BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem100 milyar dolarlık pazara açılan kapı----

100 milyar dolarlık pazara açılan kapı

100 milyar dolarlık pazara açılan kapı
19 Ekim 2015 - 07:00 www.finansgundem.com

Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı törenle açıldı. Hisarcıklıoğlu, "Bugün bir gümrük kapısının açılışını yapmıyoruz, zenginliğin kapısını açıyoruz" dedi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Turizm İşletmeleri AŞ tarafından modernize edilen Çıldır Aktaş Gümrük Kapısı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Biz bugün aslında gümrük kapısının açılışını yapmıyoruz. Biz bugün zenginliğin kapısını açıyoruz. Eskiden bu coğrafya dünyanın en zengin coğrafyasıydı. Çünkü ticaretin rotası buradan geçiyordu. Kural da çok basit: Bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa zenginlik vardır. Biz büyük bir hayal kurduk. Ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirme hayalini kurduk. İşte şimdi onu gerçekleştiriyoruz” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri’nin de katıldığı açılış töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar “Çıldır’dan öteye yol yok” denildiğini anımsatarak, Çıldır - Aktaş kapısı ve Gürcistan tarafındaki Kartsaki kapısının faaliyete geçmesiyle birlikte artık “Çıldır’dan öteye yol var” denileceğini söyledi.



100 milyar $’lık pazar

Ardahan’da çok daha büyük potansiyel olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Çıldır Aktaş kapısından sadece 3 saatlik karayolu mesafesinde büyük bir pazar var. Gürcistan - Azerbaycan ve yakın coğrafyada 17 milyonluk bir nüfus, tam 100 milyar dolarlık bir ekonomi var. Bu hat Anadolu’nun Orta Asya’ya açılan kapısı olacak. Ardahan zenginleşecek, Kars zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. Gürcistan ve Azerbaycan zenginleşecek. Ticaret arttıkça dostluk ilişkileri kuvvetlenecek, siyasi ilişkiler güçlenecek. Gürcistanlı Kardeşlerimizle, Ahıska’daki dostlarımızla daha çok buluşmaya, konuşmaya başlayacağız. Çıldır Aktaş gölünü bütün bu coğrafya için bir buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceğiz. Yani hep birlikte kazanacağız.”

Bu zenginliğe ulaşabilmek için iki şeye ihtiyaç olduğunu belirten TOBB Başkanı, “Bunların birincisi yol. İkincisi de gümrük müdürlüğü. Bakanlarımız da burada. Yolun ihalesi hızlı şekilde tamamlandı. Teşekkür ediyoruz. Şimdi hızla yolun bitirilmesine ihtiyaç var. Gümrük müdürlüğü ile ilgili sözü de verirlerse Hem Gürcistan için, Hem Türkiye için büyük bir müjde olacak” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)