BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa2 milyar dolarlık fonun gözü Türkiye’de----

2 milyar dolarlık fonun gözü Türkiye’de

2 milyar dolarlık fonun gözü Türkiye’de
17 Aralık 2016 - 17:56 www.finansgundem.com

Globalturk Capital’in ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” etkinliğinde, dünyanın en önemli özel fon yöneticileri, Başbakan Yardımcısı Şimşek ile bir araya geldi.

Türkiye’den ve dünyadan 40’ı aşkın özel sermaye fonunun üst düzey temsilcisi, Globalturk Capital’in ev sahipliğinde 15 Aralık tarihinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirilen, “Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” konulu etkinlikte ikinci kez bir araya geldi.
Etkinlikte, dünyanın 40’dan fazla önemli Özel Sermaye Fon Yöneticisi, en yetkili ağızdan Türkiye ekonomisine ilişkin bilgi edinme fırsatı buldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, hem Türkiye ekonomisinin güncel durumu, hem de Türkiye’nin uzun vadeli olumlu dinamikleri ve bu dinamiklerin uzun vadeli özel sermaye fonlarına olası etkileri masaya yatırıldı.

2 milyar dolarlık fon beklemede

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney, Türkiye’nin, Özel Sermaye Fonları piyasası ile 22 yıl öncesinde küçük bir yabancı fon ile tanıştığını hatırlatarak, son 10 yılda 250’nin üzerinde fonun, 18 milyar dolarlık yatırıma dönüştüğünü söyledi. Bunun aynı dönemde giren doğrudan yatırımın yüzde 10’undan fazlası olduğunu belirten Öney, Türkiye’de önümüzdeki 2-3 yıl içinde yatırımdan çıkma aşamasına gelmiş 100’ün üzerinde şirket bulunduğunu, bu fonlardan başarılı çıkışlarının olması durumunda, Türkiye’nin çok daha fazla Özel Sermaye Fonu çekeceğini ifade etti.

800 milyon dolardan fazla yeni fon girişi

Son 4-5 ayda Türkiye için 800 milyon dolardan fazla yeni fon girişi sağlandığına da işaret eden Öney, bu konuda şu bilgileri veriyor:

“Halihazırda ilk kapanışlarını da yapmak üzere olan fonları da düşünürsek Türkiye için, 1 milyar dolar tutarında yatırıma yönelecek yeni yabancı fon bulunuyor. Henüz yatırıma yönelmemiş fonlarda da 1 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde yatırım yapmak için cazip yatırım fırsatları arayan 2 milyar dolarlık fonun olduğu görülüyor. Türkiye’ye yabancı doğrudan sermaye yatırımları şirket evlilikleri ve satın alma yoluyla geliyor. Son 9 yılda gerçekleşen yabancı doğrudan yatırım işlemlerinin % 26’sı Özel Sermaye Fonları tarafından gerçekleştirildi. Ancak stratejik yatırımcıların da arkasında Özel Sermaye Fonları olduğu düşünüldüğünde bu sayı çok artıyor. Globalturk Capital’in yaptığı araştırmaya göre, son 9 yılda doğrudan ve dolaylı işlemleri toplamının % 62’si Özel Sermaye Fonları tarafından gerçekleştirilmiştir”

En kötüyü geride bıraktık

Etkinlikte, bir konuşma yapan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise reformların ekonomik büyüme için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.

Yabancı fonları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet eden Şimşek, “ Şimdi yatırımın tam zamanı. En kötüyü geride bıraktık. Potansiyelimiz büyük. Bunu başaracağız” dedi.

Özel Sermaye Fonları gibi uzun dönemli bakış açısına sahip yatırımcıları yöneten kişilerin Türkiye’yi uzun vadeli değerlendirmeleri gerektiğini belirten Şimşek,  “Türkiye’de halihazırda bekleyen yapısal reformların hayata geçirilmesi ile istikrar sağlanacaktır. Kamu maliyesinde güçlü duruş aslında Türkiye’nin direncini Türkiye’nin iç ve dış şoklara karşı artıran bir faktördür. Özel Sermaye Fonları gibi uzun dönemli bakış açısına sahip yatırımcılar, Türkiye’yi bu şekilde ele almalı” diye konuştu.

Birbirinden özel sunumlar gerçekleştirildi

Birbirinden özel, bilgilendirici panel ve sunumların da yer aldığı etkinlikte, EMPEA Başkanı Robert van Zwieten, Türkiye’deki Özel Sermayenin Görünümü, Yatırımcı Düşünceleri ve Arayışları ile Meksika Dosyası” konu başlıkları ile bir sunum gerçekleştirdi. Zwieten, sunumunda dünya nüfusunun üçte ikisi gelişmekte olan ülkelerde yaşarken, dünya yurtiçi gayri safi milli hasılasının üçte ikisinin yine gelişmekte olan pazarlarda yaratıldığını, dolayısı ile bu ülkelere yatırım yapmanın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Globalturk Capital Yönetici Ortağı Barış Öney’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ise; The Rohatyn Grup Genel Müdürü ve CEE Başkanı Colin Clark, Mediterra Kurucu ve Yönetici Ortağı Murat Erkurt,  Is Private Equity CEO’su Murat Özgen,  ADM Capital Ortağı ve Yatırım Baş Yetkilisi Anthony Stalker, The Abraaj Group Yönetici Direktörü Omar Syed, ve Turkven CEO’SU Seymur Tarı “ Özel Sermaye Fonu Yatırımcılarının Türkiye’de Yatırım Yapmaya Bakışı” konusunu tartıştılar. ABD Başkanlık seçimleri sonrası yatırımcıların en çok çekindiği nokta olarak, ilk defa ABD’nin yol haritası ile ilgili belirsizliklerin ortaya çıktığı görüşünde birleşen panelistler,  yatırım fırsatlarının her zaman olduğu gibi var olmaya devam edeceği görüşünü savundular.  

GLOBALTURK CAPITAL HAKKINDA
2011 yılı Ocak ayında kurulan Globalturk Capital, Türk şirketlerinin girişim partneri olarak çalışıyor. Firma, özel sermaye fonlarından veya stratejik yatırımcılardan sermaye yaratarak, yatırım sonrasında da şirkette kalarak şirketlere destek oluyor. Aynı zamanda özel sermaye fonları ve yabancı stratejik yatırımcılarla Türkiye ve yurtdışında birlikte yatırım yapma ve onlara şirket satın alma ya da sıfırdan iş geliştirme konularında da faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar bu kapsamda 40 civarında şirkete hizmet verdiklerini söyleyen Globalturk Capital'in kurucu ve yönetici ortağı Barış Öney, halen devam eden 15 ayrı projeleri bulunduğunu belirtiyor. 2017 yılı Mart ayına kadar servis, bilişim veya üretim sektörlerinde 2-3 tane ortaklık ya da satış görüşmelerinin sonuçlanabileceğini ifade eden Öney, yurtdışında da Polonya, Gürcistan, Çin ve Peru'da iki ayrı şirketin satışı üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.    

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)