BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis16 milyarlık banka yolsuzluğunda rota İstanbul'a çevrildi----

16 milyarlık banka yolsuzluğunda rota İstanbul'a çevrildi

16 milyarlık banka yolsuzluğunda rota İstanbul'a çevrildi
23 Mart 2022 - 18:40 www.finansgundem.com

Mobil bankacılık uygulamasının yazılımsal hatasından faydalanıp, 70'e yakın işlemle 16 milyar TL'yi hesaplarına geçirdiği ortaya çıkan kardeşlerin dosyası hakkında gizlilik kararı çıkarıldı

Samsun'da polisin şüphe üzerine yaptığı aramada araçlarında ruhsatsız silah çıkan Recep (26) ve Emre G. (27) kardeşlerin, mobil bankacılık uygulamasının yazılımsal hatasından faydalanıp, 70'e yakın işlemle 16 milyar TL'yi hesaplarına geçirdiği ortaya çıkmıştı. Başlatılan soruşturma genişletilerek banka merkezinin olduğu İstanbul'da sürüyor. Olayla ilgili yürütülen soruşturma dosyasına da gizlilik kararı çıkarıldı.

Samsun’da 2 Mart’ta akşam saatlerinde İlkadım ilçesi Adalet Mahallesinde rutin denetim yapan polis ekipleri, şüphe üzerine Recep ve Emre G. kardeşlerin, aracında arama yaptı. Aramada araçta ruhsatsız tabanca bulundu. İki kişi, ‘Çok paramız var, can güvenliğimiz yok. O sebeple silah taşıyoruz’ diyerek telefondan hesaplarındaki para miktarını polise gösterdi.

Şüpheleri artan Gazi Polis Merkezi ekipleri, durumu Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bildirdi. Yapılan incelemelerde kardeşlerin, mobil bankacılık uygulamasının yazılımsal hatasından faydalanıp, 70’e yakın işlemle 16 milyar TL’yi hesaplarına geçirdiği ortaya çıktı. İfadelerinin ardından adliyeye sevk edilen kardeşler, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SORUŞTURMA İSTANBUL’A KAYDIRILDI

Bankanın avukatları savcılığa başvurarak bankanın merkezi İstanbul’da olduğu için İstanbul’da suç duyurusu yapıldığını, bu sebeple soruşturmanın İstanbul’da devam etmesini talep etti. Bunun üzerine dosyayı inceleyen savcılık yetkisizlik kararıyla soruşturmayı İstanbul’a devretti. Samsun’da başlayan soruşturma İstanbul’da devam ederken, banka yetkilileri ise güvenlik açığını bulmaya çalışıyor.

TESADÜFEN BULMUŞLAR

Olayda abi kardeşin, ortak kullandıkları bahse konu hesaptan para çekmek isterken tesadüf eseri bankanın bir açığını buldukları ve bu yöntemle para transferi yaptıkları öğrenildi. Parayla önce cep telefonları, sonra da lüks otomobil alan kardeşlerin Samsun’da bazı yakın akrabaların da borçlarını ödediği belirtildi.

“EĞER BU SUÇSA NEDEN İKİ GÜN BOYUNCA BLOKE KOYMADILAR”

Recep G. soruşturmadaki ifadesinde olayı şöyle anlattı:

* 25 Şubat tarihinde yatırım hesabı açtım. Hesabı kardeşim kullanmaya başladı. 26 Şubat’ta 5 bin liraya hisse senedi aldı. Kağıdı 1 milyar TL rakam yazarak sattı. Para hesaba yatınca, mevduat hesabına aktardı. Sahte mi diye düşünerek başka Banka hesabına 100 bin lira gönderdi. Kredi kartı borcunu kapattı. ATM’den de 10 bin lira çekti.

