sorunlar var, yılbaşında maaş ve ücret artışları yüksek olmaması nedeniyle arzu edilenin altında kalabilir.

Bu arada istihdama uygun sektörler de var. Özellikle lojistik alanında Ağustos, Eylül aylarında çok iyi imkanlar görülüyor.

Çalışanlarla ilgili en önemli gelişme organizasyon şemaları değişebilir. Neptün Jüpiter kavuşumuyla birlikte hiyerarşik düzen çok daha rahatlayacak. Roller, sorumluluklar, bunlara bağlı emir yapıları oldukça yumuşayabilir. Katı kuralların, prosedürlerin de Mart ve Nisan’da çok yumuşayacağı bir dönem söz konusu.

Teknoloji ile ilgili işler yapanlar yine çok iyi kazanacaklar. Hatta yaz aylarında teknoloji çalışanlarının kendi işlerini yapma, startup başlatma imkanları çok yüksek. Beyaz yakadan girişimciliğe doğru geçebilecekler.

Özetlersek şöyle diyebiliyoruz:

Tasarruf edeceğiz. Elimizdekileri koruyacağız. Yeni bir hayata doğru, daha sanal yoğun bir hayata doğru kendimizi hazırlayacağız.

Yatırım için öne çıkanlar gayrimenkul, toprak ve kıymetli taşlar, elle tutulur olan değerler ya da sanat eserleri olabilir, bunlara yapılan yatırım karşılığını iyi bulacak.

Binnur Zaimler: 2022 bolluk ve bereket yılı

Usta isim Şeniz Yarcan’dan yerel ve küresel ‘bomba’ piyasa yorumları

Hilal: Nakit ödemenin tahtı sallanıyor

Yüzbinlerce iğneyi batırıp tablo yapan sanatçı

Kitle fonlama girişimci, yatırımcı ve ekonomi için önemli fırsat

Manukyan: Merkeziyetsiz finans artık daha öne çıktı, çok ciddi getiriler var

Paşa: Türkiye’nin tanıtımında turist rehberleri de rol almalı

Enerji sektörünün önemli ismi Sedat Akdağ’dan kritik uyarı: İflaslar olabilir

Prof. Dr. Karakulak: Balıkçılık filosu kapalı havzayı bırakıp okyanusu hedeflemeli

Prof. Dr. Akat: Enflasyon Türkiye’nin önünde büyük bir hendek, önemli bir makro dengesizlik

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)