BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem17 soruda EYT rehberi----

17 soruda EYT rehberi

17 soruda EYT rehberi
04 Şubat 2023 - 21:44 www.finansgundem.com

EYT yasası için kanun teklifi önümüzdeki hafta içinde Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. EYT'den emekli olacaklar ne yapacak? Nasıl başvuracak? İşte EYT 'de kafalarda oluşan sorular ve cevapları

Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak EYT yasası için kanun teklifi önümüzdeki hafta içinde Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası sonrası EYT yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bundan sonra emeklilik işlemleri için başvurular başlıyacak. EYT'den emekli olacaklar ne yapacak? Nasıl başvuracak? Faruk Erdem'in Sabah'taki haberine göre soruların cevapları şöyle...

YASA ÇIKINCA KİMLER HEMEN BAŞVURU YAPACAK?

8 Eylül 1999 öncesinde bir sosyal güvenlik kurumunda sigortalı olmuş çalışmaya başlamış ve primi yatırılmış tüm vatandaşlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına giriyor. Burada EYT'li olmak için tek şart 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup prim yatırmış olmak. Yasa çıktıktan sonra ilk etapta başvuru yapacaklar ise primini ve yılını tamamlamış olanlar. Yaş dışındaki şartları tamamlayanlar başvurup yaş şartı olmadan emekli olacaklar.

EYT'Lİ OLUP OLMADIĞIMI NASIL ANLAYABİLİRİM?

e-Devlet sistemi üzerinden çalışma hayatım bölümüne girerek sigorta bilgilerinize bakabilirsiniz. Eğer 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişiniz yapılmış ve prim yatırılmışsa siz EYT'lisiniz. Artık şartları tamamlayıp emekli olmayı beklemelisiniz.

YAŞ DIŞINDAKİ ŞARTLAR NELER?

Düzenlemede Genel Kurul görüşmeleri sırasında bir değişiklik olmaz ise SSK'lılar için yıl şartı kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl olarak belirlendi. Prim gün şartı ise işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında değişiyor. Bununla ilgili tablodan herkes kendi prim gününü görebilir. Yine Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için de 7200 gün ve 9 bin gün şartlarını tamamlamış olanlar da bu grupta yer alıyor.

BU ŞARTLARI TAMAMLAYAMAYANLAR NE YAPACAK?

EYT düzenlemesi bir süre sınırı getirmiyor. Dolayısıyla 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan herkes yasa kapsamında ve bir kazanılmış hak olarak yaşsız emekli olacak. Primi eksik olanlar ya da yılı tamam olmayanlar bu süreleri bekleyecek ve primini dolduracak. Şartlar tamam olunca da yaşa bakılmadan emeklilik hakkına kavuşacak.

PRİMİ TAMAMLAMAK İÇİN MUTLAKA ÇALIŞMAK ŞART MI?

Primleri eksik olanların bunları toplu ödeme imkanları bulunuyor. Ancak geçmişte çalışılmayan günleri, toplu satın alma maalesef yok. Yasada belirlenen borçlanma yöntemleri ile bu primler tamamlanabiliyor. Erkekler askerlik sürelerini borçlanırken, kadınlar sigortadan sonraki doğumlarını borçlanarak üç çocuğa kadar 2160 gün prim kazanabiliyor. Yine gurbetçiler borçlanma ile prim satın alabilirken, avukatlar ve doktorlar için de borçlanma imkanları bulunuyor. Yine çalışma imkanları olmayanlar primlerini isteğe bağlı sigorta ile aydan aya ödeyerek de tamamlayabiliyor.

FARKLI KURUMLARDA ÇALIŞMALARI OLANLARIN ŞARTLARI NASIL BELİRLENECEK?

Farklı kurumlarda çalışanlar için uygulanan bir kural var. Son 7 yıllık sigortalılık süresine bakılıyor. Burada son 7 yıla değil son 7 yıllık sigortalı olarak çalışılan süreye bakılıyor. Burada 3,5 yıl yani 1261 gün hangi kurumdaysa o kurumun şartları uygulanıyor. Yeni yasada bunu değiştiren bir düzenleme olmaz ise aynen uygulanacak. Fakat yeni yasada değişiklik öngörülürse ona uyulur.

YASA ÇIKTIĞI GÜN BAŞVURU OLUR MU?

Başvuru için yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Ayrıca bunun için uygulama yönetmelikleri de çıkartılacaktır. Bunlara uygun şekilde bağlı bulunulan SGK müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. Başvurularını Şubat ayı sonuna kadar yapanlar için maaş Mart ayında başlar. Mart ayında başvuranlar için ise maaş Nisan ayında başlar. Buna dikkat etmek gerekiyor.

e-DEVLETTEN BAŞVURU OLACAK MI?

Bu konuda henüz netlik yok. Ancak yoğunluk olmaması için bir altyapı çalışması yapıldı. Bu yüzden online başvuru imkanı da tanınacaktır. Yasa sonrası çıkartılacak yönetmeliklerle bu konuda netlik kazanacaktır.

EYT BAŞVURUSUNDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Emeklilik için başvuru sırasında kişisel bilgilerin yer aldığı bir form dolduruluyor. Burada eksiksiz olarak bilgi vermek önemli. Burada evli olanlar eş ve çocuklarının bilgilerini mutlaka doldurmalılar. Yine ilk maaşınızı almak istediğiniz banka ve şubesini de belirtmelisiniz.

