BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme Sistemleri2021’in 7 önemli fintek gelişmesi----

2021’in 7 önemli fintek gelişmesi

2021’in 7 önemli fintek gelişmesi
31 Aralık 2021 - 15:36 www.finansgundem.com

2021 yılında fintek sektöründe start-up şirketlerinin değerleri sert yükselişler gösterirken, non-fungible token’lar (NFT) piyasalara damgasını vurdu. İşte 2021’in en önemli 7 fintek gelişmesi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte, karantina uygulamalarının da etkisiyle hayatın birçok alanı dijital mecralara taşındı. Bankacılık ve finansal hizmetler alanında pandemi öncesinde başlamış olan dijitalleşme, pandemiyle birlikte hızlandı. Fintek start-up şirketlerinin hizmetlerine talep de buna paralel olarak hızla yükseldi. İşte 2021’de fintek alanında yaşanan 7 büyük gelişme.

1. Fintek start-up'larının değerinde sert yükseliş

2021 yılında fintek değerlemeleri tahmini zor bir alan oldu. Bunun en çarpıcı göstergesi ise yalnızca altı ayda start-up şirketlerinin değerlerindeki devasa sıçramalar oldu.

Maaş start-up şirketi Deel nisan ayında 1,3 milyar dolar değere, ekim ayında ise 5,5 milyar dolara ulaştı. Kredi kartı şirketi Ramp 1,6 milyar dolar değerden 3,9 milyar dolara benzer bir sürede ulaştı. Online check-up start-up’ı Bolt temmuz ayında 4 milyar dolar değere ulaşırken, üç ay sonra değerinin 6 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Şimdi ise şirketin değeri 14 milyar dolar seviyesinde. CB Insights’a göre 2021 yılının ilk üç çeyreğinde fintek şirketlerine yapılan yatırımlar 91,5 milyar dolara ulaşarak, 2020 toplamının iki katı olarak gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte değeri 1 milyar doları aşan her üç start-up şirketinden bir tanesi fintek şirketi oldu.

2. Fintek şirketlerinin halka arz yarışı

2021 yılında borsalar yükselişini sürdürürken fintek şirketleri de halka arz için sıraya girdi. Dijital banka MoneyLion, ödeme şirketi Payoneer ve emlak sigortası şirketi Hippo özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arzlarını gerçekleştirdi. Robinhood, Affirm ve Marqeta gibi daha büyük isimler ise geleneksel halka arzlara yöneldi. Fintek şirketlerinde birleşme ve satın alımlar da tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı ve üçüncü çeyreğin sonunda 723 anlaşma gerçekleşti. Hisselerin cazibesi 2021 yılının son birkaç ayında azalırken, halka arzını gerçekleştiren neredeyse her fintek şirketi bu yıl ulaştığı zirvelerin altında seyrediyor.

3. Şimdi al sonra öde trendinin yükselişi

Kredi kartı borcunu büyütmek yerine, alışverişlerde taksitli ödeme imkanı sağlayan şimdi al sonra öde (BNPL) trendi yükselişe geçti. 

2019 yılında Y kuşağının %17’si BNPL hizmetini kullandı. Bu yıl bu oran %41’e yükseldi. BNPL şirketlerinin neredeyse tamamı bu dalgayla birlikte yükselişe geçti. Affirm ocak ayında dev bir halka arz gerçekleştirdi ve şirketin ABD’deki aktif müşterileri 8,7 milyona ulaştı. PayPal da 2020 yılının ağustos ayında BNPL hizmetlerini başlattı. 13 ay sonra 9,5 kişi şirketin hizmetlerini kullanıdı. Stockholm merkezli Klarna ise 2021 yılında 90 milyon küresel aktif kullanıcıya ulaştı. Şirketin değeri ise 46 milyar dolar oldu. Square ağustos ayında Avusturalya merkezli BNPL şirketi Afterpay’i 29 milyon dolara satın aldı.

