BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi115 bin işçi anlaşma bekliyor----

115 bin işçi anlaşma bekliyor

115 bin işçi anlaşma bekliyor
04 Nisan 2013 - 16:28 www.finansgundem.com

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak: "Bu sözleşmede amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir" dedi.

Kavlak, Türk Metal Sendikası İstanbul şubesindeki Genişletilmiş Temsilciler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ülkedeki en büyük 50 şirketten 27'sinin metal işkolunda olduğunu söyledi.
Sözleşme için yaptıkları görüşmelerde, "sermaye düşmanı" gibi görüldüklerini öne süren Kavlak, şöyle devam etti:
"Sanki kendi çıkarlarımız için işverenleri batırmaya çalışıyoruz, ekmek yediğimiz iş yerlerimizi hiç düşünmüyoruz. Oysaki bugüne kadar fabrikalarımızı el üstünde tutmadık mı? O kriz dönemlerinde, fabrikalarımızın yaşaması için her fedakarlığı yapmadık mı? Canla başla çalışmadık mı? Daha ne istiyorsunuz bizden? Bizi açlıkla mı terbiye edeceksiniz? İşsizlikle mi tehdit edeceksiniz? Yoksulluğa mı mahkum edeceksiniz?"
"Amacımız bağcıyı dövmek değil"
Sendikalarının örgütlü olduğu otomotiv, beyaz eşya, elektronik ve demir-çelik sektörünün iyi durumda olduğunu anlatan Kavlak, "Şirketlerin patronları mutluluktan uçuyor. Metal sektöründe kar patlaması yaşanıyor. Sektörün ileri gelenleri, '2013 yılı bizim yılımız olacak' diyor. Kimsenin kazancında, parasında, pulunda gözümüz yok. Allah daha çok versin. Ama '2013 bizim de yılımız olsun' istiyoruz" dedi.
Bir sözleşme döneminden geçtiklerini bildiren Pevrul Kavlak, "115 bin metal işçisi için bir kader sözleşmesi olacak. Kritik bir mesele, hayati bir sorundur. Bu sözleşmede amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Niyetimiz bağcıyı dövmek olsaydı sektördeki fabrikaların bacaları bugün tütmezdi" ifadelerini kullandı.
Ekonomik kriz dönemlerinde sektördeki iş yerlerinin sorun yaşamaması için fedakarlık yaptıklarını savunan Kavlak, "Hep fedakarlık yaptık, taşın altına elimizi değil, bedenimizi koyduk. Sektör uçtu gitti, karlara boğuldu. Şimdi de siz fedakarlık yapın diyoruz, ama onlar oralı bile olmuyor. Sözleşme mantığını enflasyon otomatiğine bağlamışlar, gidiyorlar. Böyle bir anlayışla bu sözleşmeden el sıkışarak kalkmayız, kalkmayacağız. Bedel ödemeye de ödetmeye de hazırız, hazırlıklıyız" diye konuştu.
Pevrul Kavlak, yıllardır ülkenin "en iyi sözleşmelerini" yaptıklarını öne sürerek, şöyle konuştu:
"Fabrikaları dünya devleri arasında sokan işçilerin ortalama brüt ücreti 1400 lira. Ortalama ücrette istediğimiz düzeyin çok altındayız. Ortalama ücretlerdeki bu düşüşün en önemli nedeni kötü bir alışkanlık haline gelen işçi sirkülasyonudur. Diğer neden ise enflasyon hesabıdır. Sözleşmede, işçinin muhatap olduğu enflasyon kalemleri yerine, genel enflasyon rakamları dikkate alınıyor."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)