BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa1994 krizi yeniden mi yaşanacak?----

1994 krizi yeniden mi yaşanacak?

1994 krizi yeniden mi yaşanacak?
24 Ağustos 2015 - 08:42 www.finansgundem.com

Çin'in tetiklediği gelişen piyasa kargaşası 1994'teki Asya finansal krizi ile benzerlikler gösteriyor

Asya'nın en büyük ekonomisi yavaşlıyor, Fed faiz artırım çevrimini başlatmak üzere ve Çin kısa bir süre önce para birimini devalüe etti.

1994 yılındaki olaylar zinciri, rekabetçi devalüasyonlar serisini tetikledi ve bunun sonucu Asya finansal krizi gerçekleşti. Bunun sonucu banka ve şirketler batarken, bölgenin büyük bölümünde resesyonlar görüldü.

Bloomberg HT'nin haberine göre, mevcut piyasa kargaşası diğer bir bölgesel krizi gölgeliyor mu? 1994 rizi ile açık bir şekilde paralellikler var., ancak önemli farklılıklar da var. Bu kez, Asya ekonomileri daha güçlü cari işlemler dengesine, mali pozisyonlara ve türbülansa karşı daha sağlam bir tampon sağlayacak döviz rezervlerine sahip.

Ancak riskler, Çin'in 11 Ağustos'ta yuan politikasındaki sürpriz U dönüşünün , Vietnam'dan Kazakistan'a, küresel anlamda dalgalar yollaması ve Brezilya'dan Türkiye'ye, kırılgan gelişen piyasaları tehdit etmesi ile birlikte artıyor. Küsel satış dalgası Pazartesi günü, ABD endeks vadeli kontratlarının düşüşün daha da süreceğini işaret etmesi ile birlikte derinleşti.

Çin'in yuan devalüasyonu, dünyanın ikinci en büyük ve Asya'nın en büyük (1994 yılında Japonya birinciydi) ekonomisi Çin'deki keskin yavaşlama ve Brezilya'dan Avustralya, Malezya ve Güney Afrika'ya, çeşitli ülkeleri olumsuz etkileyen emtia grubundaki sert düşüşten de önemliydi. Çinli şirketler, ABD'de Fed'in küresel finansal krizden bu yana ilk kez faiz artırımına gitmeye hazırlanması ile birlikte, Asya ve gelişen ülkelerdeki rakiplerinin ihracatlarını ellerinde alma tehdidi getiriyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)