BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin2020’nin en büyük milyarder skandalları----

2020’nin en büyük milyarder skandalları

2020’nin en büyük milyarder skandalları
28 Aralık 2020 - 17:41 www.finansgundem.com

Benzersiz bir yıl sona ererken, 2020’de ünlü milyarderlerin isimlerinin karıştığı skandallar da dikkat çekti. İşte vergi kaçakçılığından, dolandırıcılığa 2020’de milyarderlerin skandalları

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Trump’ın vergi bombası

Eylül ayında, New York Times imkansızı başararak ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi ödemelerine ulaştı. Yapılan incelemenin sonucunda, Trump’ın 2016 ve 2017 yıllarında yalnızca 750 dolar vergi ödediği ortaya çıktı. Ve bu tarihten neredeyse yirmi yıl önce de, şirketlerinde ortaya çıkan devasa zararları nedeniyle vergi ödememişti.

O dönemde, Trump Organization, Times’ın haberinde ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını söylemişti ve Trump’ın hükümete, kişisel olarak milyonlarca dolar vergi ödediği öne sürülmüştü. 2021’de, Trump’ın ABD Vergi İdaresi’nden aldığı neredeyse 73 milyon dolarlık geri ödemenin denetimi Trump’ın aleyhine sonuçlanırsa, eski başkan 100 milyon dolar borçlu çıkabilir. Diğer borçlarıyla birlikte ise bu miktar 900 milyon dolar seviyesine yükselecek.

Luckin Coffee’nin uydurma cirosu

Çin’de Starbucks’tan daha fazla büyüme elde etmeyi hedefleyen Luckin Coffee, 2019’un Mayıs ayında hisselerini Nasdaq endeksinde listeledi ve yatırımcıları büyüyen cirosuyla etkiledi. Çin merkezli kahve zinciri, “bir alana iki bedava” gibi kampanyalarla pazar payını genişletme girişiminde bulundu. Mart ayının ilk dönemlerinde hisse fiyatları hızla yükseldi ve Luckin Coffee’nin CEO’su Jenny Zhiya Qian, kısa süreliğine de olsa, Luckin’in kurucusu ve Başkanı Charles Zhengyao Lu gibi bir milyarder oldu.

Açığa satış yapan Muddy Waters Research, Luckin’de hile iddasını ortaya attığında hisse fiyatları düşüşe geçti. Nisan ayında şirket, yapılan iç denetim sonucunda şirketin Operasyon Direktörü Jian Liu ve ekibinin 310 milyar dolarlık sahte transfer gerçekleştirdiğini ortaya çıkardığını açıkladı. Nisan ayının sonunda, Luckin’in kurucusu Lu, 1 milyar dolar yoksullaştı. Hisse fiyatları düştükçe, milyarderin net varlığı 800 milyon dolara indi.

Qian’ın serveti ise Mart ayı ortalarında 1 milyar doların altına düştü. 

16 Aralık tarihinde Luckin Coffee, uydurma cirolara yönelik soruşturmanın sonucunda, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 180 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Şirket SEC’in yönlendirdiği suçlamaları kabul etmezken, iddiaları reddeden bir açıklama da yapmadı. Konuyla ilgili ise kimse ceza almadı.

Leon Black’in Jeffrey Epstein’la olan kişisel ilişkileri

Ekim ayında, New York Times’da yayınlanan bir rapor, özel sermaye ve yatırım şirketi Apollo Management’ın milyarder kurucusu Leon Black’in, gözden düşen finans uzmanı Jeffrey Epstein’a 50 milyon dolar ödediğini ortaya çıkardı. 2012 ve 2017 yılları arasını kapsayan ödemelerin kişisel finans tavsiyesi karşılığında yapıldığı açıklandı.

