BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi1 trilyon dolarlık madeni para----

1 trilyon dolarlık madeni para

1 trilyon dolarlık madeni para
08 Mart 2023 - 17:45 www.finansgundem.com

ABD, borç temerrüdünden kaçınmak için 1 trilyon dolarlık madeni para basma önerisini tartışıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi borç limitiyle ilgili sorunu çözmeye çalışıyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bir açmaza neden olan borç limiti, ABD ekonomisinin temerrüde düşmesine neden olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi, 1 trilyon dolarlık madeni para basmanın yasal olabileceğini ancak ABD’nin borç temerrüdünden kaçınması için ‘uygulanamaz bir seçenek’ olduğunu söyledi.

Daha önce hiç denenmedi

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Zandi, ABD'nin borç temerrüdünü önlemek için ciddi bir çözüm olarak sunulan 1 trilyon dolarlık madeni para basma fikrini reddetti.

Borç limitiyle ilgili bir Senato duruşması için verdiği yazılı ifadede Zandi, federal yasanın ABD Hazinesi’ne platin madeni para basma yetkisi verdiğini söyledi. Ancak Zandi, yasanın aslında hatıra paralarını ima ettiğini belirtti. Zandi, “Borç limiti sorununu çözmek için 1 trilyon dolarlık platin madeni para basmak gibi önerilen geçici çözümler uygulanamaz” diye yazdı.

1 trilyon dolarlık madeni para fikri, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin, Demokrat yönetim derin harcama kesintilerini kabul etmedikçe borç tavanını kaldırmayı reddettiği açmazda ortaya atıldı.

Daha önce hiç denenmemiş olan bu konsept, ABD'nin herhangi bir nominal değerde platin madeni para basmasına izin vererek, para birimi yasasındaki bir boşluktan yararlanmayı hedefliyor. Plana göre Hazine daha sonra bu parayı Fed'e yatırıyor ve ABD Hükümeti parayı borç yükümlülüklerini ödemek ve temerrüdü önlemek için kullanıyor.

Ancak Zandi, böyle bir hareketin merkez bankası için ağır sonuçlar doğuracağının altını çiziyor. Zandi, “Bu aynı zamanda Fed'i kötü bir şekilde politize ederek iyi işleyen ekonomi için kritik olan bağımsızlığını önemli ölçüde tehlikeye atar” diye yazıyor. Zandi’nin sözleri, daha önce 1 trilyon dolarlık madeni para fikrini reddeden Hazine Bakanı Janet Yellen'ın sözlerini anımsatıyor.

Ocak ayında Wall Street Journal'a verdiği demeçte Yellen, “Fed'in bunu yapması kesin olarak kabul edilemez; özellikle de hile olduğu kesin bir şey söz konusu olduğunda. Fed’in bunu kabul etmesi gerekmiyor, Fed adına bir zorunluluk yok. Ne yapacakları onlara kalmış” demişti.

Milyonlar işini kaybedebilir, piyasalar çökebilir

Bu arada, Hazine halihazırda 31,4 trilyon dolarlık borç sınırına ulaşmış durumda. Yaz ortasına kadar, sorunun çözülmemesinin feci bir temerrüde yol açması bekleniyor. Bu durumun ise, milyonların işini kaybetmesine ve piyasaların çökmesine neden olması bekleniyor.

Zandi, ortaya çıkan ekonomik gerilemenin 2008 Finans Krizi’nden sonra yaşananlarla aynı seviyede olacağını söylüyor. Zandi, “Hazine getirileri, ipotek oranları ve diğer tüketici ve kurumsal borçlanma oranları, en azından borç limiti çözülene ve Hazine ödemeleri devam edene kadar artacaktır. O zaman bile, oranlar daha önce oldukları yere geri dönmeyecek ve ekonominin uzun vadeli büyüme beklentileri önemli ölçüde azalacak” şeklinde konuşuyor.

Fitch'ten ABD bankalarına 'borç limiti' uyarısı

 

Biden: Borç limiti konusunda pazarlık yapmayacağım

 

ABD Kongresi Bütçe Ofisinden 'borç limiti' uyarısı

 

Biden, Kongre'den borç limitinin artırılmasını isteyecek

 

Dünya Bankası Başkanının borç ve temerrüt endişesi

 

ABD Senatosu'ndan temerrüt tehdidine karşı ilk adım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)