BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem14 Aralık operasyonundan ayrıntılar!----

14 Aralık operasyonundan ayrıntılar!

14 Aralık operasyonundan ayrıntılar!
15 Aralık 2014 - 06:33 www.finansgundem.com

Twitter’daki ‘Fuat Avni’ hesabından günlerdir paylaşılan, ‘cuma günü yapılacakken deşifre olunca ertelendi’ denilen operasyon dün yapıldı

17-25 Aralık 2013’teki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının yıldönümüne, Türkiye yeni bir operasyon haberiyle uyandı. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde sabah başlayan operasyonda Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile Terörle Mücadele Şubesi’nin eski yetkililerinin de aralarında bulunduğu 31 kişi hakkındaki gözaltı kararları uygulamaya konuldu, gece olduğunda 27 şüpheli, emniyetteydi.

13 İLDE, ‘MAKUL ŞÜPHE’DEN

Twitter’daki ‘Fuat Avni’ hesabından günlerdir paylaşılan, ‘cuma günü yapılacakken deşifre olunca ertelendi’ denilen operasyon,  İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla dün sabah 06.00’da, 13 ilde eşzamanlı bir şekilde başladı.

Polisin ilk adresi Zaman gazetesinin Yenibosna’daki binası oldu. Ancak Emniyet güçleri kapıya dayanmadan çok önce Zaman gazetesinin manşeti atılmış, operasyon beklenmekteydi. Gözaltına alınacakların isim listesi önce internete düştü. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, sabah binanın girişinde Zaman gazetesinin avukatları ile görüştü. Polisler, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanarak örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik suçları yönünden yürütülen soruşturma kapsamında 5271 Sayılı CMK’nın 116’ncı maddesi gereğince makul şüphe oluştuğundan aşağıda açık kimlikleri yazılı şüpheliler...” diye başlayan gözaltı kararıyla Ekrem Dumanlı’yı almaya geldiklerini söyledi.  

ALLAH’TAN KORK TAYYİP BEY

Gözaltına alınan Dumanlı, sağlık kontrolünün ardından Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Dumanlı gözaltına alınmadan önceki basın toplantısında, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini ele geçirmek’ Vay vay vay, Ekrem Dumanlı’nın suçuna bakın. Ben en baştan Tayyip Erdoğan’a soruyorum, ‘Be Allah’tan kork Tayyip Bey ya, biz seninle 10 kere, 20 kere dünyanın dört bir tarafına gittik. Röportaj yaptım ben seninle. Ben devletin egemenliğini ele geçirmeyi düşünüyordum da hiç mi fark edemediniz?” dedi.

TESLİM OLMADI, GEREĞİ YAPILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzasıyla, saat 14.00’te ‘14 Aralık Soruşturması’ başlığı altında yapılan basın açıklamasında “Şüpheli Ekrem Dumanlı’ya yakalama ve gözaltı kararı tebliğ edilmesine rağmen, görevlilere teslim olmaması üzerine gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla, içinde bulunduğu Zaman Gazetesi binasına, usulüne uygun biçimde girilerek şahsın gözaltına alınma işlemi gerçekleştirilmiştir” denildi. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ise operasyonu evinde bekledi. Gözaltı kararının kendileri için sürpriz olmadığını belirten Karaca, “Yaşananların Türkiye’nin utanılacak manzarası olarak tarihe geçeceğini” iddia etti. Hidayet Karaca, daha sonra eşi Şule Karaca, oğlu Sıtkı ve avukatı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne hareket etti.

