BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa1 dolar 1 euro olmak üzere----

1 dolar 1 euro olmak üzere

1 dolar 1 euro olmak üzere
08 Temmuz 2022 - 09:28 www.finansgundem.com

Euro/dolar paritesi 1.01’e kadar geriledi. TL karşısında ise Euro 17.58 seviyesinde kalırken dolar 17.30 liraya kadar yükseldi, rakamlar hemen hemen eşitlendi

FİNANSGUNDEM.COM

Yaklaşık 15 yıl önce 1 dolar 1 lira olur mu yorumları yapılıyordu, bu mümkün olmadı, ancak 1 dolar 1 euro olmak üzere! Rusya’nın Ukrayna işgali karşısında çaresiz kalan ve enerji krizine çözüm bulamayan Avrupa, yükselen enflasyon, ekonomik durgunluk ve sonucunda hızla artması beklenen faiz kıskacında… Avrupa ekonomisi son 40 yılın en yüksek enflasyonu ile karşı karşıya!

Bu gelişmeler ışığında Avrupa'da para birimi euronun değeri doları karşısında 20 yılın dibine geriledi. Euro/dolar paritesi 1.01’e kadar geriledi. TL karşısında ise Euro 17.58 seviyesinde kalırken, son günlerde paritenin etkisiyle yükselen dolar 17.30 liraya kadar yükseldi, rakamlar hemen hemen eşitlendi.

Rusya’dan doğalgaz tedarikinde yaşanan sıkıntıların, yüksek enerji fiyatlarının ve Ukrayna’da devam eden savaşın Euro Bölgesi ekonomilerini resesyona sokacağı endişeleri, yatırımcıları eurodan güvenli liman olarak görülün dolara ve İsviçre frangına yönlendiriyor. Bloomberg, Avrupa'da resesyon endişelerinin artmasıyla Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) faiz artışı beklentisinin azaldığına, bunun da euronun değer kaybında etkili olduğuna işaret etti.

FAİZ POLİTİKASINDA MAKAS AÇILIYOR

Mart-haziran döneminde toplamda 150 baz puanlık Faiz artışına giden ABD Merkez Bankası'nın (Fed), temmuz toplantısında 75 baz puan daha faiz artırmasının beklendiğini hatırlatan Bloomberg, yüzde 8,6’lık rekor enflasyona rağmen ECB'nin faiz artışlarına bu ay 25 puanla başlayabileceğini ve iki bankanın faiz politikasındaki farkın giderek arttığını vurguladı.

Ancak son günlerde ECB’ye yakın isimler önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılarda beklentilerin çok üzerinde faiz artırımı yapılacağı yönünde mesajlar vermeye başladı. Buna rağmen euroda küçük de olsa bir toparlanma yaşanmadı.

Bu arada, Euro Bölgesi’nde yatırımcı güven endeksi, enerji krizinin yönelik endişelerle Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine geriledi.

Euro bölgesinde ticari büyüme yaşam maliyetlerindeki artışların tüketicileri harcama yapma konusunda temkinli kılmasıyla bu ay daha da yavaşladı.

Avrupa daha yüksek faiz artışlarına hazırlanıyor

 

Knot: Görevimiz enflasyonu aşağı getirmek

 

Euroda düşüş sürer, sterlinin bir şansı var

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)