Bu tarih aralığı oldukça önemli. Black, Epstein’ın 2008 yılında Florida’da reşit olmayan kişileri fuhuşa zorlamaktan suçlandıktan sonra, Epstein’la çalışmaya devam etmişi. Bu olayın ardından, Epstein’ın avukatları, milyarderin rahat bir hapis süreci geçirmesini sağlamak için girişimlerde bulunmuştu.

Black yaptığı açıklamada, 2019 yılında tutuklanmasından bu yana Epstein’la olan ilişkisinden pişmanlık duyduğunu ve Epstein’ın Apollo’yla hiçbir iş ilişkisi bulunmadığını söyledi. Black, Epstein’ın reşit olmayan kızları fuhuşa zorladığından haberdar olmadığını iddia etti. Epstein 2019’un Ağustos ayında, mahkemeye çıkmayı beklerken, hücresinde intihar etti.

Jack Ma’nın Ant Group’unun halka arzı

Çin’in finansal düzenleyici kurumları, Kasım ayında fintek şirketi Ant Group’un Hong Kong ve Şangay borsalarında gerçekleşecek, 35 milyar dolarlık halka arzını durdurdu. Şirket, karardan günler sonra dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyordu. Şirketin kurucu ortağı ve Çin’in e-ticaret devi Alibaba’nın Başkanı Ma, Ant Group’un en büyük bireysel hissedarıydı. Şirket Alibaba’nın online ödemeleri düzenleyen ve tüketici kredileri sağlayan bir birimiydi.

Şangay borsasından yapılan açıklamada, halka arzın durmasının nedeni olarak düzenlemelerin “ciddi anlamda değişmesini” gösterdi. Duyurunun yapılmasından bir hafta önce, Şangay’da katıldığı bir konferansta Ma, Çin’in finansal denetleme kurumlarını inovasyonun önüne geçmekle suçlamıştı. Wall Street Journal ise, Çin Devlet Başkanı Xi Jingping’in, Ma’nın eleştirisi üzerine halka arzı iptal ettiğini iddia etti.

Aralık ayının sonlarında, Çin’in düzenleyicileri Alibaba’ya karşı bir anti tröst soruşturması başlatılacağını açıkladı. Pekin’in teknoloji şirketlerinin büyümesini ve güçlenmesini engelleme isteği dahilinde, Ant Group’un da finansal düzenlemeleri uygulaması tavsiye edildi.

Markus Braun, Wirecard ve kayıp 2 milyar dolar

Alman ödeme şirketi Wirecard’ın CEO’su 2021’nin Şubat ayında muhtemelen bir milyarder olacaktı. Ancak 18 Mart’ta Forbes 2020 Dünya Milyarderleri listesini yayınladığında, CEO bu listede yer almadı. Braun’un yakın zamanda milyarderler arasına adını yazdırması da mümkün görünmüyor. 

Haziran ayında, Wirecard’ın 2 milyar dolarlık fonun nerede olduğunu açıklayamamasına yönelik haberlerin ardından, Braun istifa etti. Skandal ise şirketin hisselerine darbe indirdi.

Haziran ayının sonlarına doğru Braun tutuklandı ve Wirecard’ın satışlarını ve bilançosunu, yatırımcıları etkilemek için sahte transferlerle şişirmekle suçlandı. Braun suçlamaları reddetti ve soruşturma tamamlanırken Münih’te bir hapishanede tutuluyor. Şirket daha sonra, kayıp olarak 2 milyar doların yüksek ihtimalle hiç var olmamış bir para olduğunu itiraf etti.

Şirketin hisseleri alt üst oldu ve neredeyse %90 oranında düşüş gösterdi. Eğer Braun hala şirketin %7 hissesinin sahibi olsaydı, Aralık ayı sonunda değeri yalnızca 4 milyon dolar olacaktı.

Brexit anlaşmasında şeytan ayrıntıda gizli

 

İngiltere'nin geleceğindeki dev borç tehdidi

 

Avrupa bankaları yatırımcı kaybetmekten korkuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)