ÇALIŞAN EYT'LİLER NE YAPACAK?

Çalışan EYT'lilerin başvuru için iki işlem yapmaları gerekiyor. Öncelikle e-Devlet'ten hak sahibi olduğuna dair bir yazı alarak işyerine getirilecek. Bu anlamda bir istifa yazılacak ve çıkış işlemi yapılacak. Burada çıkış işleminin kod 8 ile yapılması önemli. Emeklilik sebebiyle yapılacak bu çıkış işlemi EYT'liye tazminat hakkı da getirecektir. Çıkış işlemi sonrasında emeklilik başvurusu yapılacak.

İŞTEN ÇIKINCA KIDEM TAZMİNATI HEMEN ÖDENECEK Mİ?

Çıkış işlemiyle birlikte kıdem tazminatı da hesaplanacak. Son işyerinde 1 yıl çalışılmışsa emeklilik için ayrılanlar tazminatı hak ediyor. Hükümet kıdem tazminatları için işverenlere kıdem tazminatı kredisi verecek. Ödemeler ise işçinin hesabına yapılacak.

TEKRAR İŞE GERİ DÖNÜŞ MÜMKÜN MÜ?

Emekli olduktan sonra çalışmanın önünde yasal bir engel yok. Tek istisna kamuda çalışanlar için emekli maaşı geçici olarak durduruluyor. O yüzden EYT'liler emeklilik işlemleri sonrasında kendi işyerlerinde ya da başka işyerlerinde çalışabilecek. Tekrar çalışanlar 10 gün içinde işe girdiklerinde Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemelerinde işveren için 5 puanlık indirim yapılacak.

EMEKLİ OLUP OLMADIĞIMI NASIL ANLAYABİLİRİM?

Emeklilik müracaatı yaptığınızda size bir tahsis numarası verilecek. Bu numara emekli olduğunuzu zaten gösterecek. Bu numara ile maaş takibi yapacaksınız. Maaşınızın takibini e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Burada hem maaşınızı hem de ek ödemenizi rahatça görebilirsiniz.

MAAŞIMIZ NEREYE YATIRILACAK?

İlk maaşınız başvuru sırasında sizin seçtiğiniz banka ve şubesini yatırılacak. Daha sonra istediğiniz zaman bankanızı ve şubenizi e-Devlet'ten değiştirebilirsiniz. Özellikle promosyon kampanyalarını takip ederek avantajlı olan bankayı seçmeniz önemli.

EYT'LİNİN EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR? ARTIRMAK İÇİN NE YAPMAK LAZIM?

EYT kapsamında emekli olacakların maaşı üç dönem olarak hesaplanıyor. 2000 öncesi ayrı Aylık Bağlama Oranı (ABO) ve güncelleme rakamı ile hesaplanırken, 2000 ile 2008'in 10. ayına kadar bölüm ayrı ABO ve büyüme hızı ile hesaplanıyor. 2008'in 10. ayından sonraki dönem ise farklı ABO, büyüme hızının yüzde 3/0'u ve enflasyon rakamıyla hesaplanıyor.

Bu üç hesap birleştirilip emekli maaşı ortaya çıkartılıyor. Emekli maaşı güne göre değil kazanca göre belirleniyor. Dolayısıyla emekli maaşının artması sizin çalışırken aldığınız brüt ücrete daha doğrusu SGK'ya bildirilen kazancınıza bağlı. Bu ne kadar yüksek olursa o kadar yüksek emekli maaşı alırsınız.

EYT'LİLER İKRAMİYE VE PROMOSYON ALACAK MI?

Emeklilik maaşları Marttan itibaren ödenecek. Bu durumda Nisan ayının ikinci haftası ödenecek olan Ramazan Bayramı ikramiyesinden EYT'liler de yararlanacak. Ayrıca ilk maaşlarını aldıktan sonra istedikleri Banka ile promosyon sözleşmesi de yapacaklar. Temmuz ayında ise yılın ikinci zammı ile birlikte emekli maaşlarında yeni bir artış da olacak

EYT ŞARTLARI DEĞİŞİR Mİ?

Şu anda EYT düzenlemesinde 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş şartı ortadan kaldırıldı. Herhangi bir yeni şart getirilmedi. Prim şartının SSK'da 5000 güne düşürülmesi Bağ-Kur'da esnetilmesi ve kısmi emeklilikte yaşın 50-55 olarak uygulanması gibi talepler var. Bu taleplerin yerine gelmesi için Genel Kurul'da önerge verilmesi ve yasada değişiklik yapılması gerekiyor

EYT borçlanmalarından Hazine'ye 44 milyar lira

EYT’linin maaşı belli oldu

EYT düzenlemesi Komisyon’dan geçti

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet yıldız 05 Şubat 2023 20:28

    Bakan yakan söylermi nerde Bağkur pirim eşitliği söz verdi yapılmadı esmafın suçu ne oy yokkkk size söz verdiniz be ayıp yazıklar olsun

  • Vatandas05 Şubat 2023 12:12

    Allahim herkese hayırlı sağlıklı bir şekilde emekliliklerini yemeği nasip etsin emeği geçen herkestende Allah razı olsun .Rabbim devletimizi milletimizi herturlu kotuluklerden korusun esirgesin.AMiN

  • Ga05 Şubat 2023 11:51

    Bağ-Kur prim 5400 prim ile kısmi emeklilik verilmesi şart.