ESKİ POLİS MÜDÜRLERİ DE

İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nden sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısı ve eski Hakkâri Emniyet Müdürü Tufan Ergüder Beylikdüzü’ndeki evinde gözaltına alındı. Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve eski Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve eski Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı da gözaltına alındı. Operasyonda Tunceli, Hakkâri, Mardin, Batman ve Şırnak’ta da bazı emniyet görevlileri gözaltına alındı. Gözaltı sayısı dün 27’yi buldu. Savcı Hasan Yılmaz, müdürlerin ifadesini almaya başladı. Aranan gazeteci-yazar Nuh Gönültaş’ın önceki gece Atatürk Havalimanı’ndan yurt dışına çıktığı tespit edildi. Yalova’da olduğu belirlenen Hüseyin Gülerce’nin bugün ifade vermeye gelmesi ekleniyor.

En uzun gece

Medyaya ve Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik operasyon tartışmaları, Twitter’daki Fuat Avni isimli hesaptan 11 Aralık perşembe akşamı paylaşılan “12 Aralık cuma günü, İstanbul, Ankara ve Malatya merkezli operasyonlar yapılacak” mesajıyla başladı. ‘Fuat Avni’nin isim listesini yayınlaması üzerine de Zaman gazetesinde alarma geçildi. Bölüm şefleri operasyon ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek çalışanlarına çağrı yaptı. İsmi, gözaltı listesinin ilk sıralarında yer alan Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ise gazete çalışanlarına yönelik yaptığı konuşmada bu operasyonun Cemaat’e değil medyaya yönelik olduğunu söyledi.

03.00 TOPLANTISI

Dumanlı, dışarıda sloganlar atılırken, saat 03.00’te gazete tarihinin en erken yayın toplantısını yaptı ve ertesi günün manşetini belirledi. Saatler sabah 06.00’yı gösterdiğinde ise Vatan Caddesi’ndeki muhabirler bir polis ekibinin Zaman gazetesine doğru yola çıktığını bildirdi. 14 Aralık Operasyonu başlıyordu. Çalışanlar gazete girişinde toplanıp polisleri beklemeye başladı. İki Emniyet amirinin bulunduğu ekip, Dumanlı ve bazı gazete yazarlarına yönelik savcılık çağrısını tebliğ etmek üzere girişe yöneldiğinde çalışanların sloganlarıyla karşılaştı. Turnikelerin önünde duran ekip, bir süre sonra eksik evrak ve tebligat yapma şartlarının uygun olmadığı gerekçesiyle binadan çıktı.

ŞAHİN, KALEMİYLE GELDİ

Polis ekibinin binadan ayrılmasının ardından CHP Milletvekili Oktay Ekşi ile bağımsız vekiller İdris Bal ve Hakan Şükür de Dumanlı’yı ziyarete geldi. Saat 13.30’da bir grup polis bu kez gözaltı için gazete binasının bahçesine girdi. Ekip binaya girdiğinde izdiham yaşanırken, gazetenin merdivenleri ve kat balkonları, ellerinde dövizler bulunan çalışanların sloganlarıyla inliyordu. Polisler içerideyken eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, sağ elinde bir dolmakalemi havaya kaldırarak binaya girdi. Dumanlı’ya kalemini ve kol saatini veren İdris Naim Şahin, “Benim kalemim ve saatim gözaltına alındı” dedi.  

Sulh Ceza ‘Torba’dan

Operasyon, İstanbul 3’üncü Sulh Ceza Hâkimi İslam Çiçek’in, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Hasan Yılmaz’ın gözaltı, arama ve el koyma talebini kabul etmesiyle başladı. Torba Yasa ile Sulh Ceza Mahkemeleri kaldırılarak yerine Sulh Ceza Hâkimliği getirildi. Her ilde ve bazı ilçelerde Sulh Ceza Hâkimlikleri kuruldu. Bu hâkimler hem kendi adliyesindeki hem de kendisine bağlanan çevre ilçelerdeki tüm arama, el koyma ve tutuklama taleplerine bakıyor. Kararlara yapılan itirazları yine aynı ilde ve adliyede bulunan diğer Sulh Ceza Hâkimliği değerlendiriyor. Hiçbir duruşma ve mahkemeye çıkmayacak olan bu hâkimler, bütün soruşturmalar üzerinde yetkili olabilecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)