BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem150 milyon TL'lik otel yatırımı ----

150 milyon TL'lik otel yatırımı

150 milyon TL'lik otel yatırımı
19 Nisan 2013 - 16:58 www.finansgundem.com

Barış sürecinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden peş peşe otel yatırımı haberleri geliyor

Barış süreci başlar başlamaz ilk meyvelerini vermeye başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden peş peşe otel yatırımı haberleri geliyor. Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 5 yıldızlı otel yatırımları gün sayıyor…
Ülke tarihinin en kapsamlı teşvik yasası geçen yılın haziran ayında yürürlüğe girmişti. Yeni teşvik paketiyle Türkiye’deki iller altı bölgeye ayrıldı. Özellikle altıncı bölgedeki şehirlere önemli yatırım avantajları sağlandı. Biz de Para Dergisi olarak bu bölgeye yatırım olup olmadığını yasanın çıktığı tarihten itibaren yakın takibe aldık. Detaylı haberler hazırladık, sizlerle paylaştık.
Silahların bırakılma aşamasında olduğu şu günlerde iş dünyasının bölgeyle ilgili yatırım planlarına geçtiğimiz haftalardaki sayılarımızda genişçe yer verdik.
Baharı müjdeleyen Nevruz Bayramı kutlamaları ile birlikte başlayan “Barış Süreci” Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ilişkin iş dünyasının umutlarını yeşertti. Bölgenin sanayi ve tarım yatırımlarının ötesinde turizm yatırımları için de potansiyeli çok yüksek. Bölge, medeniyetin beşiği olarak kabul ediliyor.
Hem İslam hem Hıristiyan dünyası için kutsal yerler bölgede bulunuyor. Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Van geçmiş dönemdeki büyük güvenlik sorunlarına rağmen önemli düzeyde turist çeken illerin başında geliyordu. Biz de barış süreci ile birlikte bölgeye ne tür otel yatırımları yapılıyor, kimler yatırım için kolları sıvamış, araştırdık. Mardin’de 150 milyon TL’lik dev bir otel yatırımının temel atma töreni için hazırlık yapılırken, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Van’a da yeni 5 yıldızlı otel yatırımları yapılacağı bilgilerine ulaştık.
150 MİLYON TL’LİK OTEL YATIRIMI
Benzersiz tarihi kent dokusuyla Mardin’de otel yatırımlarının öne çıktığı gözleniyor. Nitekim teşvik yasasından yararlanan en büyük yatırım da otelle ilgili. Mardin Kale Otelcilik, 150 milyon TL yatırımla 800 yatak kapasiteli bir otel kurmak için hazırlığa başlamış.
Mardin Kale Otelcilik Turizm Alışveriş Merkezi İşletmeciliği ve Yatırımlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhdavut Gerkes, otel yatırımı için içinde bulunduğumuz hafta kredi anlaşmasının yapılacağını söyledi. Mardin’deki Bayraktar Oteli’nin de sahibi olan Gerkes, “Yeni oteli Mardin-Diyarbakır karayolu üzerinde 50 dönüm alan üzerine kuracağız. Otelde 453 oda, 800 yatak olacak. Yatırım sadece otelle sınırlı kalmayacak. 120 işyerinin bulunduğu bir AVM’de projenin içinde yer alıyor. Temmuz ayında temeli atıp iki yıl içinde de hizmete açacağız. Otelin adı da Marya Palace olacak” diyor.
Projesinde bin 250 kişiyi istihdam edecek olan Şeyhdavut Gerges’in bu konuda bir şartı var. Mardin’de en az üç yıl ikamet etmeyenler bu otelde çalışamayacak. Otelin işletmesi için ulusal ve uluslararası zincir otellerden teklifler geldiği söyleyen Gerkes, temel attıktan sonra bu konuda karar vereceklerini söylüyor. Mardinli işadamı bölgenin turizm potansiyeli ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Mardin tarihi dokusuyla, geçmişte barındırdığı medeniyetlerle özellikli bir şehir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi gündemde. Uçuşa geçen bir şehir. Barış rüzgarıyla birlikte bölge turizmde öne çıkacak. Mardin uçmaya başladığında geride kalmak istemiyoruz. Yatırımımızla hazır olmak istiyoruz.”
DİYARBAKIR’A YENİ 5 YILDIZLI OTELLER