* Akşam eve gelince bana anlattı. Bir AVM’ye giderek 2 tane telefon aldık. Aynı kağıdı tekrar tekrar sattık. Toplamda 16 milyar 200 milyon lira hesabımıza geçti.  60-70 kez bu işlemi tekrarladım. Her defasında talebim gerçekleşti. Bu paralarla hemen cep telefonu aldım. Ardından bir galeriden BMW almak için 300 bin lira havale yaptım. ATMden 40 bin lira nakit çektim.

* Önce yaptığım çekimlerle birlikte hesabımda toplam 16 milyar para oldu. Durumu aile büyüklerimize anlattık. Bütün akrabalara haber gönderdik. Bazılarının hesaplarına havale yaptık. Sonra banka arayıp onlardan parayı geri istemiş.

* Eğer bu işlem suç ise niye iki gün boyunca bloke koymadılar da para çekmemize onay verdiler. Hesabımdaki paradan akrabalarıma iyilik olsun diye onlara gönderdim. Art niyetli olsaydım paraları alır yurt dışına kaçardım.

“16 MİLYAR 200 MİLYON HESABIMIZA GEÇTİ”

Emre G.’nin ise ifadesinde, “Akrabalarımızdan, komşularımızdan kimin borcu varsa bize gelsin dedik. Borcu olan veya ekonomik durumu iyi olmayan akrabaların hesaplarına para havale ettik. Kardeşimle havale yaparken hesap bloke oluyordu. Bankayı aradığımızda ‘Güvenlik sebebiyle olmuştur’ diyorlardı. Blokenin kaldırılmasını istedik, onlar da kaldırdılar. İki gün sonra kardeşim Recep’i aradılar. ‘Hesabına yüklü para girişleri var, bunun kaynağı nedir, haberiniz var mı?’ diye sordular. Kardeşim de ‘Haberim var’ dedi. Banka görevlisi ‘Nereden geldi?’ diye sordu. Kardeşim de yatırım hesabından mevduat hesabına aktardığını söyledi. Bankacı ‘Bu kadar yatırımınız var mıydı?’ diye sordu. Kardeşim de ‘Olmasaydı çekemezdim’ dedi. Sonra hesap tekrar bloke oldu. Kimseyi dolandırmadık. Nasıl oldu bilmiyorum. Parayı devlete bağışlayacaktık” dediği öğrenildi.

Bankalarda 100 milyar dolarlık Rusya riski

 

Bankaların büyük ‘bulut göçü’ başladı

 

Bulgaristan Merkez Bankası Başkanı’nı seçiyor

 

YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AÇIĞA SATIŞ24 Mart 2022 16:03

    Yanlış anlamadıysam yetkisiz bir açığa satış işlemi oluşmuş olmalı.

  • Bir dost24 Mart 2022 12:53

    Olayin her safhasi mantiksiz anlamsiz . bir kurus nereden geldi mereye gitti bankacilikta nonemlidir , hata bulunana kadar mesai bitmez.

  • Borsa Master 24 Mart 2022 12:44

    Metin Bey, siz doğrusunu yapmışsınız. Sizin gibi insanlara ihtiyacımız var. Tebrik ederim.

  • Metin24 Mart 2022 11:16

    Benzer olay İDO bun mobil uygulamasında başıma geldi. Uygulamadaki biriken puanlarımdan bilet aldığımda bakiye olmadığı halde bilet ödemesini yapıyordu. Mail ve telefon ile bildirdim. Ama her denemede bilet alınca . En son İDO Pendik işletmesinde sorumlu olan birine yanına giderek bildirdim. Önce telefon ile biri ile görüştü sonra kendisinin yanında aynı işlemi yaptık. Yetersiz puan olduğu halde işlem gerçekleşince tekrar birileri ile görüştü. Ben sonra hesabımdan öyle 3-4 geçişin olduğu işlemleri tarih ve seferleri ile ilettim. Ne geri dönen oldu , ne bir arayıp teşekkür eden oldu .

