BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlak2022’de emlak piyasasını neler bekliyor?----

2022’de emlak piyasasını neler bekliyor?

2022’de emlak piyasasını neler bekliyor?
28 Aralık 2021 - 17:38 www.finansgundem.com

2021’DE daralan emlak stokları, yükselen enflasyon ve FED’in düşük faiz politikaları nedeniyle emlak fiyatlarında olağanüstü artışlar görüldü. Uzmanlar 2022 için gayrimenkul piyasası beklentilerini açıkladı


FINASGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD emlak piyasası 2021 yılında olağanüstü bir performans gösterdi. Ülkede 2021 yılında yaklaşık 6 milyon konut satıldı ve bu satışlar 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşma yolunda ilerliyor. Ancak gayrimenkul piyasasındaki bu dalgalanmadan yararlanıp yararlanamamak, yatırımcıların bir ev satıp satmadığı veya satın alıp almadığı konusuyla yakından ilişkiliydi.

CNN Business’ın haberine göre ABD Federal Konut Finansmanı Dairesi, üçüncü çeyrekte ortalama ev fiyatlarının bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık %20 oranında yükseldiğini açıkladı. Kurumun açıkladığı Konut Fiyat Endeksi tarihteki en büyük yıllık emlak fiyatı artışının gerçekleştiğini gösteriyor. Üstelik ABD’deki bazı pazarlarda fiyat artışları bu rakamın iki katıydı.

ABD’de evler rekor bir hızla satılırken, satıcılar genellikle birden fazla rakip teklifle ve ev fiyatının tamamını nakitle ödeme teklifleriyle geliyor. Kötü durumda veya yanmış evler bile hızlı bir şekilde ve istenen fiyatın çok üzerinde olan miktarlarda satıldı.

Alıcılar içinse tamamen farklı bir hikaye görülüyor. ABD’de mortgage oranları yıla rekor düşük seviyelerde başladı ve satın alacak bir ev bulmak bile zordu. Mevcut gayrimenkul envanteri yılın başlarında tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştı ve rekabet son derece sert hale geldi.

Birçok potansiyel alıcı, piyasadan kendileri için uygun bir ev bulamadan ayrıldı. Sonuç olarak, ülke genelinde kiralık ev talebi arttı ve kiralar da yükseldi.

Gayrimenkul firması Compass’in danışmanlarından Matt Holm, geçtiğimiz Ocak ayında beş yıllık küçük bir evi 425 bin dolardan satışa çıkarmış. Bu rakam benzeri evlerin satış fiyatlarından daha yüksek olmasına rağmen çok fazla talep toplamış. “35’inci tekliften sonra saymayı bıraktım” diyen Holm evin 545 bin dolara liste fiyatının %30 fazlasına satıldığını belirtiyor.

2021’de emlak piyasasının vahşi bir yolculuk yaptığına şüphe yok. Yatırımcılar gelecek yıl neler olacağını merakla takip ediyor.

Rekor derecede düşük mortgage oranları tarihe karışacak

Geçtiğimiz yıl en ABD’de mortgage faiz oranları 30 yıllık sabit faizli konut kredisi için ortalama %2,65 seviyesindeydi. 1 Nisan itibariyle bu oran %3,18’de pik yaptı. Ardından oranlar düşüşe geçti ve Freddie Mac. verilerine göre geçtiğimiz hafta %3,05’e kadar geriledi. CNN Business’ın haberinde bu oranların gelecek yıl daha da yükselmesinin beklendiği belirtiliyor.

ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu frenlemek için pandemi dönemi para politikasının sona ereceğine dair çeşitli sinyaller verdi. Sonuç olarak, bu durum faiz oranlarını daha da yükseğe itecektir.

Mortgage firması William Raveis’in Bölge Başkan Yardımcısı ve İdari Mortgage Bankacısı Melissa Cohn, FED'in revize edilmiş politikasının önümüzdeki birkaç ay içinde ev satın almak isteyenlere zarar vermeyeceğini ancak harekete geçmek için zamanın daraldığını söyledi.

Cohn, "Mortgage oranları yıl sonuna kadar ve umarım 2022'nin ilk iki ayı boyunca % 3 civarında kalacaktır" dedi. Gayrimenkul uzmanı önümüzdeki birkaç ay içinde oranların yarım yüzdelik puan artmasını öngörüyor.

