BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık130 milyar dolarlık M&A piyasası savaşa yenik düştü----

130 milyar dolarlık M&A piyasası savaşa yenik düştü

130 milyar dolarlık M&A piyasası savaşa yenik düştü
10 Mart 2022 - 17:20 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz yıl bankacılık bilançolarında en büyük paya sahip alanlardan olan M&A bankacılık ücretleri Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından savaş ortamı nedeniyle küresel çapta %72 azaldı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, geçen yıl yatırım bankalarının elde ettiği 130 milyar dolarlık rekor satın alma ve şirket evliliği (M&A) bankacılığı ücretlerini tehdit ediyor. Dev Wall Street bankaları ve Avrupalı bankalar kârını desteklemeye yardımcı olan sözleşme bankacılığı pazarının rayından çıkması tehdidiyle karşı karşıya.

Financial News'in haberine göre üst düzey bankacılar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sözleşme faaliyetlerinde ani bir duraklamaya yol açtığını ve krizin etkisinin yayılması halinde daha uzun vadeli bir düşüşe dönüşme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

ABD merkezli bir bankanın M&A başkanı, "Aralık ayı sonunda elde ettiğimiz konumla konumla haftalar sonra bulunduğumuz yer arasındaki fark çok büyük. Aylar boyunca çalışarak anlaşmadan anlaşmaya koşuyorduk. Kariyerim boyunca hiç bu kadar akut bir dönüş görmemiştim. Büyük bir partiden karanlık ve soğuk bir odaya tek başına gitmek gibi bir şey” ifadelerine yer verdi. İsmi açıklanmayan bankacının savaş hakkında konuşmayı ise reddettiği belirtiliyor.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre sözleşme bankacılığındaki ani yükselişin yavaşladığına dair işaretler araştırma şirketlerinin verileri üzerinden de görülebiliyor. Dealogic verilerine göre satın alma ve şirket evliliği (M&A) sözleşmeleri 2021 yılının aynı dönemine göre %27 azalarak 754,7 milyar dolara geriledi. Halka arzlarsa küresel çapta %72, Avrupa’da ise %84 azaldı. Piyasalardaki yüksek volatilite fiyatlandırma işlemlerini zorlaştırdığından ve düşük performanslı listelemeler yatırımcıların iştahını olumsuz yönde etkilemesinden dolayı Avrupa’da bu sene şimdiye kadar sadece 3,2 milyar dolarlık halka arz gerçekleşti.

Londra merkezli ve Avrupa’ya odaklanan bir bankanın CEO’su konuyla ilgili açıklamasında, “Yatırımcıların iştahı paramparça oldu. İşgal öncesinde dahi anlaşmaları ayakta tutmak yeterince zordu. Ancak Ukrayna-Rusya sorunu nedeniyle hemen hemen herkes krizin ne kadar süreceğini beklemek ve görmek için geri çekildi” ifadelerine yer verdi.

Ukrayna-Rusya savaşının etkisine ilişkin artan endişelerin bir diğer işareti de elektronik firması Spectris, 7 Mart'ta Oxford Instruments'ı 2,4 milyar dolara satın almaktan vazgeçmesi sırasında görüldü. Spectris CEO’su Andrew Heath işgalden bu yana "dünyanın değiştiğini" ve "dünyadaki ekonomik görünüme yüksek derecede belirsizlik getirdiğini" söyledi.

Londra merkezli yatırım şirketi Numis’in M&A Başkanı Stuart Ord, birçok şirketin "bekle ve gör" pozisyonunda olduğunu söyledi. Ord, “M&A işlemlerinde güven ve kesinlik her şeyden önemlidir ve bu nedenle günlük bazda gelişmeye devam eden makroekonomik baskılar ve jeopolitik gelişmeler kaçınılmaz olarak yakın vadeli anlaşma görünümünde baskısını hissettirecektir” ifadelerine yer verdi.

Bloomberg International verilerine göre Avrupa’da 300 milyar dolar değerinde tamamlanmamış M&A anlaşması beliyor.

Üst düzey bir sermaye bankacısı, "Şu anda fırtınanın tam ortasındayız. Piyasadaki değişim aşikar. Anlaşma iştahı büyük ölçüde etkilendi, ancak bu duraklamanın ne kadar süreceği konusunda büyük bir soru işareti var" açıklamasında bulundu.

Dealogic verilerine göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden iki hafta öncesine kadar 1,6 milyar dolar sözleşme bankacılığı ücreti toplayan pay piyasaları iki hafta sonra ise sadece 128 milyon dolar toplayabildi. Bununla birlikte, aynı haftada bölgede açıklanan 9,4 milyar dolarlık M&A anlaşmaları 2022'nin haftalık ortalamasına göre %38 daha düşüktü.

Bloomberg verilerine göre, son iki hafta içinde yaklaşık 10 milyar dolarlık özkaynak ve fon toplama kaynağı geri çekildi.

Yatırım bankacılığı birimleri hem ABD’de hem de Avrupa’da bankaların getirilerini artırmış, JPMorgan, Citigroup, Bank of America ve Barclays'in 2021 bilançolarındaki rekor getirilerin sağlanmasında ise büyük katkı vermişti.

Geçen yıl M&A ve hisse senedi sermaye piyasaları bankacılık ücretlerinin artmasıyla 130 milyar dolarlık rekor bir gelire ulaşılmıştı. Söz konusu yüksek gelir bankaların üst düzey yeteneklere sahip bankacıları kadrolarına katmak için rekabet etmesine yol açmıştı. Sözleşme bankacılarının ikramiye ödemelerini %50'ye kadar yükseltmiş ve bankacılara birçok avantaj sağlanmıştı.

Dealogic verilerine göre, 2022'de M&A gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla şimdiden %37 azalarak 15,2 milyar dolara düştü. Ancak sözleşme bankacıları daha uzun vadede, anlaşma faaliyetlerinin geri dönebileceğine dair umutlarını sürdürmeye devam ediyor.

Londra merkezli butik bir yatırım şirketinin CEO’su, “Özel sermaye şirketlerinin nakitten duvarları var, faiz oranları düşük ve daha fazla M&A anlaşmasını destekleyen büyük teknoloji ve ESG faktörleri hala hissediliyor. Ancak şu anda muazzam bir psikolojik fren söz konusu ve müşteriler haklı olarak temkinli davranıyor. Büyük bir dönüşüm anlaşmasını ortaya çıkarmak ve altı ay sonra aptal gibi görünmek istemiyorlar. Kulağa ne kadar çirkin gelse de bu savaş uzun süreli bir çatışmaya dönüşse de Rusya ile Ukrayna arasında kaldığı sürece bence insanlar bununla yaşamayı öğreneceklerdir. İnsanlar planlarını iptal etmesi, sadece dondurdu" görüşlerine yer verdi.

ABD’de banka birleşmeleri mercek altında

 

Citigroup’un Rusya’da seçeneği kalmadı

 

Rusya iflasın eşiğinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)