Diyarbakır 1 milyonun üzerinde nüfusu ile Güneydoğu Bölgesi’nin en önemli şehri. Birçok insanı bölgede yatırım için kolları sıvarken otel yatırımcıları da yatırım kulvarında yerlerini almaya başladı. Diyarbakır’ın ilk beş yıldızlı otelini bir yıl önce The Green Park Oteller Zinciri açmıştı. Otelin doluluk oranının yüzde 90 olduğunu belirtelim. İkinci yatırım ise Dedeman tarafından yapıldı. Divan Oteli’nin yatırımı halen devam ediyor. Divan Oteli’nin yatırımı inşaat ve taahhüt işleri ile tanınan Mercan Group şirketlerinden Tigris Turizm tarafından yapılıyor. Mercan Group Genel Müdürü Baki Mercan, şehrin otele ihtiyacı olduğunu tespit ederek bu yatırıma karar verdiklerini söylüyor. Mercan, Diyarbakır’da yeni otel yatırımlarının olacağını belirterek şunları dile getiriyor:
“Barış ve huzur gelirse Diyarbakır bölgenin hem ticaret hem yatırım üssü olur. Mevcut durumda bile birçok fuar düzenleniyor. Şiddet ortamı bittiği zaman burası Ortadoğu’ya açılan kapı haline gelecek. Ciddi bir üretim ve ticaret merkezi olur. Bu da şehirde otel yatırımını cazip kılıyor. Diyarbakır’ın sadece surları yok. Diyarbakır insanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri. Lice, Ergani, Hani gibi ilçeler insanın ilk yerleşim merkezleri. Aynı zamanda birçok sahabenin de yaşadığı bir şehir burası. Bölgede çok sayıda tarihi kilise de bulunuyor. Biz çocukluğumuzda, sinema sanatçısı rahmetli Sami Hazimses ile kilise bahçesinde top oynardık. Hem inanç hem de kültür turizmi açısından ciddi bir potansiyel var.”
Diyarbakır’daki diğer bir otel yatırımı da Arı Madencilik’in sahibi Seyithan Çiçek tarafından yapılıyor. 182 oda ve 224 yatağa sahip olan otel Hilton Grubu tarafından işletilecek. Haziran ayında açılacak olan otel Hilton Garden Inn sınıfında yer alacak. Seyithan Çiçek, bölgede başka yeni otel yatırımlarının olacağı bilgisini veriyor.
ŞANLIURFA’NIN YENİ 5 YILDIZI
Şanlıurfa Hz. İbrahim’in yaşadığı şehir olduğu için “Peygamber Şehri” olarak anılır. Kentte bulunan Göbeklitepe yerleşimi bugüne kadar keşfedilen en eski ibadet yeri olarak kabul ediliyor. Tarihi 12 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Şehir Mezopotamya medeniyetinin de en önemli merkezleri arasında bulunuyor. Terör olaylarının en az hissedildiği şehir olması sebebiyle her daim ziyaretçisi olan kent, otel yatırımı konusunda bölgenin en şanslı ili. Şanlıurfa’nın ilk dört yıldızlı otelini 2000 yılı öncesinde Yimpaş Holding açmıştı. Yimpaş’ın işleri bozulunca otel Şanlıurfalı işadamı İmam Arslan’a kaldı. Arslan bu otele 20 milyon dolar harcayarak beş yıldızlı olarak yeniden açmaya hazırlanıyor. Otelin açılışı iki haftaya kadar yapılacak. 210 odalı otelin ismi ise Nevali olmuş. İsim bölgedeki antik uygarlıkların en eski yerleşim birimlerinden biri olan Nevali Çori’ den geliyor.
“Diyarbakır’da yüzde 90 doluluk oranıyla çalışıyoruz”
The Green Park Hotel’in İstanbul, Kocaeli Kartepe ve Diyarbakır’da otelleri bulunuyor. Şirketin Ankara, Gaziantep, Antalya Gazipaşa, İstanbul Eyüp ve Tekirdağ Saray’daki otel yatırımları halen devam ediyor. The Green Park Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ, Diyarbakır’da bir buçuk yıl önce 50 milyon TL harcayarak yaptıkları yatırımdan çok memnun olduğunu söylüyor:
“Diyarbakır’daki otelimiz yüzde 90 doluluk oranına sahip. Barış ortamıyla birlikte şehir daha da hareketlenecektir. Bölge yeni yatırımları da kaldırır. Otel yatırımı da bölge için cazip. Bizim şu anda Gaziantep’te bir otel yatırımımız devam ediyor. Sonraki süreçte Şanlıurfa ve Mardin yatırım yapmayı düşündüğümüz yerlerin başında geliyor. Bölgeye mutlaka yeni otel yatırımlarımız olacak.”
Altıncı bölgenin teşvikli otel yatırımları
Yatırımın adı Yeri Miktarı (Milyon $) Yarattığı istihdam
Tigris Turizm Diyarbakır 32 80
Arı Madencilik Turizm Diyarbakır 23 80 Otel
Han-Tur Diyarbakır 8 35
Mardin Kale Otelcilik Mardin 99 315
İstanbul Yeditepe Turizm Mardin 18 73
DNR İnşaat Şanlıurfa 24 52
Abide Mağazacılık Şanlıurfa 20 83
Er-Ban Turizm Van 12 50
Can Elmas Konut Bitlis 10 39
İdriz Çokal/Para Dergisi
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)