BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme Sistemleri2021’in e-ticaret ödeme trendleri----

2021’in e-ticaret ödeme trendleri

2021’in e-ticaret ödeme trendleri
25 Mayıs 2021 - 15:22 www.finansgundem.com

Korona virüs pandemisi yaşam biçimlerimizi önemli ölçüde değiştirdi. Ancak bu etki en fazla e-ticaretin gelişimi üzerinde görüldü. İşte 2021’in öne çıkan ödeme trendleri.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin beraberinde getirdiği değişimlerin en büyüğü e-ticaret alanında görüldü. Pandemi sürecinde, karantina uygulamalarıyla birlikte e-ticaret alanı hızla gelişti. Visa tarafından gerçekleştirilen araştırmada, temassız ödemelerin kilit bir ayrıştırıcı olduğu ortaya çıktı. Fiyat, seçim ve lokasyon gibi diğer tüm faktörler eşit olduğunda tüketicilerin %36’sının temassız ödeme imkanı tanıyan şirketleri tercih ettiği ortaya çıktı.

Tüketiciler ve şirketler finansal işlemleri yürütmenin yeni yöntemlerine oldukça hızla adapte oldu ve bu yeni alışkanlıkların korona virüs pandemisinin sona ermesinin ardından ortadan kalkma ihtimali düşük görülüyor.

1. Mobil ödemeler

LearnBonds verilerine göre küresel mobil ödeme pazar büyüklüğü 2023 yılında 6,7 trilyon dolarla rekor bir seviyeye ulaşacak. Bu pazarda ise Avrupa’nın payının 1 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Dahası, Finextra’nın haberine göre İsveç merkezli yatırım şirketi Finanso da mobil POS ödemelerinde önemli ölçüde bir büyüme görüleceğini düşünüyor. 

Geçtiğimiz üç yıl içinde, bu işlemlerin hacmi 2,5 kat artarak 2020 yılında 48 milyon dolara ulaştı. Uzmanlar bu rakamın 2023 yılında 111,4 milyon doları aşacağını öngörüyor.

2. Google Pay ve Apple Pay’de büyüme

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, 2018 yılında küresel olarak temassız ödemelerin sayısı %72 oranında artarak 70 milyar işleme yükseldi. Böylelike temassız ödemeler tüm dünyadaki toplam kredi kartı ödeme hacminin %15’ini oluşturdu. Bu oranın ise korona virüs pandemisinin etkisiyle önümüzdeki birkaç yılda dikkat çekici bir şekilde artması bekleniyor. Bugün temassız ödemelerin toplam hacmi 2 trilyon dolar seviyesinde.

Juniper Research bu rakamın 2024 yılında 6 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Bugünlerde temassız ödeme sektöründe liderlik Google Pay, Apple Pay ve Samsung Pay’in elinde. Elbette temassız ödemelerin giderek artan popülerliği kurumlar arasındaki rekabetin de artmasına neden oluyor. Apple Pay şimdi temassız ödemelerin %43’ünü yürütüyor ve şirket en büyük pazar payına sahip.

Google Pay’in pazar payı %31 olurken, Samsung Pay %20 pazar payına sahip. Kullanım kolaylığının dışında, temassız ödemelerin sağladığı diğer faydalar da bulunuyor. Bunlar ise hız ve güvenlik olarak değerlendiriliyor.

3. Tek tıkla ödeme ve ‘token’lar

Bu teknoloji bir kullanıcının ilk alışverişinde, alışverişi tamamlama aşamasında bilgilerini girme gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Aynı mağazadan gelecekteki tüm alışverişlerinde de ödeme bilgileri otomatik olarak dolduruluyor. Bir ödeme sistemi müşterinin kart bilgilerini bir ‘token’a kaydediyor ve bu token müşterinin kart kimliği haline geliyor. Daha önce aynı sitede alışveriş yapmış olan müşteriler, aynı kartı kullandıkları takdirde tek tıkla ödeme yapabiliyor.

Böylelikle kart tokenlaştırması, gizli olan banka kartı bilgilerini, müşterilerin sürekli kart bilgilerini girmesine gerek kalmadan, kartın yerine geçen benzersiz bir ‘jeton’ oluşturuyor. Bu tokenların kullanımı oldukça güvenli ve dolandırıcılar tarafından ulaşılamıyor.

En büyük avantajlarından biri de token kullanarak, hiçbir websitesine kart bilgilerinize doğrudan erişim hakkı vermeden otomatik olarak ödeme yapma imkanı tanıması. Assist tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, online mağazalar ve hizmetler müşterileri için tek tıkla ödeme imkanı tanıyarak gelirlerini %20 oranında artırabiliyor.

4. Korona virüs sürecinde online ödemelerde artış

Korona virüs pandemisi tüm dünyada online ödemelerin rekor bir seviyede artmasına neden oldu. Diğer yandan online ödeme gelirleri, birçok kişinin giderek yükselen krizin yarattığı endişe nedeniyle harcamalarını kesmesi sonucunda düşüş gösterdi. McKinsey’e göre 2020’de küresel ödeme gelirleri bir önceki yıla göre %7 düşüş göstererek 140 milyar dolara geriledi.

Aynı zamanda 2020’nin ilk altı ayında tüketiciler ABD’de perakende mağazalarında %30 daha fazla harcama yaptı. Online ticaret ise, Amazon’un verilerine göre 2020’nin ikinci yarısında neredeyse ikiye katlandı. Fiziki paradan korona virüsle temas etme korkusu ve bazı satıcıların nakit kabul etmemesi insanların alışverişlerinde elektronik ödeme metodlarına yönelmesine neden oldu.

2020 yılında elektronik ödemeler de dahil olmak üzere teknolojik değişim hızı önceki yıllara kıyasla 4 ila 5 kat arttı.

Küresel finansa makineler hakim oluyor

 

Almanya’da Google hakkında soruşturma açıldı

 

Goldman Sachs'ın dolar ve hisse beklentileri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)