BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem2021’in 5 büyük dolandırıcılık yöntemi----

2021’in 5 büyük dolandırıcılık yöntemi

2021’in 5 büyük dolandırıcılık yöntemi
24 Ocak 2022 - 17:53 www.finansgundem.com

2021 yılında İngiltere’de karşı karşıya kalınan beş büyük dolandırıcılık yöntemi arasında, sahte posta idaresi mesajları da yer aldı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yılın en yaygın görülen dolandırıcılık yöntemlerinden bir tanesi de, kurumların adını kullanarak gerçekleştirilen dolandırıcılık vakaları oldu. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre bu yöntem 2022 yılında da dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlerden bir tanesi olacak. Geçtiğimiz yıl Which isimli tüketici koruma grubuna 11,881 şikayet geldi. Kurum isimlerini kullanarak yapılan dolandırıcılıklar şikayetlerin %69’unu oluşturdu. Dolandırıcılar bankaların, markaların, devletin sağlık sisteminin ve hükümet birimlerinin isimlerini kullandı. Telefon, mesaj ve e-mail dolandırıcıların en çok tercih ettiği iletişim kanalları arasında yer aldı.

1. “Amazon hesabınızla ilgili bir sorun var”

Amazon’un Prime isimli hizmetleriyle ilgili dolandırıcılık vakaları 2021 yılında zirveye ulaştı. Bu dolandırıcılık yöntemi mağdurları hesaplarıyla ilgili bir sorun olduğunu söyleyerek yeniden telefon açmaya yönlendiriyor. Bazen call center’lardan gerçek kişiler tarafından aranabildiği gibi, kayıtlı mesajlar da dinletilebiliyor. Hızlı harekete geçmediği takdirde mağdurların hesaplarının kapatılabileceği söyleniyor.

Bu da kullancıların ödeme detaylarını paylaşması anlamına geliyor. Dolandırıcılar kullanıcıların hesapları üzerinden sipariş etmedikleri pahalı bir ürün alındığını ve hesaplarının bu nedenle güncellenmesi gerektiğini söylüyor. Bu nedenle kullanıcıların Amazon hesaplarına mesajlar ve e-mailler üzerinden değil, şifrelerini girerek ayrı olarak erişmesi gerekiyor.

2. “Vatandaşlık numaranızla ilişkili bir suç kaydı bulunuyor”

Geçtiğimiz yıl kasım ayında Ofcom, İngiltere’de 45 milyon kişinin bir dolandırıcılık telefonuna maruz kaldığını bildirdi. Kurum telekom ağlarına İngiltere numaralarıyla gizlenmiş, uluslararası aramaları engellemeleri çağrısında bulundu. Ancak telekom grupları, bu hamlenin internet aramalarının yaygın olması nedeniyle çözüm sağlamayacağını düşünüyor. Geçtiğimiz yıl zirveye oturan dolandırıcılık yöntemlerinden bir tanesi de aramalarda vatandaşlık numaralarının suçla ilişkilendirildiğini söyleyen bir ses kaydı dinletmek oldu. Devlet kurumlarının isminin kullanıldığı bu yöntemde, mağdurlar, banka bilgilerini paylaşacakları yeni bir hatta aktarılıyor. Benzer aramalar vergi borçları konusunda da yapılıyor ve kişisel bilgilerin verilmesi isteniyor.

3. “Siparişiniz teslim edilemedi”

Geçtiğimiz yılın en yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden bir tanesi, siparişlerin teslim edilemedi ya da ödenmemiş teslimat ücretlerinin bulunduğu söylenerek yapılan aramalar oldu. Dolandırıcılıklarda ismi en çok kullanılan dağıtım şirketi ise İngiltere’nin posta hizmeti kurumu Royal Mail oldu. Mağdurlara atılan sahte mesajlarda, kişisel bilgiler alındıktan sonra, bu bilgiler kullanılarak olarak başka dolandırıcılık yöntemleri de uygulanıyor. Benzer bir şekilde bankalardan da sahte mesajlar gönderiliyor. Mağdurlara hesaplarından şüpheli bir para transferinin gerçekleştiği söyleniyor ve sorunu çözmeleri için mesajda bulunan linke tıklamaları isteniyor. Link ise kopyalanmış bir sahte banka websitesine yönlendiriyor. Mağdurlar ise Banka şifrelerini ve kişisel bilgilerini giriyor.

4. “Kovid-19 pasaportunuz için başvurun”

Geçtiğimiz yıl İngiltere’de ulusal sağlık sistemi NHS’in ismi kullanılarak birçok mesaj, e-mail ve arama gerçekleşti. Korona virüs pandemisi ilerlerken, birçok kişi bu dolandırıcılık yönteminin mağduru oldu. 2021’in başında korona virüs testleri ve aşı randevuları konusunda atılan sahte mesajlar yaygın görüldü.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre birçok dolandırıcı korona virüs testleri ve aşılar için ödeme talep etti, ya da banka hesabı bilgilerinin paylaşılmasını istedi. Aşı randevusu almak isteyen vatandaşlar, NHS’in websitesinin sahte bir kopyasına yönlendirildi ve ücretsiz uygulanan aşılar için ödeme yapmaları ve kişisel bilgilerini girmeleri istendi. Aşılama uygulamasının hız kazanmasının ardından, uluslararası sınırların da açılmasıyla, Kovid-19 pasaportları oluşturmak için linkler gönderilmeye başlandı.

5. Online reklam ve sosyal medya dolandırıcılıkları

Online dolandırıcılıklarda da kullanıcı verileri odak noktası oldu. Özellikle sahte perakendeciler, sosyal medya üzerinden reklam vererek müşteri çekmeye çalıştı. Action Fraud verilerine göre en çok şikayet gelen dolandırıcılık yöntemleri arasında e-ticaret ve açık artırma siteleri aracılığıyla yapılanlar yer aldı.

Bitcoin son 6 ayın en düşük seviyesinde

 

Omikron'da bu belirtiye dikkat!

 

2022 Teknoloji milyarderleri için kötü başladı: Kayıp 85 milyar dolar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)