BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem2018'de küresel büyüme nasıl olacak----

2018'de küresel büyüme nasıl olacak

2018'de küresel büyüme nasıl olacak
03 Ocak 2018 - 08:22 www.finansgundem.com

2017'de küresel büyüme son 7 yılın en büyüğüydü. Bu yıl da aynı büyüme trendi yakalanacak mı? Sorunun yanıtı Deniz Gökçe'nin Akşam'daki yazısında...

GLOBAL büyüme 2018 yılında oldukça iyi düzeyde olacak gibi. Büyük resesyonun başlangıcından bu yana 10 yıl geçti. Global büyüme, 2017 yılında, 2010 yılından bu yana en yüksek büyümesini yaşadı. Yapılan hesaplamalarda global 2017 büyümesi yüzde 2.9 olarak görülüyor.

Hesabı yapan Leo Abruzzese ise güvenilir bir kişi, kendisi The Economist dergisinin global ekonomi direktörü! Leo 2018 büyümesi için ise, birazcık daha yavaş olur, 2.7 civarında olacak diye tahmin ediyor. Bir genelleştirme yapılırsa, gelişmiş veya gelişen, bütün büyük ekonomilerin durumu iyi olacak. Amerika ve de Avrupa Birliği’nin ikisi de yüzde 2 civarında büyüyecek. Hindistan ise yüzde 8 civarında büyüyebilir. Büyük ekonomilerden sadece Çin yüksek borç dozu nedeniyle sorunlu olarak değerlendiriliyor. Çin, iç talebi arttırmak için epey çaba sarf ediyor, ve bu nedenle de bütün sorunlarına rağmen yüzde 6 civarında büyüyecek. Euro Bölgesi’nin durumu ise bir sürpriz oldu. Son 10 yılda iki resesyon geçiren Euro Bölgesi kurtuldu ama, iyice zorlandı. Tüketicilerin borçlanması devam ediyor. Bu arada işsizlik de azalıyor. İşsizlikte bu yıl, 2013 yılındaki yüzde12 düzeyinden yüzde 8.5 düzeyine iniliyor. Ama yaşlanan nüfus ve de düşük yatırım, biraz fren etkisi yapacak. Brexit ise büyük bir sorun yaratmayacak.

Amerika’da Donald Trump’ın vergi indirimi ve de trilyon dolarlık altyapı programları aslında hızla gerçekleşmiyor. ABD yüzde 3 civarında bir büyüme yaşayacak.

Gelişen ülkeler ise 2014 yılından bu yana en iyi günlerini yaşamaktalar. Ama Brezilya skandallarla uğraşıyor. Rusya ise Batının hırpalaması ile uğraşmakta. Ama her iki ülke de 2018 yılında sadece yüzde 2 büyüyecekler. Çin aslında biraz değişme çabası nedeni ile belirsiz bir büyüme durumunda gibi. Hükümet sanayi kapasitesini biraz frenledi, stokları da azaltıyor. Çin’in 5 yıllık planında ortalama yıllık yüzde 6.5 büyüme hedefi var. Ama faiz hadlerini biraz yükseltmesi lazım. Sorun çıktığı takdirde harcayabilecek parasının olması, Çin’in 2018 yılında bir sorun yaşamayacağı anlamına geliyor.

Peki, üzülmemizi gerektiren bir şey var mı? Global ekonomiler her sekiz veya on yılda bir resesyon yaşar. Global resesyon bugünlerde bitme durumunda. Son büyük resesyon da 2009 yılında gerçekleşmişti. Resesyonlar genelde merkez bankaları faizleri arttırınca gündeme gelir. FED, faizleri 2018 yılında üç kere arttıracak gibi. Dikkat etmeleri gerekli! 2018 yılı, yeniden sorun yaşamanın başlangıcı durumuna getirilmemeli!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)