4. NFT’ler geleceğin yatırımı haline geldi

Non-fungible token’lar (NFT) bir blockchain üzerinde müzik ve sanat gibi dijital varlıkların sahipliğini belirlemek için kullanılıyor. NFT’ler 2021’in en heyecan verici finansal ürünlerinden bir tanesi oldu. Mart ayında Beeple adıyla bilinen sanatçı, bir eserini NFT formatında 69 milyon dolara sattı. Snoop Dogg’dan Martha Stewart’a birçok ünlü isim de NFT’ler konusunda destekleyici açıklamalarda bulundu. Ağustos ayında NFT platformu OpenSea’de 3,4 milyar dolarlık işlem gerçekleşti. Bunun sonucunda platformun geliri ise 85 milyon dolar olurken giderler yalnızca 5 milyon dolar seviyesinde kaldı. Dört yaşındaki start-up şirketi yeni alacağı yatırımlarla birlikte 10 milyar dolar değere ulaşmayı hedefliyor. Bu durumda şirketin kurucuları milyarder statüsüne erişebilir.

5. Visa Plaid’i satın alamadı

2020’nin ilk döneminde korona virüsün ABD’yi vurmasından hemen önce Visa, 5,3 milyar dolarlık bir anlaşmayla Plaid’i satın alacağını açıkladı. Anlaşmanın açıklandığı dönemde fintek şirketlerinin halka arzları oldukça nadirdi ve bu anlaşma Plaid için büyük bir başarı olarak görüldü. Karantina uygulamaları getirildiğinde Plaid’in hizmetlerine yönelik talep arttı. Robinhood, Coinbase, dijital banka Chime ve Affirm rekor seviyelerde büyüme görüdü ve Plaid de bu şirketleri yükselten dalgayla birlikte yükseldi. 

Yılın sonuna doğru 5,3 milyar dolar, şirket için yetersiz bir miktar haline geldi. Kasım ayında ABD Adalet Bakanlığı anlaşmayı engellemek için Visa’ya dava açacağını söyledi. İki şirket bundan birkaç ay sonra anlaşmanın iptal edildiğini açıkladı. Visa o dönemde, “bir yıl daha düzenleyicilerin yarattığı belirsizliği yaşamak doğru bir karar değildi” dedi. Anlaşmanın iptalinden yalnızca üç ay sonra Plaid’in değeri 13,4 milyar dolara yükseldi.

6. Robinhood yatırımcıları yeni bir akım başlattı

Ocak ayında Robinhood müşterileri ve diğer online platformları kullanan bireysel yatırımcılar ortak bir amaç için bir araya geldi: GameStop’un hissesini yükselterek para kazanmak. Sosyal medya platformu Reddit’te yer alan Wall Street Bets isimli sayfa üzerinden organize olan yatırımcılar GameStop hisselerinde açığa satış yapan Melvin Capital gibi hedge fonlara savaş açtı. Plan işe yaradı ve Robinhood yatırımcıları GameStop’un hisse fiyatını 7 Ocak tarihindeki 18 dolardan, 27 Ocak’ta 348 dolara yükseltti. Bu durum Wall Street yatırımcıları için yaklaşık 20 milyar dolarlık zarar anlamına geldi. Robinhood yatırımcıları aynı zamanda sinema zinciri AMC ve Blackberry gibi bazı şirketler için de aynı stratejiyi uyguladı. Bunun ardından Robinhood GameStop, AMC ve BlackBerry hisselerinde geçici olarak işlemleri durdurdu. GameStop 2021 yılında %700 yükseliş gösterirken AMC hisselerinde %1,250 artış gerçekleşti.

7. Coinbase’in halka arzı

Yıllarca Jamie Dimon gibi zirvedeki finansal hizmetler sektörü yöneticileri kripto paraların kalıcı bir değerinin olup olmayacağını sorguladı. Coinbase’in nisan ayındaki halka arzı sektörün ana akım prestij kazanabilmesi için bir mihenk taşı oldu. Coinbase 2020 yılında 1,1 milyar dolarlık gelirlerinden, 320 milyon dolar kar elde etti. Bu karlılık ise yalnızca 10 yıllık ve hızla büyüyen bir start-up şirketi için şaşırtıcı. Şirket ilk işlem gününde 86 milyar dolar değere ulaşsa da, o dönemden bu yana şirketin değeri 70 milyar dolara geriledi.

Kripto paralar risk mi fırsat mı?

 

2022 yılı için 5 büyük tahmin

 

Elon Musk'a korona virüs espri tepkisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)