  • HASAN TOSUN24 Mart 2022 11:11

    kimseyi dolandırmamış,bankayı dolandırdığının farkında değilmisin,kendi paranın üstünde para gelmişse bankayı haberdar etmen lazım dürüstlük ve haram para hakkın olmayan paradır,bankanın  siber yazılım açığını kullanmak değil bankaya bildirmekle mükellefsin.yolda bulduğun parayla bankadan bulduğun parada aynı haramdır,sahibine iade etmelisin.müslüman öyle olmalı,dürüst olmalı ,iade etmeli,bankaya söylemeli,banka isterse seni ödüllendirir,ödül haram değildir.alabilirsin

  • KERİM24 Mart 2022 09:46

    HANGİ BORSAYMIŞ BU BİSTTE GÜNLÜK ARTIŞ LİMİTİ %10..NERDE 5000 TL YE ALDIĞINI 1MİLYARA  SATACAN.NE ANLATIYOR BUNLAR BELLİ MİKTARLARIN ÜZERİNDE PARA ÇEKMEYE İZİNVERMİYORLAR...

  • Düşünmek 24 Mart 2022 09:00

    Ya bunu hackerlar bulsaydi ve milyarlarca parayi yurt dışına goturseydi ne olacakti bankanin kendi açığını bu iki kişi çıkarmış ve cok az bir kismini harcamış. Yaptıkları belki yanlış bir şey ama banka daha buyuk bir dolandırıcılik olayini yaşayabilirdi. Bu iki kişi açığı ortaya çıkarmış ve banka şimdi açığını hemen kapatacaktır. Banka bu iki kişiye açıklarını gösterdiği için belki de teşekkür borçlu dur.

  • sahin kuş 24 Mart 2022 09:00

    sonuçta bu para senin değildi, ve harcadın, bu da bir hırsızlık,

  • arif24 Mart 2022 08:58

    aferin size ama eksik yapmışsınız bankalar zaten bu paraları faizden tefecilikten millet söğüçlemekten alıyor vatandaşa alnını akı gibi helal 

  • BORSACI24 Mart 2022 08:09

    ülkemizde en popüler meslek haline gelen vurgunculuk,dolandırıcılık soyguncukluk ,stokçulukdur hükümet hükmedemiyorsa hukukun sadece adı var yani ülkemizdeki başı boşlugu fırsata çevirenler çogalacakdır.

  • Kafkas24 Mart 2022 00:03

    16 milyar para oluyor hesabında ilk is avm telefon galeriden bmw aliyorsun ulan dolandiricimiz bile çapsız

  • Kafkas24 Mart 2022 09:45

    Mantıken kardeşim yurt dışında tatil yeme işini anca ya devletten ya halktan çalarsan yapabilirsin yabanci ortaklı bir bankadan oldumu yedirmezler ne yazık ki acı bir gerçek bu para bizlerin olunca herkes memleketin için de bile çalıp yiyebiloyor gözlerimizin önünde

  • Mantıken24 Mart 2022 09:01

    Gercek bir Dolandırıcı olsaydi şimdiye yurtdışında serbest bir ulkede tatilini yapiyor olurdu bence.

  • Mucise Reis ;)23 Mart 2022 23:27

    Her zaman açıklar olacak. Taki biri bulana kadar. kod bu, Tesla otomobil kendi gidecek akıllı, ya biri kontrol sistemine ızar ve seni bile bile kaza yaptırır ve bunu fark etmezlerse ? Çok güvenmeyin yazılım işlerine... Aynı biçimde belki banka kod yazıcısı aynı yöntem ile para çekiyor du ? bilen var mı ?_ belki personel yazarken açık kapı bıraktı kendi aylık az az çekiyor du ? :D gizlilik kararı olması, başkalarınında bu yöntemi kullandıgının göstergesi bence. örnek: çin anakart üreten firma ABD de finans ve teknolojı birimlere ana kart üretti. anakartlara port açık bıraktı ve kendi bildikleri bu kapılardan bilgisayarların içine ulaşıp bütün verileri kopyaladılar :D askeri alandada bunlar oldu. olacak... 

