BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa200 milyar TL’lik Varlık Fonu----

200 milyar TL’lik Varlık Fonu

200 milyar TL’lik Varlık Fonu
07 Kasım 2016 - 16:41 www.finansgundem.com

Özel Sektör Tahvili piyasasına yönelik çalışmalara imza atan strateji ve finans uzmanı Ali Serim’den, “Sermaye Piyasaları Kongresi” sonrası değerlendirmeler...

“Gündemi en yoğun ülke olan Türkiye’de zaman zaman çok önemli konular atlanabiliyor veya yeterince yayın yapılmıyor. Bunun bir örneği de çok önemli bir organizasyon olan, 4-5 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Sermaye Piyasaları Kongresi ve burada T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanı Sayın Mehmet Bostan ve Başkan Yardımcısı Sayın Bekir Emre Haykır tarafından 6741 Sayılı kanun ile kurulan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin yapısı ve çalışma esasları hakkındaki açıklamalar oldu” diyen Ali Serim’in konu ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

“Kuruluş kanununa göre Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu ve ticaret siciline resen tescil olundu. Şirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirecek.

Şirketin tepe yöneticisi olarak geçtiğimiz hafta sayın Mehmet Bostan atandı. Öncelikle kendisine hayırlı olsun demek gerekiyor. Piyasada prestijli, isim yapmış kişilerin başında gelen Sayın Bostan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu ve Bilgi Üniversitesi’nden de MBA derecesi var. Denizbank AŞ'de 1997'de kurumsal bankacılık yetkilisi olarak çalışan Bostan, daha sonra BNP Ak Dresdner Bank, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Dresdner Bank AG Türkiye ile Güneş Sigorta'da çeşitli kademelerde görev yaptı. Aralık 2010'dan itibaren Vakıf Emeklilik AŞ'de Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak görev yapan Bostan, 2013 itibarıyla SPK tarafından Turkcell Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. 2015 yılından bu yana Turkcell Global Ödeme Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüren Bostan, aynı zamanda Turkcell Finans AŞ, Emeklilik Gözetim Merkezi ve Türkiye Tenis Federasyonu yönetim kurulu üyeliğini yürütüyor.

Sayın Bostan’ı Sermaye Piyasaları Kongresi'nde dinlerken satır aralarında fonun kısa sürede 200 milyar TL büyüklüğe ulaşabileceğini düşündüm zira kamunun elinde duran atıl fonlar ve ciddi miktarda gayrimenkulün fon tarafından yönetileceğine işaret eden ifadeleri oldu. Her ne kadar böyle bir büyüklüğü kendisi doğrudan ifade etmese de benim üzerinde durulan kaynaklardan anladığım böylesi ciddi bir fon büyüklüğüne kısa sürede ulaşılabilir olduğu. Fonun yurtdışında kuracağı alt fonlar ve çıkaracağı tahvillerle bu büyüklüğün çok çok üzerine çıkabilecek bir potansiyeli olduğunu anlıyorum. İlaveten sayın Haykır’ın konuşmasında fonun proje tahvillerine de yatırım yapmak suretiyle altyapı projelerini fonlayabileceğini belirtmesi beni oldukça heyecanlandırdı zira altyapı projelerinin fonlamasında yaşanan kaynak sorunlarına orta vadede iyi bir çözüm olabileceğine şüphem yok. Ayrıca Özel Sektör Tahvili piyasasının derinleşmesinde fonun önemli katkıları olacağının da çıkarımlarına hasıl oldum. Malumunuz şirketlerin sadece banka kredileri ile finansmana ulaşmasının yarattığı fonlamaya ilişkin dar boğazın aşılmasında en önemli araç tahviller ve bonolardır. Şirketler tahvil ve bono ihraç etmek sureti ile daha uzun vadeli ve esnek bir finansman imkanına ulaşabilmektedirler. Fonun özel sektörün gelişmesine önemli katkılar vereceği de aşikar. Bir diğer çıkarımımda ülkemizde en yetersiz şekilde hizmet sunulan alanlardan birisi de İslami Yatırım Bankacılığı’nın gelişmesinde önemli katkıları fondan bekleyeceğiz. Özellikle kira sertifikası ihracının proje finansmanı amacıyla ilk kullanımını sağlayan, bu alandaki çalışmaları fondan sıkça duyacağımız hissine kapıldım.

İnanıyorum ki, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kısa zamanda başlayacağı faaliyetleriyle ülkemiz ekonomisinin büyüme hızına doğrudan pozitif katkı verecektir. Sayesinde sermaye piyasaları derinleşecektir. Bugüne kadar arz edilmeyen birçok ürün yatırımcının karşısına çıkacaktır. İstihdam artışına doğrudan katkı sağlayacak olmasının yanında yerli şirketlerin küresel şirkete dönüşmesindeki en büyük destekleyici olacaktır. Katılım finansmanı fon sayesinde hızla gelişecek ve Türkiye bu noktadaki geri kalmışlığını hızla aşacaktır. Stratejik öneme sahip birçok yatırım fon sayesinde dış finansmana muhtaç kalmadan hayata geçirilebilecektir. Hükümeti gösterdiği bu vizyondan ve harekete geçmesinden dolayı tebrik etmek isterim. Geç kalınmış olsa da çok önemli bir eksiklik giderilmiş oldu. Yakın zamanda ne kadar doğru bir adım atıldığını göreceğimize emin olabilirsiniz.”

ALİ SERİM

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)