Envanter sıkıntısı devam edecek

Bahar aylarında daha fazla gayrimenkul envanteri mevcut hale gelse de daha fazla sayıda ev almak isteyen yatırımcı şiddetli bir rekabet yaratabilir ve fiyatları daha yükseğe taşıyabilir.

Piyasada çok az sayıda ev olması nedeniyle, yatırımcılar satıcının bir sonraki evini satın alabilmek ve diğer potansiyel alıcıları uzaklaştırmak için binlerce dolarlık teklifler vermek ve evin istenen fiyatının 1 milyon dolar üzerinde tekliflerde bulunmak gibi aşırı önlemler alıyordu. Haberde Maryland’deki bir evin satışı için 7 nakit ödeme teklifi alındığı belirtiliyor.

Ancak piyasanın diplerinde ise envanter sıkıntısı yıl boyunca daha çok hissedildi. Gayrimenkul şirketi HouseCanary’nin verilerine göre fiyatı 200.000 doların altında olan evlere denk gelmek oldukça zordu ve mevcut mülklerin sayısı bu yıl geçen yıla göre %19 düştü. Buna karşılık 600.000 doların üzerindeki evlerde yıllık %40 oranında artış oldu.

Envanter tablosunun 2022'de iyileşmesi bekleniyor. Ancak envanterin yüksek kalması beklentiler arasında değil. Emlak sitesi Realtor.com’un bir tahminine göre, 2022’de envanter sınırlı kalacak ve sadece %0,3 oranında büyüyecek.

Ev fiyatları yükselmeye devam edecek

2021 yılında ABD’nin neredeyse her bölgesinde emlak fiyatları yükselişe geçti. Mevcut ev satışları Kasım ayına kadar bir yıl öncesine göre %13,9 artışla 353.900 dolar ortalama fiyata ulaşırken, yeni inşaatların ev fiyatlarını daha da yükseltmesi bekleniyor.

ABD Nüfus Sayım Bürosu'na göre, yeni konut inşaatları Kasım ayında 416 bin 900 dolarlık ortalama fiyata ulaşarak bir yıl öncesine göre yaklaşık %19 yükseldi ve yeni bir rekora ulaştı. Uzmanlar gayrimenkul piyasasında geçtiğimiz yıl elde edilen çift haneli kazançlar göremeyecek olsak da, fiyatların 2022'de biraz daha ılımlı bir hızda yükselmeye devam etmesini bekliyor.

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) tarafından bir araya getirilen 20 üst düzey ekonomi ve konut uzmanından oluşan bir grup, ortalama gayrimenkul fiyatlarının gelecek yıl %5,7 oranında artacağını tahmin etti. NAR anketi katılımcıları, gelecek yıl FED’in enflasyonu durdurmaya çalıştığı süre içerisinde konut piyasasının ve daha geniş ekonominin normalleşmesini beklediklerini açıkladılar.

İlk kez ev alacaklar zorluklarla karşılaşmaya devam edecek

Nakit alım tekliflerinin yaygınlaşması ve az sayıda gayrimenkul envanteri nedeniyle yükselen fiyatlar 2021 yılında ilk kez ev alacak birçok potansiyel alıcıyı piyasadan uzaklaştırdı.

NAR verilerine göre Kasım ayında ilk kez ev satın alanların payı %26 ‘ya geriledi. Geçtiğimiz yıl %36 olan bu oran 2008 yılından bu yana izlenmeye başlanan verilerdeki en düşük seviyeyi işaret ediyor.

NAR Baş Ekonomisti Lawrence Yun konuyla ilgili açıklamasında, “Bölünmüş bir toplum yaratıyoruz. İnsanlar ev sahibi olmadan Amerikan yaşam biçimine katıldıklarını hissetmiyorlar. Tasarruf elde etmek için harcadıkları tüm emekler, yükselen fiyatlar karşısında daha az anlamlı hale gelebilir” ifadelerine yer verdi.

Piyasa enflasyonun 19 yılın zirvesine çıkmasını bekliyor

 

2022 emlak sahiplerinin altın yılı olacak

 

İngiltere’de emlak fiyatlarının yükselişi hız kesmiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)