BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem1.5 milyar TL’lik İSKİ projesi iptal edildi----

1.5 milyar TL’lik İSKİ projesi iptal edildi

1.5 milyar TL’lik İSKİ projesi iptal edildi
07 Kasım 2019 - 15:16 www.finansgundem.com

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti döneminde yapımına karar verilen 1.5 milyar TL’lik Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesini iptal etti.

İBB'nin yeni yönetimi, Eyüpsultan'da İGDAŞ genel müdürlük binası, ilçe belediyesine ait spor tesisi ve düğün salonunun yıkılarak yerine yapılması planlanan Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile ilgili yaptığı kapsamlı inceleme sonucu bu yatırımın gerekli olmadığına karar verdi.

İSTANBUL TARİHİNDE BİR İLK

İhale aşamasına gelen Eyüpsultan'daki 1.5 milyar TL’lik arıtma tesisi için CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla İstanbul tarihinde ilk kez ‘temel atmama’ töreni düzenlendi. İptal edilen tesisin yapılacağı alanda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İmamoğlu, 31 Mart ve 23 Haziran seçim sürecinde o dönemki İSKİ Genel Müdürü ve beraberindeki heyetten bu projenin önemine ilişkin özel brifing aldığını belirterek, “Bu projenin çok önemli bir ihtiyaç olduğunu ve yaklaşık 1 milyar 100 milyon liralık bir ihalenin hızlıca yapılması gerektiğini aktarmışlardı. Biz de temel prensip olarak büyük çaplı projelerin, ihalelerin süreçlerini bir süreliğine dondurma kararı almıştık” dedi.

136 BİN METREKARELİK ALAN

Bahsedilen projenin Haliç'in kıyısında yaklaşık 136 bin metrekarelik bir alanda yapılmasının planlandığını aktaran İmamoğlu bu alanın 75 bin metrekarelik bölümünde de 25-35 yıllık yetişmiş ağaçlar bulunduğunu anlattı.

İTÜ RAPOR HAZIRLADI

Eski yönetimden alınan bu brifingden sonra sürece şüpheyle yaklaştıklarını dile getiren İmamoğlu, “İSKİ'de yeni atadığımız arkadaşlarımız çok önemli ve değerli tespitler yaptılar. İTÜ'den de bilimsel bir ekip projeyi incelemeye aldı. O raporu da kendi içlerinde analiz ederek, gözleyerek burada yapılmak istenen proje için birkaç tespitte bulundular” dedi.

RAPORUN BAŞLIKLARINI SIRALADI

İmamoğlu, raporun başlıklarını sıralayarak, “İstanbul Master Planı'nda Eyüpsultan sınırları içinde Kâğıthane’nin yakınında bulunan önemli iki ilçenin ve çevresinin atık suyunun buraya yönlendirilmesi ile beraber yapılması planlanan arıtma tesisine ihtiyaç yok. Raporun birinci başlığı bu. İkincisi; Haliç’in korunması prensibi ile atık su deşarjı arıtılmış dahi olsa Haliç’e verilmemelidir, engellenmelidir diye net olarak bir tarif var” ifadelerini kullandı.

KAPASİTE ŞU AN YETERLİ

“Yapılması planlanan Silahtarağa tesisinde arıtılması hedeflenen atık sular Yenikapı ve Baltalimanı atık su tesislerine iletiliyor” diyen İmamoğlu, “Şu anda Yenikapı ve Baltalimanı biyolojik arıtma tesislerinin kapasitesi 2.5 milyonluk nüfus artış dahi olsa bu bölgede yeterli. Böyle bir artış zaten öngörülmüyor. Yani bu sistem yeterli, kapasite uygun zaten aynı işi yapabilecek tesislerimiz var. Bunun yapılmaması lazım” şeklinde konuştu.

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ DE İSTEMEDİ

Bu yatırımın maliyetinin sadece 1 milyar 100 milyon lira olmadığına dikkat çeken İmamoğlu, “Aynı zamanda yıllara dönük bir artışı var. Bunu koymuyoruz, bir kenara koyalım. Bahsettiğimiz bu koca alan tümüyle heba olup gidiyor, aynı zamanda bütün arıtma tesislerinde olan bir sorun var. Çok üst teknoloji ile de çözseniz minimuma da düşürseniz bir koku sorunu var. Yani burada böyle bir yatırım zaten yanlış, tercih edilen alanda yaratacağı travma çok önemli ve derin bir travma. Söylemeye beis yok bu projenin burada olmaması konusunda desteklerini yani buranın çok yanlış olacağını bize Eyüpsultan Belediyesi ısrarla göreve geldiğimiz günden itibaren iletti” diye konuştu. (Özlem Güvemli/Sözcü)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)