  • acacu23 Mart 2022 23:27

    Koca ailede bir adet aklı başında mantıklı birey de demedi mi, ulan bu suçtur, ayrıca elbet bir an gelir bu fark edilir? Banka parayı aile büyüklerinden geri istemiş diyor, yok hediye edecekti. Bu kafalarla nasıl bu zamana kadar ülke olarak ayakta kaldık hayret ediyorum.

  • Yılmaz Yılmaz 23 Mart 2022 22:19

    Kimse sorulması gereken asıl soruyu sormuyor. Bu adamlardan önce birileri bu açıktan faydalanıp paraları cukkaladiktan sonra izini kaybettirdi mi? Cunku bu adamlar az islemde buyuk rakamlar yazmış. Açığı farkeden kötü niyetli, az cok aklı basan birileri cok islemde dusuk meblaglarla buyuk vurgun yapmış olabilir. İlgili özel banka bu konuda açıklama yapmali.

  • Cego23 Mart 2022 21:46

    Fenerbahçe

  • Cego23 Mart 2022 21:44

    Kamu bankası değil özel banka. KANARYA

  • Orhan23 Mart 2022 21:11

    Site editörü kardeş, bahsi geçen para 16 milyar TL mi emin misiniz? Eski parayla karıştırıyorsunuz galiba zira sizin haberdeki gibi olsa 1 milyar doların üzerindeki bi paradan söz ediyorsunuz demektir.

  • yorum23 Mart 2022 21:09

    hangi hisse senedi işleminde oluyor bu bizde yapalım

  • emre23 Mart 2022 20:43

    16 milyar para çarp serbest kal vala süper adalet sistemi tebrikler tekrar tekrar....

  • Cevap23 Mart 2022 20:32

    Sanal korsanlar bankayi tirtiklarken bu iki salagi yem olarak kullandi....hangi banka oldugu gizleniyor cunki kamu bankasi oldugu aşikar Ozel bankada olsa canini alirlar adamin Vakif veya ziraat bankasi diye dusunuyorum ....solucan hesaplar guvenlik duvarinda kimsenin fark etmiyecegi guvenlik aciklarindan para sizdirirlar...1 milyar dolar aldi diyelim...sonrada bu iki salagin hesaplarina entegre edip butun sucu bhnlara yikti...burada bankanin guvenlik uzmanlari aranmali...

  • Ottoman empire23 Mart 2022 21:06

    Yapi kredi canım

  • Mudi23 Mart 2022 20:22

    Hangi banka çok merak ettim?

  • Misafir 23 Mart 2022 20:14

    Banka adamlara ödül verneli bugün büyük otomotiv ve Apple gibi firmalar açıklarını bulmaları için korsanları çalıştırıyor

  • bir dost23 Mart 2022 20:08

     hisse satışı olmuş rakamlar coğalmış birinci açık   , ikinci açık pay piyasasında   t2 gerceği var ,  yazılımda bu kadar hata olmaz . hesap artışı anında otomatik kapanırdı ,çekmeye bile fırsat olmaz üçüncü açık , Banka merkezinden  şubeye anında haber verilir  kim neden bu işlemi yaptı hesap sorardı dördüncü açık 

  • burhan23 Mart 2022 20:01

    Herşey sanal hale geldi,,çok dikkatli olmak lazım.

  • Kaçan Grup23 Mart 2022 19:23

    çok çok ağır bir ceza verin, müebbet hapis olabilir, ibret olsun

  • şakamısın23 Mart 2022 20:45

    adamlar serbest bırakmışlar sen cezadan bahsediyorsun okumuyormusun ?

  • Ali23 Mart 2022 19:20

    Hisse sahibi patronlar yatırımcıyı soyunca hırsızlık sayılmıyor