BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme Sistemleri2021’in en büyük fintek kazananları----

2021’in en büyük fintek kazananları

2021’in en büyük fintek kazananları
07 Aralık 2021 - 17:22 www.finansgundem.com

Pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte dijital bankacılık hizmetlerinin kullanımının artması, fintek şirketlerinin yükselişini de başlattı. 2021 yılı ise fintek yatırımlarında ve anlaşmalarında rekorların görüldüğü bir yıl oldu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021’in fintek şirketlerinin en başarılı olduğu yıl olduğunu söylemek için birçok neden var. Fintek start-up’larına yapılan yatırımlar geçtiğimiz yıl hızla artış gösterdi. Bunun sonucunda birçok fintek şirketinin değeri dikkat çekici şekilde yükseldi. Tüketicilerin fintek şirketleri tarafından sunulan hizmetleri benimsemesi de 2021’in önde gelen temaları arasında oldu. 2021 yılından karlı çıkan fintek şirketleri ise Square, Plaid, Klarna, SoFi ve OpenSea oldu. Özellikle de yakın zamanda adını Block olarak değiştiren Square, dikkat çekici bir yıl geçirdi.

1. Square

Dev fintek şirketi Square geçtiğimi yıl dev sosyal medya platformu TikTok ile işbirliği gerçekleştirdi. Anlaşmayla birlikte sosyal medya platformunda bulunan satıcılar, online mağazalar açabildi ve TikTok videolarını izleyen kullanıcılar reklamlarla Square’in online mağazalarına yönlendirildi. Google ile yapılan işbirliği sayesinde Square’in anlaşmalı olduğu satıcılar, Google’ın aramalar, alışveriş sekmesi, görseller, haritalar ve YouTube gibi farklı hizmetleri üzerinde ürünlerini sergileyebildi.

2021 yılında aynı zamanda popüler ödeme yöntemi ‘şimdi al sonra öde’ sağlayıcısı AfterPay’i satın alan Square, ödeme şirketinin de müşterilerini, kendi müşteri tabanına ekleyebildi. Forbes’un haberine göre Square aynı zamanda Y kuşağı ve baby boomer’lar tarafından en çok tercih edilen markalardan biri oldu.

2. Plaid

Zaman zaman başarıya ulaşamayan anlaşmaların, görünmez bir şans olduğu durumlarla karşılaşıyoruz. Visa’nın geçtiğimiz yıl Plaid’i 5,3 milyar dolara satın almasının düzenleyiciler tarafından engellenmesi de, fintek şirketi için bir şans oldu. Şirket 2021’in nisan ayında 425 milyon dolar yatırım alarak, değerini 13,4 milyar dolara yükseltti.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan açık bankacılık kararnamesi, açık bankacılığı ve veri taşıma işlemlerini öncelikli hale getirdi. Bu da Plaid gibi veri toplayıcılar için devasa bir fırsat oluşturdu. Aynı zamanda şirketin oluşturduğu ödeme ekosistemiyle 50’nin üzerinde ödeme ve teknoloji şirketi bir araya geldi ve kredi kartı işlemlerine bir alternatif oluşturdu.

3. Klarna

Şimdi al sonra öde (BNPL) yöntemiyle yapılan alışverişler ABD’de 100 milyar dolara ulaştı. Bunun üzerinde birçok BNPL sağlayıcısı da 2021’in kazananları arasında girdi. Ancak Klarna özel bir ilgiyi de hak ediyor. BNPL’nin başarısı daha büyük ve önemli bir trende de işaret ediyor. Ödemeler satışta çok daha önemli bir unsur haline geldi. Örneğin farklı ödeme koşullarıyla pazarlamacılar tüketicilerin satın alma ihtimalini artırabiliyor.

4. SoFi

Birçok fintek şirketi 2021 yılında yüksek bir büyüme oranı yakaladı. Ancak hiçbiri 2022 yılında Super Bowl’a ev sahipliği yapacak yeni bir futbol stadına isimlerini veremedi. SoFi’nin listede bulunma nedeni ise hızla büyümesinin yanı sıra, kar etmesi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2021’in üçüncü çeyreği SoFi’nin kar bildirdiği ard arda gelen beşinci çeyrek oldu.

2021’in mart ayında SoFi Golden Pacific’i satın alarak, şirketin bankalara olan bağımlılığını en aza indirgeyeceğini açıkladı. Şirketin en büyük başarısı ise Galileo isimli ödeme platformunu bünyesine katmış olması. Şimdilerde bir hizmet olarak bankacılık trendinin yükselişiyle güçleniyor ve 100 milyon hesap hedefine her geçen gün yaklaşıyor.

5. OpenSea

2020 yılında pandeminin başlangıcında, NFT (non fungible token) platformunu açalı iki yıl olan OpenSea, aylık 1,1 milyon dolarlık işlem hacmini getiren 4 bin kullanıcıya sahipti. Bu da aylık yaklaşık 28 bin dolar gelir getiriyordu. 2021 yılında NFT piyasasında görülen patlamayla birlikte şirket de yükselişe geçti. Temmuz ayında şirketin NFT işlemleri 350 milyon dolara ulaştı. Aynı zamanda aldığı 100 milyon dolarlık yatırımla değeri 1,5 milyar dolara yükseldi. NFT patlamasından bir ay sonra, şirketin işlem hacmi de artarak 3,4 milyar dolara çıktı. Şirket komisyonlardan 85 milyon dolar gelir elde etti. O dönemden bu yana işlem hacmi ayda yaklaşık 2 milyar dolara gerilese de platformun şimdi 1,8 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.

Kripto şehirler düzenleyicilerin odağında

 

2022’de fintek sektörünü dönüştürecek 7 trend

 

Hindistan kripto paraları finansal varlık olarak sınıflandırabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)